A fejlesztők már azt is láthatják, mit pakolt át eddig a nagyvállalati funkciókból a Microsoft.

Mivel a vállalatok erősen függnek az Internet Explorer 11-től, a Microsoft kénytelen áttenni egy sor vállalati IE-funkciót a Chromiumra épülő Edge böngészőbe is – így értékelte a The Register azt a blogposztot, melyben a redmondi vállalat beszámolt az Edge Enterprise üztemtervéről.

Ma sincs élet IE nélkül

A böngésző fejlesztői csatornáján elérhető verzióban már alapértelmezetten működik több nagyvállalati funkció, de a funkciólista még alakulhat a vállalati ügyfelek visszajelzései alapján. És itt kap szerepet az Internet Explorer (IE), amit valahogy csak nem sikerül elfelejteni.

Az Edge egyik funkciója az IE-üzemmód. Ez lényegében azt jelenti, hogy natívan integrálták az Edge-be az IE 11-et, hogy a vállalatoknak ne kelljen kidobni/újrafejleszteni az öröklött HTML oldalaikat és pluginjaikat. Az IE-móddal egyszerűen lehet váltani a korszerűbb webappok és a régi megoldások között alkalmazáson belül, így nem kell párhuzamosan két böngészőt futtatni.

A Microsoft tehát egyszerűen kompatibilitási okokból kényszerült erre a lépésre. Mint írják, még mindig sok vállalati ügyfelük használ IE11-et, amire sok esetben üzletkritikus webalkalmazások támaszkodnak. A Microsoft ígérete szerint az IE11-re készült alkalmazásoknak az Edge-be épített IE-mód tökéletes kompatibilitást biztosít, azaz ami működött IE11 alatt, az működni fog az Edge IE-módjával is. Így a kecske sem marad éhes, és a káposzta is megmarad, tekintve, hogy a felület viszont ebben a módban is az Edge-é lesz, ami a Microsoft szerint szebb, okosabb, biztonságosabb és kezelhetőbb.

A problémát az okozza, hogy a Chromium miatt az Edge is szigorúbban illeszkedik a specifikációhoz, ezért következetesebb webes platformot biztosít, ám épp emiatt a külső szoftverekkel – például egy Dynamicsszal – már nem zökkenőmentes a kapcsolata.

Rugalmas folyamatok, nagyobb biztonság

Az Edge a következő verziójától támogatja a csoportházirendeket, így az ügyfelek nagy szabadságot kapnak a folyamatok kialakításában. Ez az MDM (Mobile Device Management) deplyomentre is értendő Windows 10 alatt és McOS alatt is – és ehhez harmadik féltől származó termékeket is lehet használni.

Egyszerűsítik a frissítések felügyeletét és kezelését. A frissítések telepítése például felfüggeszthető, amíg az új funkciókat nem tesztelték. De az is kivitelezhető, hogy a rendszergazdák kontrollcsoportot alakítanak ki az újdonságok kipróbálására, és csak az eredmény után telepítik a frissítést.

Az új verzióban nagy hangsúlyt helyeznek a biztonságra, hiszen ma már a böngésző biztonsága kritikus lehet akár az egész szervezet, akár az adatok integritása szempontjából. A védelem egy része a Chromiumból jön (például sandbox, weboldalizoláció), amihez a Microsoft is hozzátette a maga megoldásait.

Belekerül az adathalász támadások ellen védő Defender SmartScreen, az Application Guard, amely a böngészőt egy önálló Hyper-V konténerben futtatja, elzárva a vállalati hálózatot a potenciális támadásoktól. Jön az Azure AD Conditional Access, amellyel a vállalati weboldalakhoz való hozzáférés szabályozható. Natívan támogatja az Azuer Active Directoryt is, A sor előbb-utóbb kiegészül egy követésvédelemmel is, amit már tesztelnek.

Cloud & big data

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.