A nappalikba telepített kényelmi kémprogramok gyártói apró lépésekkel igyekeznek elébe menni a szabályozói oldalon gyülekező fellegeknek.

Megnyílt a lehetőség az Amazon Alexa felhasználói előtt, hogy opt-out formában letiltsák, ha a cég vagy alvállalkozóinak emberei bármilyen okból belehallgatnának a digitális asszisztens által továbbított beszélgetéseikbe. Hasonlóan a Siri, a Google Assistant vagy a Cortana alapú megoldásokhoz, az Amazon Echo okoshangszórók és az Alexára épülő más eszközök is minden kommunikációt rögzítenek, hogy azt statisztikai módszerekkel elemezve a szolgáltató megvizsgálhassa az utasításokra adott válaszok hatékonyságát, és általában fejleszteni tudja a mesterséges intelligencia képességeit a természetes nyelvek feldolgozásában.

Bár mindez elvileg korábban sem volt titok, az online sajtóban tavasszal megjelent cikkeket komoly felháborodás követte mind a közvélemény, mind a felhasználók és a jogvédők részéről - különösen, miután kiderült, hogy ez a gyakorlat az iparág egészében bevett dolognak számít. A dolgot tovább súlyozták azok az esetek, amikor az asszisztensek olyankor is felvételeket készítettek, amikor nem is kellett volna működniük, de a gyártóknak azzal kapcsolatban sem sikerült megnyugtató választ adniuk, hogy mi a helyzet, amikor valaki egy otthoni beszélgetés során véletlenül ébreszti fel az eszközöket.

Hogy ez mennyire gyakori dolog, azt az elmúlt hónapokban számtalan beszámoló bizonyította, kezdve a tesztelők által végighallgatott, intim vagy bűncselekmény-gyanús beszélgetésekkel egészen az olyan minősített esetekig, mint a Google Assistant esetében a múlt hónapban történt adatszivárgás. Nem véletlen, hogy a szolgáltatók most egyre-másra jelentik be a píáros ízű szigorításokat: a Google and Apple például a múlt héten jelentette be, hogy a hanganyagok vizsgálatát részben automatizálja, vagyis felfüggeszti az emberi alkalmazottak által végzett ellenőrzéseket.

Nem képesek átlépni a sajsaját árnyékukat

A szóban forgó adatszivárgást követően egyébként valaki több mint ezer hangfelvételt juttatott el egy belga portálnak, és ezek alapján néhány felhasználót sikerült is pontosan beazonosítani. A Google saját alvállalkozóinak hanyagságával védekezett, és az Apple-höz hasonlóan azt sulykolta, hogy a hangmintáknak mindössze kis töredékét használják fel bármire is. Mivel azonban mindkét társaság szinte azonnal leállította az európai mintagyűjtést és -elemzést, valószínű, hogy az uniós adatvédelmi hatóságok már megkezdett vizsgálatainak igen komoly tétje lesz az EU adatvédelmi előírásainak megsértését illetően.

Ebbe a sorba illik az Amazon pénteki bejelentése, amit a VentureBeat oldalán idézett közlemény szerint a belső eljárások és gyakorlatok folyamatos, adatvédelmi és biztonsági célú fejlesztésére vezetnek vissza. Eszerint az Alexa esetében az opt-out tiltás minden olyan folyamatra vonatkozik, ahol sor kerülhet a manuális mintavételre, és a jövőben rendszeres információval látják majd el az ügyfeleket a rendszer működésének átláthatóbbá tételéért. Fontos megjegyezni, hogy a felhasználók az Alexa appon vagy az Amazon weboldalán keresztül töröltetni is tudják a rögzített felvételeket.

Az “Alexa, delete what I said today” hang alapú utasításról ugyan már májusban is hallottunk, de azóta egyes amerikai államokban (így Illinoisban vagy Californiában) már a helyi törvényhozás elé került, hogy az MI-asszisztensek bármilyen felhasználói interakcióról csak aktív beleegyezést követően készíthessenek és tárolhassanak felvételt - vagyis az utólagos törlés lehetősége nemsokára már kevés lesz önmagában véve.

A hasonló szolgáltatások bizalmi alapú működtetéséhez amúgy is már késő van. Az iparágban az utóbbi időben sorjáznak az olyan esetek, mint mondjuk a Google Nest Secure okos otthoni csomagjának ügye, ahol az év elején egy frissítés kapcsán derült ki, hogy az eszköz egy beépített mikrofont is tartalmaz. Erről a gyártó a specifikációban elfelejtette tájékoztatni vásárlóit, de mindenkit megnyugtatott, hogy a mikrofon alapértelmezett módon soha nem volt aktív.

Biztonság

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.