A Google anyacége ugyan a tavalyi utolsó negyedévben elkerülte a forgalomcsökkenést, de nagyjából itt meg is áll a jó hírek sora.

Csütörtök a világ két meghatározó amerikai technológiai óriása is előállt a tavalyi utolsó negyedévre vonatkozó eredményeivel. Az Apple finoman szólva sem brillírozott, de sokkal jobban riválisa, a Google-t birtokló Alphabet sem jött ki jobban. Igaz, utóbbinak legalább a bevételt sikerült a tavalyi szint felett tartania.

A negyedéves jelentés szerint 76 milliárd dollárt szorgoskodott össze a cégcsoport, ami ha csak egy hajszállal is, de több, mint egy évvel korábban. Ahogy Cupertinóban, úgy az Alphabet főhadiszállásán sem örültek a dollár erősödésének, mivel az jelentősen befolyásolta a végső összeget. Ezt jól mutatja, hogy árfolyamhatás nélkül, az 1 százalékos növekedés rögtön 7-re ugrana.

Nem veszik a hirdetést

A vállalatbirodalom legnagyobb problémája, hogy a legfőbb bevételi forrás, a Google hirdetési üzletága nem tudta tartani a tempót (3,5 százalékkal romlott a forgalom). Mindezt ugyanakkor ellensúlyozta az ún. Other szegmens (amibe a Google és Nest márkájú eszközöktől kezdve a Play Store alkalmazásáruházig sok minden beletartozik), illetve a cloudos üzletág látványos erősödése. Utóbbi 32 százalékos éves növekedéssel már több mint 7,3 milliárd dollárt termelt.

Ha bevételek szintjén meg is tudott kapaszkodni a cég, a profitabilitás drámai visszaesése egyértelműen jelzi, hogy vége a jó világnak. A kicsit nagyobb forgalomból ugyanis sokkal kevesebb maradt végül a kasszában. Az ünnepi szezonban elért 13,6 milliárd dollárnyi nettó profit harmadával kevesebb a 2021 végén felmutatott összegnél.

A teljes év szempontjából ezek a problémák kicsit elkenődnek, mivel év közben lett egyre sötétebb a gazdasági környezet. Az elmúlt 12 hónapban kimutatott 282,2 milliárd dollár forgalom például 10 százalékos éves bővülést jelent. Az ebből megmaradó 60 milliárd dollárnyi tiszta haszon ugyan elmarad a 2021-ben elért 76 milliárdos rekordtól, ám "csak" bő 20 százalékkal. A teljes képhez hozzátartozik ugyanakkor, hogy 2020-ban például 40 milliárd lett a profit, aminél a tavalyi visszafogottabb eredmény is jóval nagyobb falat.

Piaci hírek

Az oktatásban készül nagy dobásra a Tesla és az OpenAI egykori MI-guruja

Andrej Karpathy új startupja, az Eureka Labs mesterséges intelligenciára épülő asszisztenseket fejleszt a tanárok munkájának támogatására.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.