Megszűnik az USA utolsó néhány privilégiuma is az internet ellenőrzése felett.
Hirdetés
 

Az amerikai kormányzat szombaton átadta az internet ellenőrzése feletti utolsó jogait is a nonprofit ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) számára. Ugyan a szólásszabadság veszélybe kerülésére hivatkozva a republikánus szenátor, Ted Cruz (képünkön) megpróbálta megakadályozni ezt a lépést, de az ügyben döntő szövetségi bíró pénteken elutasította kérelmét, lehetővé téve az azonnali jogosultság-átadást.

Ebbe beletartozik az internet domainnév rendszere (DNS) is, ami a böngészők címsorába gépelt webcímek IP-címekre való fordítását végzi. Hosszú évek előkészítő munkájának gyümölcse érett be azzal, hogy az efölötti ellenőrzést is átadta az amerikai kormányzat – mely tulajdonképen az internet ősének, a Darpanetnek a megalkotásával de facto saját uralma alatt tartotta az internet irányításának jelentős részét.

Amerikai felügyelet nélkül bajban lesz az internet?

Azzal, hogy az amerikai kormányzati ellenőrzés alól kikerül a DNS, kevésbé amerikai, mint inkább globális érdekeket kiszolgálóvá válik a rendszer. Cruz és más kritikus szerint ez azonban oda vezethet, hogy az autoriter rendszerek átvehetik az ellenőrzést az internet felett és gyakorlatilag az egész világra kiterjedő tartalomcenzúrázást valósíthatnak meg.

Képzeljünk el egy olyan internetet, aminek ellenőrzésébe számos közel-keleti államnak van beleszólása, és például az általuk istenkáromlónak gondolt tartalmak eltávolítására használhatják a kezükben levő lehetőséget.” – mondta Cruz egy szeptember 14-i kongresszusi meghallgatás során, az átadás ellen érvelve – „Vagy képzeljünk el egy Kína vagy Oroszország ellenőrizte internetet, ami bünteti, szabadságvesztésre ítéli azokat, akik politikailag nem elég elkötelezettek.”

Amikor az ICANN kikerüli az amerikai kormányzati ellenőrzést, azzal az Első Alkotmánykiegészítés megkerüléséről és a jogaink védelmének megkerüléséről beszélünk” – aggodalmaskodott Cruz.

Sok hűhó semmiért?

A nonprofit szervezet szerint azonban nincs miért aggódni: „Az ICANN egy műszaki célokból létrejött szervezet, aminek sem joga, sem képessége nincs az internetes tartalom szabályozására. Igaz volt ez a jelenlegi, amerikai kormányzattal kötött szerződésre és igaz lesz akkor is, amikor ez a szerződés a múlttá válik.”

Az átadás mellett érvelők szerint, ha nem kerülne sor az ellenőrzési jogról való lemondásra, az éppenséggel gyengítené az Egyesült Államok érdekérvényesítő erejét az internet felett. Többek között Oroszország és Kína támogatták azt az ötletet, hogy az ellenőrzéssel az ENSZ ITU részlegét kellene megbízni. Ebben az esetben viszont valóban kormányzati felügyeletbe kerülhettek volna a DNS-felügyeleti jogok, ezzel csökkentve az Egyesült Államokhoz hasonló technológiai hatalmak relatív fontosságát.

18 éve született meg az átadás ötlete, mégis mennyi fáradhatatlan munkát jelentett a globális internetes közösség számára, hogy végre alakot ölthetett a végleges javaslat. Közösségi döntéssel válhatott sokszereplőssé (multistakeholder) az internetes kormányzat. A modell az összes résztvevő álláspontját képviseli, beleértve az üzleti szféra, az oktatási világ, a műszaki szakértők, a civil társadalom, a kormányzati és más szervezetek döntéshozóit. Ez ugyanis a legjobb módja annak, hogy biztosak lehessünk abban, hogy az internet a jövőben is olyan szabad, nyitott és hozzáférhető marad, mint amilyennek ma ismerjük” – írta az ICANN elnöke, Stephen D. Crocker.

Közösség & HR

99,9 százalékban biztonságosak az uberes utazások

Akit a maradék egytized százalék érdekel, az átböngészheti vállalat legelső ízben kiadott biztonsági statisztikáit.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.