A szerződéses szervizpartnereknek készített videókban a third party alkatrészgyártókat is megpróbálják lejáratni.

Nem veri nagy dobra az Apple azokat a videóit, amikkel az eszközeihez olcsó – legalábbis az eredetinél lényegesen olcsóbb – cserealkatrészeket gyártó cégeket járatja le. Persze ez csak a másodlagos hatás. A Vice technológiai aloldala, a Motherboard által megszerzett kisfilmek ugyanis a minősített Apple-szervizek munkatársait oktatják arra, hogy milyen érvekkel tudják rábeszélni az ügyfeleket a drágább eredeti alkatrészre, még ha az sokszorosába is kerül, mint az utángyártott.

Régi probléma új köntösben

Az Apple képviselte talán legradikálisabban azt a vonalat, hogy korlátozni kell eszközei külső szervizekben vagy otthon történő javítását, nem beszélve az utángyártott alkatrészek használatáról. A gyakorlatot a különböző fogyasztóvédelmi szervezetek régóta támadják. Pár hónapja még az Apple-alapító Steve Wozniak is felszólalt ellene. Wozniak szerint az egész iparágnak káros, ha a vállalatok monopolisztikus eszközökkel próbálnak alátenni versenytársaiknak. A gyártók azért működnek zártan, mert az, hogy mindent kontrollálhatnak, hatalom, és valószínűleg sok ember fejében a hatalom egyenlő a pénzzel és a profittal – mondta Wozniak egy a Youtube-on közzétett beszédében.

Az Apple tökélyre vitte a zárt ökoszisztémát: a processzortól a szoftverig mindent saját kézbe vett, egyetlen alkalmazásbolt van, és sokáig saját kézben tartotta a szervizt is. Utóbbit ráadásul megpróbálta úgy beállítani, hogy csak ráfizet.

A szigorúságon lazított valamelyest a vállalat: egy ideje minősített külső szervizek, az AASP-k (Apple Authorized Service Provider) is elvégezhetnek bizonyos javításokat. Az Apple ezzel is próbált elébe menni annak, hogy a politikai döntéshozók mind az USA-ban, mind az EU-ban egyre inkább magukévá teszik az ún. Right to Repair mozgalom véleményét. A mozgalom azért küzd, hogy a felhasználók visszaszerezzék a javításhoz való jogukat a megvásárolt eszközeik esetében. (Hogy az ezt megakadályozni kívánó gyártói gyakorlat milyen faramuci helyzeteket termet, többek között itt írtunk.)

Oktatóvideók a drágaságért

Azzal, hogy az Apple nyitott egy kicsinyke rést jól körülbástyázott világán a független szervizeknek, egyben az utángyártott alkatrészek gyártóinak is piacot teremtett. Ezért most olyan képzési videókat készít, amiből az AASP-k munkatársai érveket meríthetnek az ügyfél meggyőzéséhez, hogy miért válassza a javításhoz a sokkal drágább eredeti Apple-alkatrészt, és ne az utángyártottat.

A videókon szituációs gyakorlatok láthatók: jön az ügyfél, drágának találja a gyári cserekijelzőt, ezért inkább utángyártottat választana. Ekkor a szerviztechnikus elmagyarázza, hogy az eredeti sokkal jobb. Az eredeti Apple-alkatrész megfelel az AppleCare műszaki kritériumainak, ugyanolyan teszteknek vetik alá, mint a gyári készülékeket, az összes szolgáltatás zökkenőmentesen működik... Egy utángyártott kijelzőire azonban ez nem igaz, mondja az egyik videón a szervizes.

De van olyan videó is, amely azt hivatott bizonyítani, hogy egy eredeti Apple-kijelző sokkal jobb, mint egy utángyártott, ami sok esetben hibásan értelmezi a felhasználó ujjának érintését, gyengébb a fényereje stb. Tehát válasszuk az eredetit sokkal drágábban!
 


A videók nem kis részben arra építenek, hogy válogatás nélkül aláássák az Apple versenytársainak hitelességét. Pedig, írja a Motherboard, nagyon sok szerviz csak jó minőségű vagy felújított alkatrészt használ. Sőt sok esetben az utángyártott és az eredeti alkatrész teljesen azonos, a beszállítók ugyanis gyakran az Apple által megrendeltnél többet termelnek, és a fölösleget más csatornán keresztül értékesítik. Tehát nem feltétlenül az utángyártott képernyő hibája, ha nem működik megfelelően a színkalibráció, vagy kisebb a fényereje, hanem arra vezethető vissza, hogy az Apple nem adja ki például a kalibrációs profiljait a beállításhoz. Ehelyett inkább arra oktatja az AASP-ket, hogy hogyan vegyék rá ügyfeleiket, hogy többet költsenek.

Ez már felkészülés a versenyre?

A videóknak azonban lehet olyan olvasata, hogy az Apple szélesítené az AASP-k által javítható/cserélhető alkatrészek körét. A független szervizeknek ugyanis csak korlátozott a jogosultságuk, és ez szervizenként is eltérő lehet. Egy AASP alkalmazottja például arról számolt be a lapnak, hogy ők csak iPhone-okat javíthatnak, minden mást el kell küldeniük az Apple-nek.

Az iFixit vezetője, Kyle Wiens a videókat egyoldalúságuk ellenére egyértelműen pozitív változásként értelmezte: azt jelzik, hogy az Apple elfogadta a független szervizek létjogosultságát, és azt, hogy ez is egy piac, amin versenyezni kell. Ennek megfelelően azt teszi, amit mindig is tennie kellett volna, oktatja a szervizeseket, mondta Wiens a Motherboardnak. A Right to Repair mozgalom vezetője, Nathan Proctor is hasonló véleményen van: előrelépés, hogy az Apple meggyőzni és nem saját ökoszisztémájába bezárni akarja a felhasználóit.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az elmúlt félévben több olyan döntés is született az USA-ban és az Európai Unióban is, melyek távlatilag a tulajdonosok javításhoz való jogának szélesítését segítik.

Piaci hírek

Hallgatólagosan gyorsul a hordozható eszközök piaca

Az IDC friss jelentése szerint az idei harmadik negyedévben 10 százalékos forgalomnövekedésnek örülhettek a wearables szegmens szereplői. Igaz, nem mindegyikük mosolya lehet őszinte...
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.