A Japánban tartott fórumon egyetértettek a közös ellenőrzés szükségességéről, miután a generatív MI-technológiák a vártnál sokkal gyorsabban fejlődnek.

A G7-es országok vezetőinek hirosimai csúcstalálkozóján technikai szabványok kidolgozását és elfogadását szorgalmazták a mesterséges intelligencia megbízhatóságának biztosítására. Közösen kiadott nyilatkozatuk szerint a technológia szabályozása nem tartott lépést annak fejlődésével; bár azt elismerték, hogy a közös célra irányuló megközelítések eltérőek lehetnek, kijelentették, hogy az MI-re vonatkozó szabályoknak összhangban kell lenniük a demokratikus értékekkel. A szombati megállapodás nem sokkal azután született, hogy a G7-ben önálló képviselettel rendelkező Európai Unió újabb lépést tett a világ első átfogó mesterségesintelligencia-törvényének elfogadása felé, precedenst teremtve a fejlett gazdaságok körében.

A Reuters beszámolója szerint a G7 vezetői azonnal számba vennék az egyik technológiai terület, a generatív mesterséges intelligencia lehetőségeit és kihívásait, ami a ChatGPT népszerűségének gyors felfutásával került a figyelem középpontjába. Az OpenAI által fejlesztett modell adta annak a március végén kelt nyílt levélnek is az apropóját, amelyet azóta több mint 10 ezer szakértő és technológiai vezető írt alá, azonnali hat hónapos szünetet kérve a GPT-4-nél erősebb rendszerek fejlesztésében. Áprilisban pedig már az EU törvényhozói is azt sürgették, hogy világszerte fektessék le az MI-technológiák ellenőrzésének közös alapjait, mivel egyértelmű, hogy azok a vártnál gyorsabban fejlődnek.

Európai mintára jöhet a kockázatalapú szabályozás

Bár az Egyesült Államok eddig óvatosabban közelítette meg a mesterséges intelligencia szabályozását, a múlt héten az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman is úgy nyilatkozott egy szenátusi testületnek, hogy az USA-nak fontolóra kell vennie a megfelelő licencelési és tesztelési követelmények szabályozását az MI-modellek fejlesztésében. A G7 idei elnöki tisztét betöltő Japán közben támogatást ígért a mesterséges intelligencia publikus és ipari célú bevezetéséhez, figyelemmel kísérve annak kockázatait. A hírügynökség ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy a nyugati nemzetek megközelítése ellentétben áll Kína restriktív politikájával, ahol a múlt hónapban tették közzé a generatív MI-szolgáltatások és a "szocialista alapértékek összehangolásáról" szóló intézkedések tervezetét.

A csúcstalálkozó a G7 illetékes minisztereinek múlt havi találkozóját követte, ahol a tagok a kockázatalapú MI-szabályozásról is tárgyaltak. A G7-ek vezetői a Reuters tudósítása alapján most megállapodtak benne, hogy az év végéig miniszteri szintű fórumot hoznak létre a generatív mesterséges intelligencia körüli kérdések, például a szerzői jogok és a dezinformáció megvitatására. A fórumon arra is felszólították az érintett nemzetközi szervezeteket, így a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet (OECD), hogy készítsenek elemzést a szabályozás lehetséges hatásairól.

Piaci hírek

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.