A kínai e-kereskedelmi óriás több mint 25 milliárd dollárt söpört be a múlt heti elsődleges részvénykibocsátásából, ennél több pénzt még soha nem gyűjtött egyetlen vállalat sem.

A távol-keleti e-kereskedelmi óriás, az Alibaba a múlt héten hivatalosan is minden idők legnagyobb értékű elsődleges részvénykibocsátását (IPO) hajtotta végre. A vállalat az első körben 320 millió darab részvényt adott el, miután pedig az árfolyam az első nap végén 38 százalékot emelkedett, az erős kereslet nyomán újabb 48 milliót értékesített az úgynevezett greenshoe opció kihasználásával. A kibocsátás értéke ezzel átlépte a 25 milliárd dollárt, amivel simán megelőzte az eddigi csúcstartókat, az ugyancsak kínai ABC és ACBC bankokat is.

Ezzel az Alibaba piaci kapitalizációja úgy is meghaladja a 220 milliárd dollárt, hogy papírjainak árfolyama a kezdeti fellendülés után néhány százalékot zuhant a tegnapi kereskedésben. Bár az egyes vállalatok súlyának meghatározásakor nem ez az elsődleges szempont, a nyugati versenytársak közül az Amazon jelenleg 150 milliárd, az eBay pedig 65 milliárd körül áll.

Az Alibaba alapító vezérigazgatója, Jack Ma az IPO előtt többször is hangsúlyozta az agresszív tengerentúli és európai terjeszkedésre vonatkozó terveit, amelyhez most a fedezet is rendelkezésre áll. A találgatások még a kínai társaság egyik tulajdonosát, a Yahoo-t is lehetséges célpontként emlegetik, azt találgatva, hogy az Alibaba (illetve egyik legfontosabb befektetője, a SoftBank Capital) ismét felemelheti-e a szebb napokat látott amerikai dotkom birodalmat.

Jack Ma egyébként a részvénykibocsátás nyomán 25 milliárd dollárra hízlalta magánvagyonát, ezzel Kína leggazdagabb emberévé vált, megelőzve a helyi Hurun adatai szerint 24,2 milliárdos korábbi csúcstartót.

Piaci hírek

A falakon is átlátnak majd az izraeli katonák

Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.