Legalábbis bőven akadnak köztünk olyanok, akik a legszörnyűbb tragédiákat is gond nélkül megpróbálják törvénytelen haszonzerzésre használni. Mindez ráadásul negatívan hat a jószándékú emberek adományozási kedvére is.

Mivel a pandémia kitörését követően is elszaporodtak az emberek félelmére játszó, koronavírusos témájú adathalász levelek és egyéb online csalási kísérletek, nem igazán kellene már meglepődni semmin a témában. Ugyanakkor így is nehéz felfogni, hogy léteznek olyanok, akik a Törökországban és Szíriában immár bőven több mint 15 ezer áldozathoz közelítő természeti katasztrófát próbálják felhasználni arra, hogy gyanútlan, jószándékú adakozókat rövidítsenek meg.

A BleepingComputer beszámolója szerint ráadásul mindez nagyüzemben zajlik olyan megbízhatónak gondolt platformok használatával, mint amilyen a Twitter és a PayPal. A lap több olyan twitteres fiókot azonosított, amelyek jellemzően valamilyen karitatív szervezetnek adják ki magukat, hogy aztán az adományozókat a PayPal adománygyűjtő felületére tereljék. Természetesen az ide utalt összegek bizonyosan nem a károsultak megsegítésére mennek, ám a csalás azonosítását egyáltalán nem segíti, hogy legális, jól bejáratott online platformokon zajlik a megtévesztés minden eleme.
 

Csalási kísérlet a PayPal adománygyűjtő felületén (forrás:BleepingComputer)


A nyitóképünkön látható Twitter-fiók, amely karitatív szervezetnek állítja be magát a fenti PayPal-oldalra irányítja az adakozni vágyókat. A kép készítésének pillanatában szerencsére nem túl nagy sikerrel, mivel a 900 összegyűjtött dollárból 500-at maguk a csalók fizettek be, ezzel is hitelesebbé téve az akciót. A bűnözők másik trükkje az volt, hogy az azóta már felfüggesztett twitteres fiókon rendszeresen megosztották a katasztrófáról szóló hírügynökségi beszámolókat és kormányzati megnyilvánulásokat.

A BleepingComputer jelentette az esetet a PayPalnak. A cég szóvivője igyekezett kiemelni, hogy több mint félmillió legitim jótékonysági és nonprofit szervezet használja adományok fogadására a rendszerüket. Ilyen nagy számnál pedig elkerülhetetlen, hogy lesznek olyanok, akiknek ideig-óriág sikerül illegális tevékenységet folytatni a felületen. A cég munkatársai pedig a földrengést követően különösen nagy erőfeszítéseket tesznek az ilyen jellegű csalások beazonosítására és felszámolására.

Duplán fáj

Az ilyen és ehhez hasonló aljas akciók nem csak azért károsak, mert gyanútlan, segíteni szándékozó embereket rövidítenek meg, hanem azért is, mert az ilyen csalások miatt a potenciális adakozók is elbizonytalanodhatnak, ami összességében csökkenti a támogatások mértékét.

Biztonság

Utazunk, és ilyenkor rejtélyes okokból az akkuk is gyorsabban merülnek

Forintos ötletek windowsos laptopokhoz, hogy tovább kitartson az áramforrástól távol használt gép.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.