Nem csak a modellt, a körítést is adja. Ez is drágább Magyarországon, mint az USA-ban.

Az OpenAI és a Microsoft után a Google is megpróbálja termőre fordítani a mesterséges intelligenciáját. A vállalat tegnap rövid blogposztban jelentette be, hogy Bard nevű mesterséges intelligenciáját átkereszteli, és fizetős szolgáltatásként kínálja. Az amerikai vásárlók havi 20 dollárért fizethetnek elő a Google One AI Premium csomagra, melynek része a jövőben Gemini Advanced néven futó MI. A szolgáltatás 150 országban (köztük Magyarországon) érhető el, de egyelőre csak angol nyelven. Az érdeklődők kapnak 2 hónap ingyenes próbaidőszakot. A magyarországi ár 8790 forint, ami kb. 20 százalékkal magasabb az amerikai árnál.

Az előfizetéshez jár egy erősebb modell, az Ultra 1.0 is, amellyel a Gemini Advanced sokkal jobban teljesít az olyan összetett feladatokban, mint a kódolás, a logikai feladatok, az árnyalt utasítások követése vagy a kreatív projektekben való együttműködés, írja a posztban Sissie Hsiao alelnök, a Google Geminiért felelős vezetője. A szolgáltatás hosszabb és mélyebb, részletesebb beszélgetéseket tesz lehetővé, ugyanis jobban megérti a korábbi kérések kontextusát. Ezáltal olyan feladatokra is alkalmas mint a személyre szabott, a felhasználó tanulási stílusához igazodó oktatás, segíthet kódolásban (kódolási forgatókönyvek, ötletelés, különböző megközelítések kiértékelése stb.), vagy aktívan felhasználható kreatív folyamatokban az ötleteléstől a kivitelezésig, sorolta a példákat Hsiao.

Beégett a 20 dolláros árszint?

A szolgáltatáshoz jár 2 terabájt felhőtárhely. Utóbbi egyébként önmagában is átlagosan havi 10 dollárba kerül a Google felhőjében. Az előfizetők hamarosan a Gmailben és a Google termelékenységi csomagjában is hozzáférnek a Geminihez. A Reuters idézi a Bard product leadjét, Jack Krawczykot, aki szerint fizetős szolgáltatásként az ma már kevés, ha csak modellhez való hozzáférést kínálnak. Az ilyen szolgáltatások célpiaca azok az emberek, akik olyan MI-t szeretnének, amely képes például utasítások nyomán új tartalmakat generálni, és amely olyan lekérdezéseket is jól kezel, amikre nincs egyértelmű válasz az interneten.

A Gemini Advancednek elkészült a mobilos változata Androidra és iOS-re egyaránt. Az app még interaktívabb eszközzé teszi a telefont, például segít bonyolultabb szövegek létrehozásában, amiket ki lehet egészíteni generált képekkel, ábrákkal is.

A Google One AI Premium árazásában nincs különösebben meglepetés: kopírozta két legnagyobb konkurensét. Tavaly február elején az OpenAI ennyiért dobta piacra a ChatGPT Plust. A Microsoft pedig januárban bővítette az MI-vel megcélzott felhasználók körét a Copilot Pro csomaggal, amit szintén 20 dollárért kínál. Az hogy a felhasználók több szolgáltatás közül választanak, valószínűleg élénkíti a versenyt, és talán az árazásra is hatással lesz.

(Nyitó kép: google.com)

Cloud & big data

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.