Az Axios szerint az igazi innováció a privát 5G hálózatokban történik.

Most kezd körvonalazódni, hogy hol is lesz igazán jó üzlet az 5G. Az Axios összeállítása szerint az ipari létesítmények, iskolák, kórházak stb. mellett a sportrendezvények, fesztiválok vagy akár az építkezések vagy a bányászat is kiváló terepe lesz az 5G-alapú campus hálózatoknak. De akár a katasztrófaelhárítás hatékonysága is növelhető ilyen fejlesztésekkel.

A verseny ebben (is) globális. Kínában például a ipari és távközlési minisztérium szerint 5300 5G-s campus network működik a legkülönbözőbb iparágakban, és hároméves tervet dolgoztak ki (ez a 5G Application Set Sail Action Plan) a további fejlesztések gyorsítására

Felépült az első 5G-s kórház az USA-ban

A fejlett világ is kezd felzárkózni a Kína diktálta tempóhoz. A Cleveland Clinic nevű orvosi központ a napokban nyitotta meg első olyan kórházát a Cleveland melletti Mentor nevű kisvárosban, amelynek a teljes digitális infrastruktúrája egy egy 5G-s magánhálózatra épül (ezt egyébként a Verizon építette ki). Erre a hálózatra kapcsolódnak a kórházi bejelentkezést gyorsító kioszkok, a betegszobák nagy felbontású kamerái, a különböző robotizált és távsebészeti eszközök, és az orvosi képalkotó berendezések, de még a betegek számára biztosított információs és szórakoztató szolgáltatások is.

Olyan eszközöket lehet bevezetni például a klinikai oktatásban, mint az AR/VR headsetek, vagy akár az eszközkövető rendszerek, olvasható a Verizon beszámolójában.

Mindez azzal is jár, hívja fel a figyelmet az Axios, hogy az 5G-ben már közel sem a távközlési cégek kizárólagos terepe. Komoly lehetőségeket nyit – akárcsak partnerségeken keresztül is – a technológiai szektor széles köre számára. Még a szoftveriparnak is, hiszen a kisebb cégeknek szánt 5G-s virtuális magánhálózatok a szoftveriparon belül egy új szegmens hívnak életre.

Az Axios szerint egy olyan "ellátási lánc" alakul ki, amelyben a nagy távközlési szereplők vásárolják meg a spektrumcsomagokat, amit részben továbbértékesítenek a piac kisebb szereplőit kiszolgáló technológiai vállalatoknak. Ennek jó példája az AWS Snowcone nevű szolgáltatása, amelyben 5G-s magánhálózat segítségével oldották meg a drónok irányítását. Európában azonban van olyan irány is, hogy egyes nagyvállalatok vásárolhatnak saját campushálózatukhoz spektrumot.

Válogathatunk a jó gyakorlatok között

Az Amazont egészét egyébként az terelte az 5G-s magánhálózatok, hogy az autonóm robotok működtetéséhez a wifi-nél hatékonyabb hálózatra volt szüksége, mondta a lapnak Jan Hofmeyr, az AWS alelnöke.

Az Axios összegyűjtött néhány egyéb példát is, amely jól illusztrálja az 5G-s magánhálózat széles körű felhasználhatóságát. A Miamiban rendezett májusi Forma-1-es nagydíjon például ilyen hálózattal oldották meg a 250 ezer néző zökkenőmentes irányítását. Az NBA-ben játszó Phoenix Suns pedig olyan edzőtermet épített, ahol 5G-s hálózaton gyűjtenek a játékosokról 150 kamerával és érzékelővel adatokat, hogy jobban felkészülhessenek a meccsekre.

Egy nagy kaliforniai zenei fesztivál szervezóinek az életét is egy ilyen hálózat könnyítette: Ki tudták váltani vele a wifit, amivel korábban mindig gond volt: hol a beengedés állt le, mert a csuklópánt-szkennerek leszakadtak a hálózatról, hol az AP-k romlottak el.

A jó példák egyébként Magyaroszágon is szaporodnak. Fényeslitkén működik például Európa első, 5G-s campushálózatra épülő intermodális logisztikai terminálja. De működnek árukövető rendszerek, robotplatformok stb.

Sokak szerint ezt a fejlődési irányt egy dolog hátráltathatja: nagyon sok helyen egy LTE hálózat is bőven elég. Jól példázza ezt az egyik első magyar kísérlet: az oroszlányi BorgWarnernél voltaképpen egy jó LTE hálózat biztosítja az egyik üzemcsarnokban a nagy megbízhatóságú kommunikációs hálózatot.

Mobilitás

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.