Épít is meg nem is új gyárat otthon az Apple. Még az is lehet, hogy újból nekifutna a tévékészülékek piacának.

Úgy tűnik, Donald Trump fenyegetései elérik céljukat, még az Apple is beadja a derekát, és lesz készülékgyártása az Egyesült Államokban – már ha helytállóak azok a napokban szárnyra kapott hírek, hogy egy új amerikai beruházással megjelennének egy olyan piacon, amin eddig nem voltak jelen. A hírek szerint ugyanis tévéket gyártanának egy újonnan felépített amerikai üzemben.

LCD- vagy OLED-paneleket gyártanának

Arra, hogy az Apple ilyen lépést tervez, egyelőre csak közvetett bizonyítékok vannak. Legnagyobb szerződéses gyártójának, a Foxconn-nak az elnöke, Terry Gou ugyanis a hétvégén egyik partin elejtett egy olyan megjegyzést, hogy az Apple partnere lenne a tajvani cégnek egy új amerikai lapos képernyőket gyártó üzem létesítésében. Erre a Foxconn a napokban megjelent hírek szerint 7 milliárd dollárt fordítana, aminek egy részét a coupertinóiak állnák – idézi a Nikkeit a Business Insider. Az új üzem nagyméretű tévépaneleket gyártana, amiknek a szállítása Ázsiából meglehetősen drága.

De miért lenne szüksége az Apple-nek nagyméretű LCD-képernyőkre, mikor az iPhone-okhoz kisméretű újgenerációs OLED kijelzőket használnak? A Merrill Lynch egyik elemzője a hét elején azt írta ügyfeleinek, hogy a nagyméretű LCD panelek előállítására alkalmas gyárba való beszállással az Apple azt jelezné a technológiai világnak, hogy mégiscsak van valami azokban a spekulációkban, amelyek már számtalanszor összefüggésbe hozták a céget a TV-készülékek piacával. Kevésbé valószínű, hogy OLED kijelzőket gyártó üzemet építenének, még akkor is, ha az új iPhone-ok miatt ez logikus lenne. Az elemző abból jutott erre, hogy az OLED technológiában a Foxconn-nak nincs annyi tapasztalata, mint a Samsungnak vagy az LG Display-nek.

Előveszik a laborfiókból a 4K-s tévés terveket?

Az Apple-nél nem teljesen új ötlet a tévégyártás. Évekkel ezelőtt már kifejlesztett egy 4K-s TV-családot, ami azóta is ott van a kutatólaboratóriumában, mivel akkor felfüggesztette ebbéli terveit. (2012-ben még olyan, később kategorikusan cáfolt hír is felröppent, hogy felvásárolna egy német tévékészülék-gyártót.) Most sincs semmi olyan konkrétumról szó, hogy a cég el kezdett volna ismét a tévékészülékeken dolgozni. Az viszont tény, hogy vannak olyan termékei, például a iMac asztali gép, amihez kell a nagyobb méretű LCD panel.

Persze mindez egyelőre csak spekuláció, amit mi sem bizonyít jobban, hogy egy másik amerikai elemző pont fordítva látja a beruházás esélyeit. Szerinte legfeljebb a Foxconnt érdekelheti a tévébiznisz, az Apple-t nem. Ráadásul szerinte ha tervez is gyárat építeni a Foxconn az USA-ban, azt sokkal inkább az okostelefonok új generációs OLED képernyője miatt teszi, mint az LCD panelek miatt.

Donald Trump elnök már a kampányában elkezdte piszkálni azokat az amerikai céget, köztük az Apple-t is, melyek a termékeik összeszerelését külföldre vitték. Beiktatási beszédében nyomatékosította is, hogy kormánya a jövőben amerikai termékeket és szolgáltatások vásárol vagy bérel.

Az új gyár 30-50 ezres létszámmal működne

Az Apple-lel és a hozzá hasonló cégekkel nem könnyű ezt leboltolni, hiszen az amerikai nagyvállalatok kezdettől fogva Amerikán kívüli szerződéses gyártókkal szereltették össze készülékeiket. A coupertinóiak ugyanakkor a részegységek jelentős részét az USA-ban gyártatják: 31 szövetségi államban mintegy 8 ezer beszállítójuk van, melyektől alkatrészeket és szerszámokat is vásárolnak.

Ha ezenfelül is sikerülne az Apple-t rávenni egy otthoni nagy gyártóberuházásra, az jelentős politikai győzelem lenne Trump számára. A Foxconn-nal tervezett üzem ugyanis jelentős létszámmal működne, a The Wall Street Journal szerint akár 30-50 ezer munkahelyet is teremtene az USA-ban. Az Apple közvetlenül jelenleg 80 ezer főt foglalkoztat az Egyesült Államokban.

Az már részletkérdés, hogy hol épül meg a Foxconn gyára. A döntés elsősorban attól függ, hogy melyik szövetségi állam kínálja a legjobb letelepedési feltételeket. A Nikkei úgy értesült, hogy egyelőre Pennsylvania tűnik befutónak.

Piaci hírek

Természetes regenerációt hozott az agy-gép interfész

Egy svájci kutatóközpontban szó szerint és átvitt értelemben is hatalmas lépést tett egy csigolyasérülés miatt lebénult páciens.
 
Hirdetés

Felhőköltségek optimalizálása a EURO ONE Számítástechnikai Zrt.-vel

Hogyan lehet költségoldalon megteremteni az egyensúlyt a különböző felhős konstrukciók között?

Az on-premise, cloud és hibrid rendszerek között egyértelmű győztest hirdetni nem lehet, de érdemes végig venni azokat a szempontokat, amik meghatározzák, milyen kiadásokkal kell számolni.

a melléklet támogatója az Euro One

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.