Dél-Koreában interaktív térkép appok segítik a fertőzési gócok elkerülését.

Egyre kiterjedtebb a koronavírus-fertőzés. Ázsiában a Kínával intenzív kapcsolatot ápoló és országokban már több száz fertőzöttet regisztráltak. A legnehezebb helyzetben Dél-Korea van, ahol már a Nikkei szerint 800 körül van a diagnosztizált fertőzöttek száma.

Mint a Reuters írja, Dél-Koreában a fejlesztők magánkezdeményezésekkel is próbálnak segíteni abban, hogy a fertőzés terjedését meg lehessen akadályozni. Olyan alkalmazásokat fejlesztenek, melyekkel valós időben lehet nyomon követni a fertőzési gócokat, pontosabban azokat a területeket, ahol vannak fertőzöttek, illetve ahol a betegség diagnosztizálása előtt jártak.

A hatóságok tanultak a korábbi hibáikból

A dél-koreai hatóságok most sokkal körültekintőbbek, mint az öt éve, amikor a közel-keleti légúti koronavírus, azaz a MERS (a Middle East Respiratory Syndrome coronavirus) szedte az áldozatait. Az akkori megbetegedéseknek 36 halálos áldozata volt Dél-Koreában, és a járvány rossz kezelése miatt menesztették az ország egészségügyi miniszterét. Bukásának az volt az oka, hogy sokan kórházakban kapták el a fertőzést, mert a hatóságok sokáig titkolták, nem hol kezelik a betegeket.

Ezért most elébe mentek a dolognak, és nem csak a fertőzöttek kezelésének helyét közlik, hanem – anonim módon – azt is, hogy a betegek merre jártak a beregség diagnosztizálása előtt.

Az appfejlesztő cégek ezeket az adatokat térképen rögzítik, így pontosan nyomon követhetők azok a területek, melyeket ajánlatos elkerülni. Az egyik legnépszerűbb webhely a Coronamap.live. A webes alkalmazást, amit egy 19 éves fejlesztő készített, már jelenleg is napi több százezer ember használja. Az interaktív térképen pár kattintással megnézhető, hogy a felhasználó közelében vannak-e azonosított betegek. Hasonló céllal indította egy programozó házaspár a Wuhanvirus.kr oldalt is, amely szöveges formában közöl fontos adatokat a regisztrált betegekről. Megadja a beteg életkorát, valamint azokat az útvonalakat és helyszíneket (repülőtér, közlekedési eszközök, posta stb.), melyeken a beteg valószínűsíthetően járt.

Egyre nehezebb lépést tartani a fertőzéssel

Egyre nagyobb probléma azonban, hogy a hatóságok már nem tudnak lépést tartani a fertőzés terjedésével, így a pontos, betegekre lebontott adatok helyett az utóbbi napokban már csak általánosabb, regionális helyzetjelentést adtak közte a betegség terjedéséről.

A Coronamap fejlesztője ezt például úgy próbálja áthidalni, hogy egyrészt várja a felhasználói visszajelzéseket és bejelentéseket, másrészt lapok híreiből próbálja nyomon követni a terjedést. Hasonló módszert követ a Wuhanvirus oldalt fejlesztő házaspár is, de mint a Reutersnek mondták, az információk olyan mennyiségben érkeznek, hogy egyre nehezebben képesek frissíteni az adatokat.

Piaci hírek

A németek is rámordultak az EU-ra a hálózati költségek megosztásának ügyében

Öt másik tagállammal együtt nyílt, átlátható vitát és világos ütemtervet sürgetnek abban az ügyben, hogy az Európai Bizottság milyen közvetlen hozzájárulást vár a nagy online szolgáltatóktól a távközlési hálózat működtetéséhez.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.