Nehéz helyzetben a kriptovilág két legstabilabbnak gondolt vállalata.

Tavaly ősszel még látványosan trollkodott az FTX bukása kapcsán Changpeng Zhao, a Binance alapító-vezérigazgatója, most pedig elérhetetlen, pedig cége ellen pert indított az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet, a SEC (Securities and Exchange Commission). De legalább nem érezheti magát magányosnak: a felügyelet ugyanis a Coinbase-t is beperelte.

Mint a Reuters összefoglalójából kiderül, a Binance-nél is ugyanazt gyanítja a SEC, ami az FTX és vele Sam Bankman-Fried bukását okozta: trükköztek az ügyfelek pénzével.

A vállalatnak (és Changpeng Zhaónak) van két offshore cége, amelyeket lényegében a Binance-ügyfelek finanszíroztak – természetesen tudtuk nélkül. A Svájcban bejegyzett Sigma Chain olyan forrásokat kapott a Binance-től, amikkel manipulatív kereskedést folytathatott, hogy mesterségesen felpumpálja a Binance kereskedési volumenét. A másik cég, az offshore-paradicsomként ismert Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Merit Peak, amely papíron Zhao magánvagyonát is kezelte, szintén a Binance-ügyfelek pénzéből működött: állítólag dollármilliárdokért vásárolt a Binance stablecoinjából, a BUSD-ből.

Úgy tűnik, mindkét cégből vándoroltak jelentős összegek magánszámlákra is, de jutott például a jacht megvásárlására is. A SEC vádjai szerint a Binance a két cég beiktatásával az ügyfelei megtésvesztésével és vagyonukat kockáztatva maximalizálta a nyereségét.

A Reuters megpróbált beszélni Zhaóval, de hivatalos lakcímén (Dubajban) nem találták. A cég is hallgat, mindössze annyit közölt, hogy megvédi magát a SEC támadásával szemben.

A SEC Internet Enforcement irodájának egy korábbi vezetője, John Reed Stark viszont beszédesebb volt, és elmondta, amit a kriptoszkeptikusok már ezerszer megfogalmaztak: ez egy szabályozatlan terület, és aki beszáll, egy olyan pilótajátékba teszi a pénzét, amiben csak veszíthet, mert amikor a játék bukik, szinte biztos, hogy ő lesz a sor végén.

A Binance ellen már több vizsgálat is folyamatban van, az USA igazságügyi minisztériuma például pénzmosás és a szankciók megsértése miatt nyomoz.

Felkészül a Coinbase

Kedden újabb csapás érte a kriptoszcénát: a SEC a Coinbase ellen is pert indított. A vád azért enyhébb, mint a Binance esetében, "csak" engedély nélküli értékpapír-kereskedelemről van szó. A tőzsdefelügyelet keresetében azt kérte, hogy tiltsák el a céget a tevékenység folytatásától. Az indoklás szerint a platform portfóliójában 13 olyan eszköz található, amely kriptoeszköz-értékpapírnak minősül, ám a cég nem szerzett engedélyt tőzsde működtetésére és brókertevékenységre.

A Coinbase áll elébe a vádaknak. De a vállalat vezetője, Paul Grewal azt azért hozzátette a CNBC-nek, hogy nincs az ágazatra vonatkozó egyértelmű szabályozás, így lényegében a SEC határozza meg a kereteket. Ez a helyzet rontja Amerika gazdasági versenyképességét és azoknak, a Coinbase-hez hasonló vállalatok hitelét is, melyek elkötelezettek a megfelelés iránt. A vállalat egyébként ellenkeresettel élt, és a nyilvánossággal (pl. reklámkampány) kíván védekezni a támadásokkal szemben. (Grewal nyilatkozatához azért annyit érdemes hozzátenni, hogy a kriptogazdaság szabályozásának élharcosai, pl. Bankman-Fried, eddig jobbára John Reed Stark véleményét erősítették.)

Ez azonban az ügyfelek elvándorlását nem akadályozza meg. A Reuters szerint közel 1,3 milliárd dollárt vontak ki az Coinbase-ről, miután a SEC bejelentette a pert. A cég árfolyama már a Binance elleni per hírét is megszenvedte: akkor 9 százalékot, most viszont már 12-t esett.

Sokak szerint ezek a mostani perek csak a kezdetet jelentik. A Gary Gensler elnökölte SEC mindenáron be akarja terelni a tokenpiacot az értékpapírtörvény alá. Gensler határozott véleménye, hogy az egész kriptopiac üzleti modellje az USA értékpapír-törvényeinek be nem tartásán alapul.

A SEC tegnap este kérte a Binance amerikai számláinak zárolását (ezek olyan, bankoknál vezetett számlák, amiken jellemzően az ögyfelektől számrazó fiat pénzt tartotta a Binance). A felügyelet szerint mintegy 2 milliárd dollárnyi ügyfélpénz foroghat veszélyben.

Piaci hírek

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.