Több száz német politikust érint az incidens. A támadók Twitteren szivárogtattak telefonszámokat, lakcímeket, csetüzeneteket, bankkártyaadatokat és pártdokumentumokat.

Egyedül a szélsőjobboldali AfD politikusai nem érintettek abban az adatlopási ügyben, melynek több száz német politikus esett áldozatul. Az adatokat egy Hamburgban létrehozott Twitter-fiókon keresztül publikálták. Bár az adatokat csak csütörtökön fedezték fel, állítólag azokat már decemberben elkezdték közzétenni. Az incidenst az RBB InfoRadio közszolgálati adó hozta nyilvánosságra.

Egyes lapok szerint az adatlopás érintettjei között van Frank-Walter Steinmeier köztársasági elnök és Angela Merkel kancellár. A politikusok mellett ismert művészek és újságírók is áldozatul estek a támadásnak.

Magánbeszélgetések is kikerültek

A kiszivárgott adatok többsége kontakinformáció, azaz telefonszám és cím – írja Deutsche Welle. Néhány politikustól azonban bankkártyaadatokat, banki információkat, személyes dokumentumok adatait (például személyi igazolványok szkennelt képe), sőt magáncsetek tartalmát is megszerezték az elkövetők.

Emellett a pártok belső dokumentumait sem kímélték. Utóbbiak azonban nem különösebben érzékeny adatok, mindössze néhány belső memorandum, taglista került nyilvánosságra. Ezeknek a dokumentumok többsége ráadásul már aktualitását is vesztette, mivel több mint egy éves.

A támadóknak még némi vicceskedés is belefér: a szivárogtatásban igazodtak az ünnepi hangulathoz, és egy adventi naptár stílusában kezdték közzétenni az ellopott adatokat. Egyelőre a hatóságoknak nincs ötletük, kik lehetnek az elkövetők, és az ügyben is csak tapogatózás folyik, hogy mi volt a támadók motivációja.

A német hatóságok vizsgálják az ügyet, ma összeültek a Szövetségi Információbiztonsági Hivatal, a BSI (Bundesamts für Sicherheit in der Informationstechnik) és titkosszolgálatokat felügyelő Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal, a BfV (Bundesamts für Verfassungsschutz) képviselői, hogy elemezzék a helyzetet. A Rheinische Post online kiadása azt írja, hogy az előzetes vizsgálatok szerint valószínűsíthetően a legtöbb adathoz az érintettek Outlook-fiókján keresztül jutottak hozzá a támadók.

Nagyobb baj is lehetett volna

Öröm az ürömben, hogy állítólag a kormányzati hálózatot nem érinti a támadás, onnan nem kerültek ki adatok. Bár Katarina Barley német igazságügyi miniszter súlyos támadásnak nevezte az esetet, a szövetségi kormánynak a mostaninál súlyosabb incidensekkel is szembe kellett már néznie. 2016-ban például az ATP28 néven emlegetett, az orosz kormánnyal is kapcsolatba hozott hekkercsoport támadta meg az államigazgatás különlegesen védett rendszerét, a nyilvános távközlési hálózatoktól szeparáltan működő Berlin-Bonn kormányzati gerinchálózatot. A nyomozás szerint akkor a német külügyminisztériumtól és a védelmi minisztériumtól akartak információkat lopni.

Biztonság

A kamu vásárlói véleményekre is ráuszították a mesterséges intelligenciát

Úgy tűnik, hogy a több területen is bizonyított GAN rendszerek a véleményszpemmerek kiszűrésére is kiválóan alkalmasak, ráadásul nincs is szükségük túl sok adatra, hogy megtanulják elkülöníteni a valódi és a hamis információt.
 
A kis és közepes méretű vállalatok körében gyakorlatilag megkerülhetetlen a CMS-ek használata, de számos pozitívumuk ellenére akad néhány sötét folt is a területen. Mik ezek és mit lehet ellenük tenni?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Tartalomkezelés az üzleti céloknak megfelelően

A konkrét üzleti folyamatokat segítő online lépésekre még mindig az útkeresés a jellemző. Pedig az internetet mindenki használja, és egyre többen készségszinten – mégis, valami hiányzik.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.