Thierry Breton belső piacért felelős biztos szerint nem szabad várni addig, amíg életbe lép az MI EU-s szabályozása.

Átmeneti megállapodásokkal szabályozná az Európai Bizottság a mesterséges intelligencia fejlesztését és alkalmazását. Ennek érdekében Thierry Breton belső piacért felelős biztos (a fenti képen) már korábban egyeztetett Brüsszelben az Alphabet/Google vezérigazgatójával, Sundar Pichaijal. Az Európai Bizottság az európai és nem európai vállalatok bevonásával alakítana ki egy MI-paktumot, amely addig maradna érvényben, amíg nem lép életbe az egységes európai szabályozás, írta a Reuters Breton egy szerdai nyilatkozatára hivatkozva. A paktumhoz való csatlakozás értelemszerűen önkéntes lenne, derül ki a biztos nyilatkozatából.

Lassan halad, sokan bírálják

Az átfogó MI-startégia szükségességét már a von der Leyen-bizottság 2020-ban bemutatott digitális stratégiája is felvetette. Egy évvel később készült el a szabályozás tervezetének első verziója. De mint minden ilyen jellegű EU-s jogszabály, a sok előzetes egyeztetés miatt ez is lassan jut el végső formájáig.

A tervezet kritikákat is kapott bőséggel, az érintett vállalatok elsősorban attól féltek, hogy a szigorú szabályozás pont a legígéretesebb innovációkat veti vissza. Mára viszont az a konszenzus, hogy épp az EU kockázatalapú megközelítése lehet a jó irány. Az MI-technológia ugyanis olyan sokrétű és annyira gyorsan változik, hogy definíciókkal jóval nehezebb megragadni a 'mit szabad és mit nem' kérdéskörét.

Breton a paktum ötletének bedobása kapcsán arra kérte az uniós országokat és az uniós jogalkotókat, hogy mielőbb zárják le a vitás kérdéseket, és még az év vége előtt véglegesítsék a Bizottság által javasolt MI-szabályok részleteit.

Félelem és reszketés – mindenfelé

Egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy a gyorsan fejlődő mesterséges intelligencia felboríthatja a társadalom és a vállalkozások működését, sőt akár az emberi kultúrát is lerombolhatja (ezzel kapcsolatban tanulmányozásra érdemes az MIT fizikaprofesszora, Max Tegmark elgondolkodtató írása). A kormányok igyekeznek gyorsan reagálni a kockázatokra: úgy szeretnék csökkenteni a technológiai fejlődés negatív hatásait, hogy közben fenntartsák az innováció lendületét is.

Mint a Reuters írja, Margrethe Vestager versenyjogi biztos a héten bejelentette, hogy az Unió és az USA a mesterséges intelligenciával kapcsolatos együttműködés fokozását tervezi. Még az EU-s (és az amerikai) jogszabály hatályba lépése előtt szeretnének megállapodni bizonyos minimumszabályokról.

Piaci hírek

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.