Sokévnyi fejlesztés érett be: a SignAll elkezdte forgalmazni az amerikai jelnyelvről angolra fordító megoldását.

A debreceni székhelyű magyar startupról szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt írtunk. Az akkori apropót az adta, hogy a cég bekerült a londoni Social Stock Exchange-re, ami nem klasszikus tőzsde, hanem sokkal inkább egyfajta startup-támogató közösség. A SignAll a héten viszont már azt jelenthette be, hogy automatizált jelnyelvi fordító alkalmazása, túl van az első éles bevetésen, és immár bármelyik érdeklődő szervezet, cég számára rendelkezésre áll.

Szimbolikus teszthelyszín

A magyar és egyesült államokbeli szakemberek közös munkáját dícséri az amerikai jelnyelvről angolra valós időben fordítani képes rendszer, amelyet a nyáron már üzembe is helyeztek. A helyszín a Washington államban található Gallaudet Egyetem, amelyet kifejezetten siketek és hallásproblémákkal küzdők számára alapítottak. Az oktatási intézmény látogatóközpontjában a siker ügyfélszolgálati munkatársak és a halló látogatók közötti kommunikációt tette könnyebbé az információs pultba integrált rendszer.


Ahogy a fenti bemutató videón is látszik, a jelnyelv fordítását több kamera teszi lehetővé, amelyek nem csak a kézmozdulatokat, de a testtartást és a mimikát is figyelik. Ez teszi egyébként különlegessé a magyar fejlesztést, amely a SignAll közlése szerint jelenleg egyedülálló képességekkel bír a területen. A cég úgy látja, hogy rendszerének hála a jövőben új karrierlehetőségek nyílhatnak meg a siketek előtt, hiszen akár egy információs pultban is hatékonyan alkalmazhatóak jeltolmács segítsége nélkül.

Felületes szemlélő számára elsőre adná magát a logikusnak tűnő megoldás, hogy a kommunikációt biztosítani lehetne egy billentyázettel is, így a pultos szimplán begépelhetné a közlendőjét. De mint arra a témában jártas olvasóink felhívták a figyelmet, ez nem ennyire egyszerű, mivel a siketek számára az adott országban beszélt és írott nyelv elsajátítása hasonló vagy nehezebb feladat, mint egy idegen nyelv elsajátítása. Így ugyan vannak olyan siket emberek, akik képesek erre, ez távolról sem triviális és széles körben elterjedt dolog. 

Régi történet

A technológia fejlesztését a 2004-ben alapított Dolphio Technologies kezdte el, magával a felismerési és fordítási eljárással el is nyerték 2015-ben az LT-Innovate Awardot. Magát a SignAll Zrt.-t csak 2016-ban alapították, amihez 1,5 millió eurós befektetést is kaptak egy nemzetközi konzorciumtól kifejezetten a jelnyelvi fordító technológia továbbfejlesztésére, melynek első lépése az amerikai jelnyelv angolra fordítása valós időben. A pénzt a prágai Credo Ventures, amely újonnan induló, közép-európai startupokra koncentrál, a Perion Kockázati Tőkealap, egy magyar magántulajdonú, regionális fókuszú alap, a Conor Seed Capital Fund rakta össze. A Dolphiót és a SignAll-t is Robotka Zsolt és Rovnyai János irányítja.

Cloud & big data

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.