Az IDC szerint a következő években rohamosan növekszik az 5,5 hüvelykes vagy annál nagyobb kijelzővel szerelt okostelefonok piaci részesedése, amelyekhez egyre olcsóbban juthatunk majd hozzá.

Az IDC nemrég közzétett okostelefon-piaci előrejelzésének – amelyről itt és itt olvashat – egyik legérdekesebb része, hogy a folyamatosan növekvő eladásokat a jelentős mértékben befolyásolja az újabb készülékek kijelzőjének mérete: az 5,5 és 7 hüvelyk közötti képernyőátmérővel rendelkező, phabletnek (phone+tablet) nevezett készülékkategória részaránya az idei 14 százalék 2018-ra 32,2 százalékra emelkedhet az okostelefonok szegmensében.

Nagyobb kép kevesebb pénzért

A phabletek az eladások volumenét tekintve már az idén is megelőzhetik az asztali vagy hordozható PC-ket, miután az összes okos készülék, vagyis a netképes telefonok és számítógépek közel 10 százalékát adják majd, 2018-ban pedig minden negyedik eladott okos készülék ebből a kategóriábólkerülhet ki. Fontos szempont, hogy a nagyobb kijelzőhöz egyre olcsóbban lehet hozzáférni: a következő négy évben a phabletek átlagos ára nagyjából 30 százalékkal csökken, míg a kisebb képernyővel szerelt okostelefonok csak 10 százalékkal lesznek olcsóbbak.

A phabletek a fejlett ázsiai régiókban – Dél-Korea, Hongkong, Szingapúr– bukkantak fel elsőként, amit a Samsung lovagolt meg a Galaxy Note 2011-es megjelentetésével, megszállva az akkor még jóval kisebb piaci szegmens jó 90 százalékát. Több felmérés is azt mutatta, hogy a hatalmas képernyővel rendelkező mobilokat elsősorban a nők favorizálják, mivel számukra nem okoz gondot a kétkezes használat, illetve a táskájukban probléma nélkül tudják tárolni, amikor épp nincs rá szükség. 

A Samsung már a Note 4. kiadásánál jár, de a kategória annyira vonzó a gyártók számára, hogy szinte mindenki (Nokia, HTC, Huawei) bemutatta a saját phablet verzióját. Azóta Kína és India is komoly tényezővé vált, miután a nagy nevű gyártók mellett már az olcsó helyi gyártók is csatlakoztak a trendhez. A középtávú növekedés garanciájának mégis az Apple szeptemberre várható iPhone modelljeit tartják, amelyek között a hírek szerint ugyancsak felbukkan egy 5,5 hüvelykes variáns, amely az IDC szerint végérvényesen új normát teremt.

Konzumer tech

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.