Újabb nagy csipgyártó jelentett be újabb, nagy értékű kapacitásbővítést. Az idei évet meghatározó csiphiány a GlobalFoundries szerint akár 5-8 évig is eltarthat.

A GlobalFoundries csipgyártó kedden közölte, hogy összesen 6 milliárd dollárt fordít egyesült államokbeli, németországi és szingapúri gyárainak kapacitásbővítésére, válaszul az autógyártókat és az elektronikai cégeket globálisan sújtó csiphiányra. Az amerikai székhelyű, de az emírségekbeli Mubadala állami holdingtársaság tulajdonában lévő vállalat a következő két évben több mint 4 milliárd dollárt fektetne be Szingapúrban, ahonnan bevételeinek nagyjából harmada származik, 1-1 milliárdot pedig a többi helyszínen.

A mostani bejelentés előzménye, hogy a GlobalFoundries korábban már a 2021-es évre is soron kívül 1,4 milliárd dollár értékű fejlesztéseket tervezett be, ugyancsak a december óta látványossá váló csiphiányra reagálva. Az iparági szereplők sora figyelmeztetett rá, hogy a kereslet-kínálat egyensúlya az idén már biztosan nem, sőt valószínűleg jövőre sem billen helyre, a GlobalFoundries vezérigazgatója pedig ehhez azt is hozzátette, hogy a következő 5-8 évben a teljes ágazatot tekintve az ellátási láncok biztosítása lesz a legnagyobb kihívás, a kereslet ebben a távlatban folyamatosan meg fogja haladni a kínálatot.

A társaság a bővítéseket jelentős részben állami befektetésekből és az előre kifizetett megrendelésekből finanszírozná. A 4 milliárd dolláros szingapúri fejlesztés csak az első lépés lenne egy több lépcsőben, 10 év alatt megvalósított programban, de ennek nagyságrendjéről vagy ütemezéséről egyelőre nem közöltek részleteket. Ebben a körben évi 450 ezer szilíciumostyával (wafer) növelnék meg az ottani létesítmény gyártókapacitását, ami így 2023 elejére várhatóan az 1,5 milliót is meghaladja majd.

Fontos a széles lábnyom

A szingapúri beruházások nyomán nagyjából ezer új munkahely jönne létre, és elsősorban a csúcstechnológiához képest néhány generációval elmaradó, autókhoz és az 5G technológiához szánt csipeket állítanának elő hosszú távú ügyfélszerződések alapján. Az amerikai tőzsdére készülő GlobalFoundries - amelyet a hírek szerint 30 milliárd dollár körül értékelhetnek majd a nyilvános kibocsátáskor - ezzel úgy helyezi Szingapúrra a hangsúlyt, hogy az Egyesült Államokban is komoly, több tízmilliárd dolláros támogatásokkal készülnek a hazai csipgyártás megerősítésére.

A GlobalFoundries vezérigazgatója szerint mégis fontos, hogy növeljék a társaság "globális lábnyomát" az ellátási láncok biztonságának és rugalmasságának erősítéséhez. Azt ugyanakkor ő is hangsúlyozta, hogy jelenleg a szerződéses (foundry) félvezetőgyártók tevékenységének körülbelül 70 százaléka összpontosul a Kína közvetlen szomszédságában fekvő Tajvanra, ami a teljes világgazdaságra nézve valós kockázatokat hordoz.

A GlobalFoundries mindenesetre már teljes egészében eladta a szingapúri bővítések nyomán keletekező új kapacitásait, és a Bloomberg beszámolója szerint javában tervezi a fejlesztés második ütemét. Ehhez Szingapúr mindenképpen kedvező helyszínnek látszik, hiszen a csipgyártás létfontosságú a szigetország meghatározó gazdasági jelentőségű elektronikai ipara számára. Ez utóbbi az elmúlt évben több mint ötödével növekedett, a kormányzat pedig további 50 százalékos növekedést tart szükségesnek a következő évtizedre az ágazat versenyképességének megőrzéséhez.

Piaci hírek

Minden második megzsarolt szervezet fizet a feloldókulcsért

A Proofpoint kutatása szerint a szervezetek kétharmadát érte támadás. A zsarolók pedig egyre mohóbbak.
 
Nyakunkon a ransomware 2.0, de szerencsére van ellenszer az elődeinél fejlettebb fenyegetésekre.

a melléklet támogatója az Euro One

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.