A Bloomberg New Energy Finance szerint a 2020-as évek közepére az adatközpontokban használt akkumulátorok harmada lítium-ionos lesz.

Jelenleg az adatközpontok számítanak az ólomalapú akkumulátorok legnagyobb felhasználóinak. Az adatközponti szünetmentes tápegységekben szinte kizárólag ezt a technológiát használják. A Bloomberg New Energy Finance szerint azonban már megindult a fordulat: 2025-re az adatközpontokban a szünetmentes kapacitás harmadát adják majd a lítium-ionos akkumulátorok.

A változás összefügg az adatközpont-piac átalakulásával is. A piacot egyre inkább a nagy szolgáltatók (Amazon, Facebook, Google, Microsoft stb.) "hiperskálázható" központjai uralják, amelyeknél minden százalék energiamegtakarítás óriási előnyt jelenthet. A nagy internetes cégek létesítményeiben a becslések szerint 2025-re a lítium-ionos technológia a globális átlagnál jóval magasabb arányt fog képviselni, és akár az 55 százalékát is adhatja adatközpontjaik tartalékkapacitásának.

Nagyon fontos változást hoz az IoT is. A dolgok internetéhez köthető rendszerek egyre közelebb kerülnek a hálózat pereméhez, mivel így gyorsabb reakcióra, jobb teljesítményre képesek. Mivel így nehezebbé válik a karbantartás, az áramellátást folyamatos biztosításához olyan áramforrásokra, például szünetmentes tápegységekre van szükség, melyek nem igényelnek rendszeres karbantartást.

Az ár egyelőre az ólomra szavaz

Jelenleg az ólmos-savas, azaz VRLA (Valve Regulated Lead Acid) akkumulátorok uralják az adatközpontokat, bár 2016-ban a Schneider Electric megjelent az első adatközponti lítium-ionos szünetmentestápegység-technológiával (UPS – Uninterruptible Power Supply). Mivel azonban ezekből sok kell, kulcsfontosságú az ár, és abban még a VRLA technológia vezet.

Ugyanakkor a gyártási kapacitások növekedésével (ebben a Tesla óriásgyárának és más beruházásoknak is komoly szerepe van) az árelőny egyre gyorsabban olvad majd, így egyre nagyobb szerepet kapnak a döntésben azok az érvek, melyek a lítium-ionos rendszerek mellett szólnak. A Bloomberg New Energy Finance szerint azonban még így is csak 2020 környékére várható, hogy a lítium-ionos technológia meglódul, és állva hagyja a hagyományos ólmos-savas technológiát (lásd az alábbi grafikont).

 
Bloomberg New Energy Finance 2018
Infogram


A lítium-ionos rendszerek jobb teljesítményt nyújtanak, többek között azért is, mert a VRLA-khoz képest kétszer hosszab ideig, akár 10 évig is képesek üzemelni. Mindez nagyobb energiasűrűséggel párosul: egységnyi VRLA-akkumulátor teljesítményét 75 százalékkal kisebb és 30 százalékkal könnyebb lítium-ionos akkumulátorban lehet megvalósítani. Ráadásul rugalmasabban alakíthatók a különféle piaci szektorok és a különböző méretű adatközpontok igényeihez.

Hiába drágább a lítium-ionos akku, a karbantartási költsége viszont nagyon alacsony, így lényegesen alacsonyabb lesz a TCO-ja (Total Cost of Ownership – teljes birtoklási költség). További megtakarítást jelent a kisebb hűtési igény. A lítium-ionos UPS-ek 40 Celsius-fokon is tudnak üzemelni a teljesítmény csökkenése nélkül.

Cloud & big data

Előfizetésekből és pólókból is tollasodhatnak a youtuberek

Bár a YouTube-on lehet a legjobban keresni, a videósok túlnyomó többségének a hideg vízre való sem jön össze. A platform új szolgáltatásai most a sok követővel és kevés bevétellel futó csatornákon segítenének.
 

Nyakunkon a negyedik ipari forradalom »

Már nem az automatizáció, hanem a tömeges testre szabhatóság a legújabb trend a gyártás területén. Az átállás azonban nem megy zökkenők nélkül.

Hirdetés - hybridIT BLOG »
Hirdetés

A felhőből érkezhet megoldás a zsarolóvírusokra

Azonnal felismeri, kezeli és megoldást nyújt a felhő alapú Cloud CPE rendszer a megjelenő zsarolóvírusokra. Az egyedülálló szolgáltatáshoz a T-Systems Magyarország ügyfelei Európában elsőként férhetnek hozzá.

Mintakeresés és –felismerés a személyes adatok védelmének szolgálatában. Természetesen a mesterséges intelligencia aktív közreműködésével.

a melléklet támogatója az SAS Institute

Hirdetés

Öt lépés a GDPR-kompatibilis adatkezeléshez

Az adatmenedzsment komplex feladat, amit a GDPR bevezetésével minden korábbinál körültekintőbben kell kezelni a cégeknek, különösen a heterogén vállalati rendszerekben. A többlépcsős folyamaton a SAS Institute szakértője, Szász Viktor vezet végig.

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.