Egy új, világszinten is a legnagyobbak közé számító infrastrukturális beruházás másodpercenként 240 millió intelligens szerződéses tranzakció feldolgozását teszi lehetővé.

Pekingben munkába állt egy ezer kiszolgálóból álló klaszter, amely a kínai állami hátterű média beszámolója alapján másodpercenként 240 millió intelligens szerződéses tranzakció feldolgozására és a blokklánccal összefüggésben több tízmilliárd adatbiztonsági számításra képes. A dolog jelentősége, hogy állítólag a teljes struktúra hazai technológia alkalmazásával valósult meg: a rendszer egy kínai blokkláncplatformhoz kapcsolódik, amelyet állami és magáncégek is támogatnak, és a klaszter alapvető komponensei, a petabájtos tartományban tárolórendszer vagy az alkalmazott programozási nyelvek is saját fejlesztésűek.

Miután az Egyesült Államok egyre agresszívabban akadályozza a csúcstechnológia Kínába irányuló exportját, a tegnapi közleményt olyan győzelmi jelentésként tálalták, amelyik megmutatja, hogy a kínaiak maguk is megbirkóznak a hasonlóan nagy és összetett feladatokkal. Ugyanilyen érdekes, hogy a beruházás további súlyt ad a kínai kormányzat törekvéseinek a blokklánc széles körű bevezetésére: az új rendszer számos közigazgatási körzetben biztosítja és rögzíti majd a tranzakciókat a közlekedés, a pénzügyek vagy a telekommunikáció területén, lehetővé téve az információ Pekingbe való visszaáramlását.

A blokklánccal sem viccelnek

Az "irányítási rendszer hatékony koordinációjának" ilyen léptékű fejlesztéséből az következik, hogy Kínában az üzleti környezet meghatározó elemévé akarják tenni az intelligens szerződéseket, ami a pártállami berendezkedésben lehetővé teszi a még szorosabb gazdasági ellenőrzést és az egyes szervezetek teljesítményének nyilvántartását. A fenti szerverfürtöt a kommentárok világszinten is az egyik legnagyobb blokklánc-technológiai megvalósításnak becsülik, ami egyrészt megerősíti az ilyen típusú alkalmazásokat, másrészt segít megkülönböztetni azokat a körülöttük nyüzsgő, kétes minőségű szereplőktől.

Ahogy majdnem pontosan egy évvel ezelőtt írtuk, Hszi Csin-ping kínai elnök már 2019-ben meghirdette, hogy fel kell gyorsítania az ilyen irányú fejlesztéseket, ennek nyomán pedig nagy csomó alkalmazási területen terveznek blokkláncalapú szolgáltatásokat a gyártás, az energetikai ipar, a kormányzati és adóügyi szolgáltatások, a jog, az oktatás, az egészségügy, a kereskedelem vagy a pénzügyek területén. A kínai internetszabályzó testület közleménye szerint az egyes területek kibertér-felügyeleti szerveinek és az érintett iparági szabályozóknak ki kell használniuk a blokkláncban rejlő lehetőségeket az adatmegosztás előmozdítására, az üzleti folyamatok optimalizálására a működési költségek csökkentésére és az együttműködés hatékonyságának javítására.

Cloud & big data

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.