Legalábbis a The Wall Street Journal értesülései szerint. A tét 30 milliárd dollár, a célpont a GlobalFoundries.

Tárgyal az Intel a GlobalFoundries felvásárlásáról, röppentette fel az éjszaka a hírt a The Wall Street Journal. A lap értesülése szerint 30 milliárd dollár körüli lehet a vételár. A sztori érdekessége, hogy az Intel a "no comment" fordulattal élt, amikor a WSJ megkereste, ám a GlobalFoundries azt nyilatkozta, hogy jelenleg nem folytat tárgyalásokat az Intellel. A lap azt valószínűsíti, hogy az Intel közvetlenül a tulajdonossal, a Global Mubadala Investmenttel, az Egyesült Arab Emírségek egyik állami befektetési alapjával tárgyal.

A hír egyelőre nem rázta meg a tőzsdét, bár a cikk megjelenése után az Intel árfolyama enyhén emelkedett, miközben más gyártók árfolyama jellemzően csökkent.

A történet valószínűleg erősen kétesélyes, de ha összejön a megállapodás, akkor ez lesz az Intel eddigi történetének legnagyobb felvásárlása. Az AcquiredBy adatbázisa szerint a vállalat a története során összesen valamivel több mint 63 milliárd dollárt költött 87 cég felvásárlására. Ennek az összegnek a kétharmadát három felvásárlás vitte el. A 2015-ben megszerzett Altera volt a legdrágább, 16,8 milliárd dollár. A Mobileye-ért két évvel később több mint 15 milliárdot, a McAfee-ért pedig 2010-ben közel 8 milliárdot fizetett.

Ha az Intel komolyan gondolja az ajánlatot, akkor igyekeznie kell. A tulajdonos Global Mubadala Investment ugyanis elindította a GlobalFoundries tőzsdére vitelét.

Megszorongatnák az AMD-t?

A hír két okból is érdekes. Egyfelől beleillik a januárban kinevezett Pat Gelsinger helyreállítási akciótervébe, melyben szerepel többek között egy 20 milliárdos gyártókapacitás-növelő beruházási program, valamint bérgyártás is. Utóbbira fel is állt az Intelben a Foundry Services nevű részleg.

De legalább ennyire számítana az is, hogy a gyárvásárláson keresztül az AMD piacára is közvetlen befolyást szerezhetnének Gelsingerék. A GlobalFoundries ugyanis mind a mai napig nagyon szoros kapcsolatot ápol egykori anyavállalatával. A gyártó 2008-ban vált önálló entitássá, amikor az AMD leválasztotta a gyártási tevékenységét a csiptervezésről, de a teljes szétválás csak 2012-ben történt meg, amikor az AMD eladta kisebbségi tulajdonrészét. Az üzleti kapcsolat azonban szoros maradt, a GlobalFoundries gyártási kapacitásának legjelentősebb részét továbbra is az AMD köti le.

A cég egyes elemzők szerint nagyon jó fogás lenne az Intel számára. A vállalat töretlenül fejlődik, a közelmúltban jelentették be, hogy 6 milliárd dollárból bővítik amerikai, európai és szingapúri gyártási kapacitásukat. Bár nem a legmodernebb gyártástechnológiát alkalmazza (komplexitása és költségei miatt például nem vezették be az extrém ultraibolya litográfiai eljárást, amit egyelőre csak a Samsung és a TSMC használ), jelentős gyártási kapacitásokkal rendelkezik az USA-ban. Emellett szoros kapcsolatot ápol az amerikai kormánnyal, régóta gyárt speciális csipeket katonai fejlesztésekhez.

Piaci hírek

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.