Egy debreceni székhelyű vállalat bekerült a Social Stock Exchange-re. Automatizált jelnyelv-fordító alkalmazást fejlesztettek.

Beválasztottak a Social Stock Exchange tagjai közé egy debreceni vállalkozást, amely automatizált jelnyelv-fordító alkalmazást fejlesztett. A SignAll Zrt. megoldása mintegy 70 millió siket és nagyothalló életét könnyítheti meg világszerte, mivel a technológia segítségével jelnyelvi tolmács nélkül is teljes életet élhetnek.

Ez olyan fejlesztési irány, amely méltó volt arra, hogy bekerüljön a londoni Social Stock Exchange-re (SSX). Az SSX nem klasszikus tőzsde, sokkal inkább egyfajta startup-támogató közösség, amelynek legfontosabb partnere a kkv-k számára tőkegyűjtési lehetőséget biztosító NEX Exchange. A bekerülés feltétele nem is a méret vagy a profitabilitás, hanem a fejlesztési téma. Az impakt tőzsde célja ugyanis az, hogy olyan befektetőknek biztosítson befektetési lehetőségeket, aki számára fontos, hogy társadalmi vagy környezeti problémákra megoldást nyújtó vállalkozásokba fektessenek. Magántulajdonú és nyilvános vállalatok is kérhetik felvételüket, hogy az SSX-en keresztül hozzáféhessenek az ún. impakt befektetői hálózatokhoz. A taggá válást azonban szigorú átvilágítás előzi meg, átlagosan a jelentkezők kevesebb mint fele felel meg a feltételeknek.

Amerikai jelnyelvet fordítanak angolra

A debreceni székhelyű, de alapvetően a budapesti Dolphio Technologies keretében született SignAll Technologies olyan megoldáson dolgozik, amely a jelnyelvek fordítását automatizálta. A világon mintegy kétszáz jelnyelv van, melyekből első lépésként a cég az amerikai jelnyelvet az ASL-t (American Sign Language) választotta ki, annak angolra történő automatizált fordításán dolgoznak.

A technológia fejlesztését a 2004-ben alapított Dolphio Technologies kezdte el, magával a felismerési és fordítási eljárással el is nyerték 2015-ben az LT-Innovate Awardot. Ezen a versenyen egyébként a magyar vállalatok kifejezetten jól szerepelnek: 2014-ben a Skawa Innovation, 2013-ban a MorphoLogic is elnyerte a nyelvi technológiák fejlesztésén dolgozókat tömörítő Language Technology Industry Association elismerést.

Magát a SignAll Zrt.-t csak 2016-ban alapították, amihez 1,5 millió eurós befektetést is kaptak egy nemzetközi konzorciumtól kifejezetten a jelnyelvi fordító technológia továbbfejlesztésére, melynek első lépése az amerikai jelnyelv angolra fordítása valós időben. A pénzt a prágai Credo Ventures, amely újonnan induló, közép-európai startupokra koncentrál, a Perion Kockázati Tőkealap, egy magyar magántulajdonú, regionális fókuszú alap, a Conor Seed Capital Fund rakta össze. A Dolphiót és a SignAll-t is Robotka Zsolt és Rovnyai János irányítja.

A természetes nyelvnél összetettebb a feladat

A jelnyelv valós időben történő fordítása alapjaiban különbözik a természetes nyelvek fordításának problémájától, annál bonyolultabb feladat, mivel a képfeldolgozást és a természetes nyelvi feldolgozást kell valamiféleképpen egyesíteni. Ennek megfelelően a SignAll fejlesztésének is két alappillére van: a számítógépes látás, valamint a természetes nyelvi feldolgozás – mindkettő olyan terület, melynek kutatása az utóbbi néhány évben kapott nagy lendületet. (A feladat bonyolultságát jól érzékelteti az alábbi videó is.)
 


View on YouTube

A magyar cég megoldásában a jelbeszédet 3D kamerákkal rögzítik, és a képet kell értelmezni ahhoz, hogy előálljon a természetes nyelvi szöveg. A fordítás ráadásul kétirányú: a halló ember által elmondott szöveget át kell alakítani jelnyelvvé, amit egy avatár jelenít meg a siket számára. Az igazi szenzáció azonban az, amiben a SingAll megodása messze be is előzte a hasonló fejlesztéseket, hogy a rendszer a jelnyelvet teljes komplexitásában képes értelmezni és nyelvtanilag korrekt, értelmes mondatokra fordítani. Tehát nem csupán a jelek sorozatát képezi le, hanem nagyon jó hatékonysággal értelmezi a jelnyelven beszélő által használt kiegészítő aspektusokat is, az arckifejezést, a testtartást vagy a tér használatát.

Ez a siketek számára ugyanolyan óriási segítség, mint a Skype vagy a Google fordító képessége. Robotkáék a fejlesztési folyamatba bevonták a jelnyelven folyó oktatásáról híres amerikai Gallaudet Egyetemet is, és segítségével dolgoznak azon, hogy bevezessék a technológiát az Egyesült Államokban.

Akit élőben is érdekel a SignAll fejlesztése, novemberben Budapesten is megnézheti a Siketek Világszövetsége 3. Nemzetközi Konferenciáján.

Közösség & HR

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.