Thierry Breton belső piacért felelős biztos szerint nem szabad várni addig, amíg életbe lép az MI EU-s szabályozása.

Átmeneti megállapodásokkal szabályozná az Európai Bizottság a mesterséges intelligencia fejlesztését és alkalmazását. Ennek érdekében Thierry Breton belső piacért felelős biztos (a fenti képen) már korábban egyeztetett Brüsszelben az Alphabet/Google vezérigazgatójával, Sundar Pichaijal. Az Európai Bizottság az európai és nem európai vállalatok bevonásával alakítana ki egy MI-paktumot, amely addig maradna érvényben, amíg nem lép életbe az egységes európai szabályozás, írta a Reuters Breton egy szerdai nyilatkozatára hivatkozva. A paktumhoz való csatlakozás értelemszerűen önkéntes lenne, derül ki a biztos nyilatkozatából.

Lassan halad, sokan bírálják

Az átfogó MI-startégia szükségességét már a von der Leyen-bizottság 2020-ban bemutatott digitális stratégiája is felvetette. Egy évvel később készült el a szabályozás tervezetének első verziója. De mint minden ilyen jellegű EU-s jogszabály, a sok előzetes egyeztetés miatt ez is lassan jut el végső formájáig.

A tervezet kritikákat is kapott bőséggel, az érintett vállalatok elsősorban attól féltek, hogy a szigorú szabályozás pont a legígéretesebb innovációkat veti vissza. Mára viszont az a konszenzus, hogy épp az EU kockázatalapú megközelítése lehet a jó irány. Az MI-technológia ugyanis olyan sokrétű és annyira gyorsan változik, hogy definíciókkal jóval nehezebb megragadni a 'mit szabad és mit nem' kérdéskörét.

Breton a paktum ötletének bedobása kapcsán arra kérte az uniós országokat és az uniós jogalkotókat, hogy mielőbb zárják le a vitás kérdéseket, és még az év vége előtt véglegesítsék a Bizottság által javasolt MI-szabályok részleteit.

Félelem és reszketés – mindenfelé

Egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy a gyorsan fejlődő mesterséges intelligencia felboríthatja a társadalom és a vállalkozások működését, sőt akár az emberi kultúrát is lerombolhatja (ezzel kapcsolatban tanulmányozásra érdemes az MIT fizikaprofesszora, Max Tegmark elgondolkodtató írása). A kormányok igyekeznek gyorsan reagálni a kockázatokra: úgy szeretnék csökkenteni a technológiai fejlődés negatív hatásait, hogy közben fenntartsák az innováció lendületét is.

Mint a Reuters írja, Margrethe Vestager versenyjogi biztos a héten bejelentette, hogy az Unió és az USA a mesterséges intelligenciával kapcsolatos együttműködés fokozását tervezi. Még az EU-s (és az amerikai) jogszabály hatályba lépése előtt szeretnének megállapodni bizonyos minimumszabályokról.

Piaci hírek

Tesz a politikára az X

Egy félmilliárdos közösségi platform esetében aggasztó, ha nem erősíti, hanem éppen ellenkezőleg, gyengíti a politikai tartalmú álhírek elleni védőhálót. Az EU fenyeget, a népszavazásra készülő ausztrálok aggódnak.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.