A Google adatai szerint csak a múlt héten 18 millió rosszindulatú emailt azonosítottak naponta, amelyek küldői kifejezetten a Covid-19 okozta nehézségeket igyekeznek kihasználni.

Megint bebizonyosodott, hogy a kiberbűnözői kör nem éppen az emberiség morális oszlopaiból tevődik ki. A virtuális térben halászó csalók előszeretettel bújnak aktuális témák, problémák álcája mögé, hogy céljukat elérjék. Nincs ez másként a Covid-19 okozta vészhelyzetben sem.

Veszélyes szeméthegy

A Google saját adatai alapján számolt be a jelenség legfrissebb állásáról. Eszerint az elmúlt időszakban már napi szinten több mint 18 millió olyan rosszindulatú levelet azonosított a rendszerük, amely kifejezetten a koronavírussal összefüggő témával igyekszik becsapni a gyanútlan címzetteket. Csak hogy tisztázzuk, ebben a mennyiségben nincs benne az a 240 millió spam, amelyek szintén a járvánnyal kapcsolatos tartalommal bombázzák a felhasználókat. A napi 18 millió csak azoknak a leveleknek a száma, amelyek kifejezetten bizalmas információk ellopására alkalmas preparált fájlokkal és linkekkel operálnak. 

 

Példa a koronavírus-járványt kihasználni próbáló rosszindulatú levélre (forrás: Google)

 

A félelemre és káoszra alapozott kísérletek egy része például olyan nagy érintett szervezetek nevében próbál bizalmat ébreszteni, mint amilyen a WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet. Más esetekben a távmunkára kényszerült cégek munkatársait tesztelik különböző (természetesen fiktív) rendelésekkel és ügyletekkel. Amennyiben az ezekben található linkekre kattint, vagy a csatolt állományokat megnyitja az ember, azzal kaput nyit a kiberbűnözők számára kártékony kódok telepítésére és a számítógépen található adatok ellopására.

A Google levelezőjében már jó ideje teljesít szolgálatot a mesterséges intelligenciára épített automatikus szűrő, amelyet a gépi tanulás segítségével igyekeznek a legújabb veszélyforrások minél tökéletesebb kiszúrására trenírozni. A cég hivatalos tájékoztatása szerint ez elég jól sikerül, hiszen a nem kívánt koronavírusos témájú levelek kevesebb mint 0,1 százaléka jut át a szűrőn (legyen az spam, malware, vagy adathalász kísérlet).

Itthon sincs másként

Bár az ilyen jellegű támadások elsöprő része angol nyelven íródik, a téma Magyarországot is érinti. A koronavirus.gov.hu oldalon korábban már figyelmeztetés is megjelent a koronavírus-fertőzéstől való félelmet vagy kíváncsiságot kihasználó online csalásokkal kapcsolatban, külön kitérve arra módszerre, amelynek során a támadók helyi kórházak nevében küldenek emaileket a felhasználóknak. Ezekben azt állítják, hogy a címzett egy fertőzött kollégával, baráttal vagy családtaggal érintkezett, ezért arra kérik, hogy egy mellékelt űrlap kitöltése és kinyomtatása után keresse fel a kórházat a szükséges tesztek elvégzéséhez. Amennyiben az áldozat megnyitja a mellékletként küldött “EmergencyContact.xlsm” táblázatot, és rákattint a “Tartalom engedélyezése” gombra, akkor a makrók a megszokott módon káros szoftvert töltenek le és futtatnak a gépen. 

Biztonság

Nincs megállás, a Marsot is elkezdtük teleszemetelni

Eddig 7 tonnányi hulladékot sikerült elhinteni a vörös bolygón, ami egyelőre nem sok, de már most is érdemes odafigyelni rá.
 
Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.