Magyar idő szerint tegnap késő délután megtörtént az, amire még nem volt példa: egy amerikai vállalat értéke átlépte az 1000 milliárd dolláros szintet.
Hirdetés
 

A hét első felében közzétett, remek számokat hozó negyedéves jelentés után lényegében csak idő kérdése volt, mikor töri át a mágikus szintet az Apple cégértéke. A keddi zárást követően folyamatos erősödésben voltak a papírok, a csütörtöki kereskedésben pedig megköttettek az első 207 dollár feletti tranzakciók is. Ezzel Cupertino történelmet írt, az első amerikai tőzsdei cég lett, amelyik több mint 1000 milliárd dollárt ér.

Garázsból a csúcsra

A 42 évvel ezelőtt alapított vállalat hosszú és hullámvölgyekkel teli utat tett meg, míg idáig jutott. Az ikonikus társalapító, Steve Jobs ott is hagyta a céget egy időre, ám amikor a vállalat a csőd közelébe került, ismét visszatért és bátor húzásokkal sikerült irányba állítani a hajót.

Bár az Apple-t a Macintosh számítógépeknek köszönhetően ismerte meg a világ, a vállalat egyértelműen az okostelefonos piac megreformálásával vált szupernehézsúlyú piaci szereplővé. A 2007-ben debütált iPhone teljesen szétrobbantotta az akkor még parányi szegmenst, amelyet akkoriban a BlackBerry és a Nokia birtokolt. Az eltelt bő tíz évben az Apple több mint 1,3 milliárd mobilt értékesített, amiből bőven több mint 100 milliárd dollárnyi nettó profitot termelt ki.

Az Apple-részvények és az S&P 500 index (fekete vonal) árváltozása 2007 januárja óta (forrás: Yahoo Finance)


Az Apple részvényei 2007. január 9-én, az iPhone leleplezésekor 12 dolláron álltak, a forgalmazás megkezdésének tizedik évfordulóján, azaz tavaly június végén pedig 145 dollárt értek. Alig több mint egy évvel később pedig már 207 felett jár a mutató. Ha mondjuk az iPhone bejelentésekor úgy döntöttünk volna, hogy látunk fantáziát abban, amit Cupertino csinál, akkor mostanra 16-szorosára nőtt volna a befektetett vagyonunk. Összehasonlításképpen: az S&P500 index ugyanezen időtáv alatt nagyjából megduplázódott.

Nincs itt semmi látnivaló

Steve Jobs 2011-ben bekövetkezett halálakor sok befektető tartott arról, hogy a korszakos zseninek tartott Jobs helyébe lépő "szárnysegédje" nem lesz képes megugrani a magasra tett lécet. Azóta kiderült, hogy Tim Cook nem csak, hogy nem állította földbe a céget, de elődje korábban felállított tabuit döntögetve (például a többféle iPhone bevezetésével) magasabb sebességbe kapcsolta a pénznyomdát. Érdekesség: a Cook-éra kezdetekor a vállalatot nagyjából 350 milliárd dollárra értékelték.

A regnáló vezető a tegnapi sikerre visszafogottan és szerényen reagált. Az 1000 milliárdos mérföldkövet ugyan jelentősnek minősítette, de szerinte a cégérték nem a legfontosabb mérőszáma az üzleti sikernek. Utóbbihoz a termékekre, fogyasztói igényekre és vállalati értékekre fókuszálás kellett.

Volt azért már ilyen

Ugyan az Apple tényleg történelmet írt a tőzsdén, de nem ez a vállalat az első, amelyik elérte az 1000 milliárd dolláros állomhatárt. A kínai PetroChina 2007-ben rövid időre feltornászta magát ebbe a szédítő magasságba, de azóta erős lejtmenetbe váltott és jelenleg "mindössze" 200 milliárd körüli összegre taksálják.

Egy elemzésben érdekességből kiszámolták abszolút történelmi távlatból is ezt a kérdést, és ott arra jutottak, hogy fénykorában a Holland Kelet-Indiai Társaság mai pénzre átszámolva 7900 milliárd dollárt érhetett.

Piaci hírek

Újabb robotflotta vág bele az ételszállításba

A Rev-1 névre keresztelt járgány három kerekével, méretével és közlekedési szokásaival hoz némi színt az egyre sűrűbb mezőnyben.
 
Hirdetés

HPE Primera: garantáltan zéró adatvesztés

Felhőalapú gépi tanulási algoritmusainak köszönhetően a HPE Infosight képes a tárolók és alkalmazások közötti meghibásodások 86 százalékát előre jelezni és megakadályozni.

Hirdetés

Ez bárkinek megér havi pár száz forintot

Két ember van: aki már leejtette a mobilját, és aki le fogja ejteni. De fel lehet készülni erre – egy jó készülékbiztosítással.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.