Szon Maszajosi állítólag az OpenAI megvásárlásán töri a fejét, de ha az nem jönne össze, vannak még ötletei.

Múlt héten csütörtökön sikerrel debütált a Nasdaqon az Arm. A brit csiptervező cég beváltotta tulajdonosa, a SoftBank reményeit: az 51 dolláron piacra dobott részvények az első kereskedési napon 25 százalékot drágultak, és 63,59 dolláron zártak. Ezzel a cég megközelítette a 61 milliárd dolláros értékelést. A részvények mintegy 90 százaléka továbbra is a SoftBank tulajdonában van.

Az Arm piaci helyzete stabil, erről árulkodnak az IPO előtt kiadott pénzügyi eredményei is. Mindössze 1 százalékkal estek vissza a bevételei, elsősorban az okostelefon-piac lassulása miatt.

A vállalat pénzügyi igazgatója, Jason Child arról beszélt a CNBC-nek adott interjújában, hogy a cég a jogdíjak növekedésére koncentrál. A vállalat 2022-es bevételeinek kétharmada, közel 1,7 milliárd dollár ebből származott. De a legérdekesebb, hogy a jogdíjbevételék felét az 1990 és 2012 között kiadott termékekből szedik be. A pénzügyi igazgató szerint ez az egyik legjobb üzleti modell, mert olyan, mint a Beatles-katalógus, költeni nem kell rá, csak termeli a pénzt.

A jövő pedig fényes, hiszen olyan stratégiai befektetők jelzik a félvezetőiparban a vállalat megkerülhetetlenségét, mint az Apple (amellyel szeptember elején 2040-en is túlmutató együttműködési megállapodást kötöttek), az AMD, a Cadence, a Google, az Intel, az Nvidia, a Samsung, a Synopsis vagy a TSMC.

Az MI-piacon keresik a pénz helyét

A többségi tulajdonos SoftBank gondolatban már el is költötte a pénzt, amit az Arm IPO-ja közvetlenül és közvetve termelt – legalábbis a Financial Times értesülése szerint. A brit üzleti lap a hétvégén arról írt, hogy Szon Maszajosi (vagy angolosan: Masayoshi Son, cikkünk nyitóképén) már a következő nagy dobását tervezgeti, és a mesterséges intelligencia területén keres felvásárlási célpontokat.

Ahogy a félvezetőipari befektetéseit sem aprózta el, úgy az MI-piacon is olyan cégekben gondolkodik, mint az OpenAI. A lapnak két, Szonhoz közeli forrás is megerősítette: a SoftBank vezére tízmilliárdokat szeretne MI-be fektetni, és egyik kiszemeltje a Microsofthoz ezer szálon kötődő vállalat. Állítólag nem feltétlenül ragaszkodna a vállalat száz százalékához, a széles körű stratégiai partnerség is szerepel Szon forgatókönyvei között.

De vizsgálnak alternatív lehetőségeket, például a ChatGPT közvetlen riválisait, valamint felmerült célpontként az egyesült királyságbeli Graphcore is, amely speciális MI-csipeket gyárt.

A SoftBank a Financial Times megkeresésére csupán annyit reagált, hogy pletykákat nem kommentálnak. Az OpenAI nem volt hajlandó nyilatkozni, míg a Graphcore tagadta, hogy ajánlatot kapott volna a SoftBanktól. Ami az OpenAI-féle forgatókönyvet illeti: Szon maga árulta el, hogy a ChatGPT lelkes felhasználója, és szinte minden nap beszél az OpenAI vezérigazgatójával, Sam Altmannel, akit az egyik legfontosabb embernek tart a Földön. Az OpenAI egyébként üzleti partnerséget kötött a SoftBank mobil részlegével, hogy kiszolgálja azokat a japán cégeket, amelyek generatív mesterséges intelligenciára épülő megoldásokat, például chatbotokat szeretnének bevezetni, de dolgozik a ChatGPT japán megfelelőjén is.

Mint az üzleti lap megjegyzi, forrás most biztosan lenne egy újabb nagy dobásra: egyrészt az Arm tőzsdére vitele közel 5 milliárd dollárt hozott (állítólag még a tanácsadók is 84 millió dollárt kerestek az üzleten). A vállalat SoftBank-tulajdonban maradó része pedig kiváló hitelfedezet egy újabb jelentős befektetés finanszírozásához.

Piaci hírek

A MIT-en kitalálták, hogyan tanulhatja meg az MI az állatok nyelvét

Egyelőre nem lesz a mesterséges intelligenciából Dr. Dolittle, de a kísérletek közelebb vihetnek bennünket a természet mélyebb megértéséhez.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.