Egy debreceni székhelyű vállalat bekerült a Social Stock Exchange-re. Automatizált jelnyelv-fordító alkalmazást fejlesztettek.

Beválasztottak a Social Stock Exchange tagjai közé egy debreceni vállalkozást, amely automatizált jelnyelv-fordító alkalmazást fejlesztett. A SignAll Zrt. megoldása mintegy 70 millió siket és nagyothalló életét könnyítheti meg világszerte, mivel a technológia segítségével jelnyelvi tolmács nélkül is teljes életet élhetnek.

Ez olyan fejlesztési irány, amely méltó volt arra, hogy bekerüljön a londoni Social Stock Exchange-re (SSX). Az SSX nem klasszikus tőzsde, sokkal inkább egyfajta startup-támogató közösség, amelynek legfontosabb partnere a kkv-k számára tőkegyűjtési lehetőséget biztosító NEX Exchange. A bekerülés feltétele nem is a méret vagy a profitabilitás, hanem a fejlesztési téma. Az impakt tőzsde célja ugyanis az, hogy olyan befektetőknek biztosítson befektetési lehetőségeket, aki számára fontos, hogy társadalmi vagy környezeti problémákra megoldást nyújtó vállalkozásokba fektessenek. Magántulajdonú és nyilvános vállalatok is kérhetik felvételüket, hogy az SSX-en keresztül hozzáféhessenek az ún. impakt befektetői hálózatokhoz. A taggá válást azonban szigorú átvilágítás előzi meg, átlagosan a jelentkezők kevesebb mint fele felel meg a feltételeknek.

Amerikai jelnyelvet fordítanak angolra

A debreceni székhelyű, de alapvetően a budapesti Dolphio Technologies keretében született SignAll Technologies olyan megoldáson dolgozik, amely a jelnyelvek fordítását automatizálta. A világon mintegy kétszáz jelnyelv van, melyekből első lépésként a cég az amerikai jelnyelvet az ASL-t (American Sign Language) választotta ki, annak angolra történő automatizált fordításán dolgoznak.

A technológia fejlesztését a 2004-ben alapított Dolphio Technologies kezdte el, magával a felismerési és fordítási eljárással el is nyerték 2015-ben az LT-Innovate Awardot. Ezen a versenyen egyébként a magyar vállalatok kifejezetten jól szerepelnek: 2014-ben a Skawa Innovation, 2013-ban a MorphoLogic is elnyerte a nyelvi technológiák fejlesztésén dolgozókat tömörítő Language Technology Industry Association elismerést.

Magát a SignAll Zrt.-t csak 2016-ban alapították, amihez 1,5 millió eurós befektetést is kaptak egy nemzetközi konzorciumtól kifejezetten a jelnyelvi fordító technológia továbbfejlesztésére, melynek első lépése az amerikai jelnyelv angolra fordítása valós időben. A pénzt a prágai Credo Ventures, amely újonnan induló, közép-európai startupokra koncentrál, a Perion Kockázati Tőkealap, egy magyar magántulajdonú, regionális fókuszú alap, a Conor Seed Capital Fund rakta össze. A Dolphiót és a SignAll-t is Robotka Zsolt és Rovnyai János irányítja.

A természetes nyelvnél összetettebb a feladat

A jelnyelv valós időben történő fordítása alapjaiban különbözik a természetes nyelvek fordításának problémájától, annál bonyolultabb feladat, mivel a képfeldolgozást és a természetes nyelvi feldolgozást kell valamiféleképpen egyesíteni. Ennek megfelelően a SignAll fejlesztésének is két alappillére van: a számítógépes látás, valamint a természetes nyelvi feldolgozás – mindkettő olyan terület, melynek kutatása az utóbbi néhány évben kapott nagy lendületet. (A feladat bonyolultságát jól érzékelteti az alábbi videó is.)
 


View on YouTube

A magyar cég megoldásában a jelbeszédet 3D kamerákkal rögzítik, és a képet kell értelmezni ahhoz, hogy előálljon a természetes nyelvi szöveg. A fordítás ráadásul kétirányú: a halló ember által elmondott szöveget át kell alakítani jelnyelvvé, amit egy avatár jelenít meg a siket számára. Az igazi szenzáció azonban az, amiben a SingAll megodása messze be is előzte a hasonló fejlesztéseket, hogy a rendszer a jelnyelvet teljes komplexitásában képes értelmezni és nyelvtanilag korrekt, értelmes mondatokra fordítani. Tehát nem csupán a jelek sorozatát képezi le, hanem nagyon jó hatékonysággal értelmezi a jelnyelven beszélő által használt kiegészítő aspektusokat is, az arckifejezést, a testtartást vagy a tér használatát.

Ez a siketek számára ugyanolyan óriási segítség, mint a Skype vagy a Google fordító képessége. Robotkáék a fejlesztési folyamatba bevonták a jelnyelven folyó oktatásáról híres amerikai Gallaudet Egyetemet is, és segítségével dolgoznak azon, hogy bevezessék a technológiát az Egyesült Államokban.

Akit élőben is érdekel a SignAll fejlesztése, novemberben Budapesten is megnézheti a Siketek Világszövetsége 3. Nemzetközi Konferenciáján.

Közösség & HR

Több infót csöpögtet a Google az androidos felhasználóknak

A Play áruházban jövőre ilyenkor már sokkal részletesebb tájékoztatást kapnak róla, hogy mit és miért bűvészkednének az adataikkal a telepítésre váró appok.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.