Egy új, világszinten is a legnagyobbak közé számító infrastrukturális beruházás másodpercenként 240 millió intelligens szerződéses tranzakció feldolgozását teszi lehetővé.

Pekingben munkába állt egy ezer kiszolgálóból álló klaszter, amely a kínai állami hátterű média beszámolója alapján másodpercenként 240 millió intelligens szerződéses tranzakció feldolgozására és a blokklánccal összefüggésben több tízmilliárd adatbiztonsági számításra képes. A dolog jelentősége, hogy állítólag a teljes struktúra hazai technológia alkalmazásával valósult meg: a rendszer egy kínai blokkláncplatformhoz kapcsolódik, amelyet állami és magáncégek is támogatnak, és a klaszter alapvető komponensei, a petabájtos tartományban tárolórendszer vagy az alkalmazott programozási nyelvek is saját fejlesztésűek.

Miután az Egyesült Államok egyre agresszívabban akadályozza a csúcstechnológia Kínába irányuló exportját, a tegnapi közleményt olyan győzelmi jelentésként tálalták, amelyik megmutatja, hogy a kínaiak maguk is megbirkóznak a hasonlóan nagy és összetett feladatokkal. Ugyanilyen érdekes, hogy a beruházás további súlyt ad a kínai kormányzat törekvéseinek a blokklánc széles körű bevezetésére: az új rendszer számos közigazgatási körzetben biztosítja és rögzíti majd a tranzakciókat a közlekedés, a pénzügyek vagy a telekommunikáció területén, lehetővé téve az információ Pekingbe való visszaáramlását.

A blokklánccal sem viccelnek

Az "irányítási rendszer hatékony koordinációjának" ilyen léptékű fejlesztéséből az következik, hogy Kínában az üzleti környezet meghatározó elemévé akarják tenni az intelligens szerződéseket, ami a pártállami berendezkedésben lehetővé teszi a még szorosabb gazdasági ellenőrzést és az egyes szervezetek teljesítményének nyilvántartását. A fenti szerverfürtöt a kommentárok világszinten is az egyik legnagyobb blokklánc-technológiai megvalósításnak becsülik, ami egyrészt megerősíti az ilyen típusú alkalmazásokat, másrészt segít megkülönböztetni azokat a körülöttük nyüzsgő, kétes minőségű szereplőktől.

Ahogy majdnem pontosan egy évvel ezelőtt írtuk, Hszi Csin-ping kínai elnök már 2019-ben meghirdette, hogy fel kell gyorsítania az ilyen irányú fejlesztéseket, ennek nyomán pedig nagy csomó alkalmazási területen terveznek blokkláncalapú szolgáltatásokat a gyártás, az energetikai ipar, a kormányzati és adóügyi szolgáltatások, a jog, az oktatás, az egészségügy, a kereskedelem vagy a pénzügyek területén. A kínai internetszabályzó testület közleménye szerint az egyes területek kibertér-felügyeleti szerveinek és az érintett iparági szabályozóknak ki kell használniuk a blokkláncban rejlő lehetőségeket az adatmegosztás előmozdítására, az üzleti folyamatok optimalizálására a működési költségek csökkentésére és az együttműködés hatékonyságának javítására.

Cloud & big data

Szupervékony hajlítható telefonnal jelentkezett a Huawei

A kínai gyártó az amerikai szankciók ellenére komoly fejlesztésekkel igyekszik meghatározó márka maradni a mobilos szegmensben.
 
Hirdetés

Ez gyorsan ment, az Invitech bevezeti a SOAR-t

Az Invitech biztonsági műveleti központjában olyan automatizált megoldást vezetnek be, amellyel akár egy eddig félnapos elemzőmunka is csak negyedórát vehet majd igénybe. Ez a SOAR.

A modern kihívásokkal szemben is ellenállóvá tudja tenni az IT-biztonságot az automatizáció, de nem csodaszer. Az akadályok azonban leküzdhetők, csak be kell tartani néhány egyszerű szabályt.

a melléklet támogatója az Invitech

CIO KUTATÁS

A HAZAI NAGYVÁLLALATOK FELHŐHASZNÁLATÁRÓL

Az Ön véleményére is számítunk Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével és az IPR-Insights szakértőivel közösen összeállított kutatásunkban.
Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.