Szon Maszajosi állítólag az OpenAI megvásárlásán töri a fejét, de ha az nem jönne össze, vannak még ötletei.

Múlt héten csütörtökön sikerrel debütált a Nasdaqon az Arm. A brit csiptervező cég beváltotta tulajdonosa, a SoftBank reményeit: az 51 dolláron piacra dobott részvények az első kereskedési napon 25 százalékot drágultak, és 63,59 dolláron zártak. Ezzel a cég megközelítette a 61 milliárd dolláros értékelést. A részvények mintegy 90 százaléka továbbra is a SoftBank tulajdonában van.

Az Arm piaci helyzete stabil, erről árulkodnak az IPO előtt kiadott pénzügyi eredményei is. Mindössze 1 százalékkal estek vissza a bevételei, elsősorban az okostelefon-piac lassulása miatt.

A vállalat pénzügyi igazgatója, Jason Child arról beszélt a CNBC-nek adott interjújában, hogy a cég a jogdíjak növekedésére koncentrál. A vállalat 2022-es bevételeinek kétharmada, közel 1,7 milliárd dollár ebből származott. De a legérdekesebb, hogy a jogdíjbevételék felét az 1990 és 2012 között kiadott termékekből szedik be. A pénzügyi igazgató szerint ez az egyik legjobb üzleti modell, mert olyan, mint a Beatles-katalógus, költeni nem kell rá, csak termeli a pénzt.

A jövő pedig fényes, hiszen olyan stratégiai befektetők jelzik a félvezetőiparban a vállalat megkerülhetetlenségét, mint az Apple (amellyel szeptember elején 2040-en is túlmutató együttműködési megállapodást kötöttek), az AMD, a Cadence, a Google, az Intel, az Nvidia, a Samsung, a Synopsis vagy a TSMC.

Az MI-piacon keresik a pénz helyét

A többségi tulajdonos SoftBank gondolatban már el is költötte a pénzt, amit az Arm IPO-ja közvetlenül és közvetve termelt – legalábbis a Financial Times értesülése szerint. A brit üzleti lap a hétvégén arról írt, hogy Szon Maszajosi (vagy angolosan: Masayoshi Son, cikkünk nyitóképén) már a következő nagy dobását tervezgeti, és a mesterséges intelligencia területén keres felvásárlási célpontokat.

Ahogy a félvezetőipari befektetéseit sem aprózta el, úgy az MI-piacon is olyan cégekben gondolkodik, mint az OpenAI. A lapnak két, Szonhoz közeli forrás is megerősítette: a SoftBank vezére tízmilliárdokat szeretne MI-be fektetni, és egyik kiszemeltje a Microsofthoz ezer szálon kötődő vállalat. Állítólag nem feltétlenül ragaszkodna a vállalat száz százalékához, a széles körű stratégiai partnerség is szerepel Szon forgatókönyvei között.

De vizsgálnak alternatív lehetőségeket, például a ChatGPT közvetlen riválisait, valamint felmerült célpontként az egyesült királyságbeli Graphcore is, amely speciális MI-csipeket gyárt.

A SoftBank a Financial Times megkeresésére csupán annyit reagált, hogy pletykákat nem kommentálnak. Az OpenAI nem volt hajlandó nyilatkozni, míg a Graphcore tagadta, hogy ajánlatot kapott volna a SoftBanktól. Ami az OpenAI-féle forgatókönyvet illeti: Szon maga árulta el, hogy a ChatGPT lelkes felhasználója, és szinte minden nap beszél az OpenAI vezérigazgatójával, Sam Altmannel, akit az egyik legfontosabb embernek tart a Földön. Az OpenAI egyébként üzleti partnerséget kötött a SoftBank mobil részlegével, hogy kiszolgálja azokat a japán cégeket, amelyek generatív mesterséges intelligenciára épülő megoldásokat, például chatbotokat szeretnének bevezetni, de dolgozik a ChatGPT japán megfelelőjén is.

Mint az üzleti lap megjegyzi, forrás most biztosan lenne egy újabb nagy dobásra: egyrészt az Arm tőzsdére vitele közel 5 milliárd dollárt hozott (állítólag még a tanácsadók is 84 millió dollárt kerestek az üzleten). A vállalat SoftBank-tulajdonban maradó része pedig kiváló hitelfedezet egy újabb jelentős befektetés finanszírozásához.

Piaci hírek

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.