A vállalat elsőként mutatta be 2 nm-es gyártástechnológiáját, amelynek megjelenésére azért még éveket kell várni a tömegtermelésben.

Az elmúlt évtitzedekben egyre erősebb és energiahatékonyabb csipeket eredményezett a tranzisztorok méretének csökkentése. Bár az újabb és újabb sorozatok kiadása egy idő után értelemszerűen fizikai korlátokba ütközik majd, az biztos, hogy már megvan a jelenlegi, sőt a következő csúcskategóriát is leváltó fejlesztés: az IBM tegnap bemutatta 2 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiáját, amelynek piacosítására és az így készült csipek megjelenésére azért minden bizonnyal még éveket kell várni.

A 2 nanométeren készülő áramköröket a vállalat a jelenleg elterjedt, 7 nanométeren készülő csipekhez hasonlította, amikor arról beszélt, hogy az új megoldás 45 százalékkal gyorsabb és a fogyasztását tekintve is 75 százalékkal hatékonyabb modellek gyártását teszi majd lehetővé. Ezek értelemszerűen kisebbek lehetnek azoknál az 5 nanométeres csipeknél, amelyek az iPhone 12-ben és más prémium eszközökben dolgoznak, és amelyeket először a 4 vagy 3 nanométeres termékek váltanak majd le.

Bár korábban az IBM maga is vezető csipgyártó volt, tömeggyártást már jó ideje nem végez, csak az Albany mellett található kutatóközpontjában állít elő ilyen áramköröket tesztelés céljára. Ugyanakkor a Samsunggal vagy az Intellel is együttműködést folytat az általa fejlesztett gyártási technológiák felhasználásáról, így a most bemutatott 2 nanométeres eljárás náluk minden bizonnyal megjelenik majd.

Innen már (majdnem) nincs tovább

Az IBM Research vezetője szerint minden a tranzisztorokról szól, amennyiben a számítástechnikában végső soron azon múlik minden, hogy sikerül-e egyre hatékonyabb tranzisztorokat kifejleszteni. A technológia aktuálisan már azon a szinten mozog, hogy semmi sem garantálja a csipek futószalagon érkező, újabb és újabb generációit, így minden eredmény jelentősnek számít, ami biztosítja, hogy mégis megjelenhet majd a következő eresztés.

Bár a tajvani TSMC már évekkel ezelőtt előrejelezte a 3 és a 2 nanométeres gyártástechnológia bevezetését, a szakemberek nem voltak egyöntetűen biztosak benne, hogy tényleg be lehet nézni a 3 nanométer alá. A vállalat azóta kutatja az új eljárást, amelyhez nemsokára egy dedikált k+f létesítményt is hozzárendel, a virtuális célaszalagot mégis az IBM-nek sikerült átszakítania – a technológia későbbi kifutását persze ez nem feltétlenül határozza majd meg.

Az Intel a maga részéről két évvel ezelőtt számolt be róla, hogy kezdeti fázisában jár az 1,4 nanométeres eljárás kutatásának. Ezt azonban még nem világos, hogy milyen módon próbálja realizálni, ha a terveket egyáltalán sikerül valaha is átültetni a gyakorlatba.

Ahogy nemrég beszámoltunk róla, az Európai Unió is megpróbál ráfeküdni a legmodernebb félvezetőipari gyártástechnológiákra. 2030-ig nem csak világpiaci részesedését emelné a jelenlegi 10 százalékról 20 százalékra, de az akkor minden bizonnyal legfejlettebbnek számító, 2 nanométeres gyártási eljárással készülő csipek tervezésének és előállításának is megteremtené a feltételeit a saját határain belül, amihez a digitális fejlesztésekhez rendelt 145 milliárd eurónyi forrásból biztosítana fedezetet a magántőke bevonása mellett.

Piaci hírek

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.