A csoportos kereset szerint a cég a befektetőket is félrevezette vele, hogy éveken keresztül a valóságosnál hatékonyabbnak és biztonságosabbnak állította be önvezető technológiáját.
Hirdetés
 

A Tesla rézvényesei a San Franciscó-i szövetségi bíróságon benyújtott csoportos keresetben vádolták meg a vállalatot és annak vezérigazgatóját, Elon Muskot, hogy szándékosan eltúlozták elektromos járműveik önvezető technológiáinak hatékonyságát és biztonságát. Az értintett befektetők szerint a Tesla négy éven keresztül hamis és félrevezető kijelentésekkel verte át őket, elfedve azt is, hogy az Autopilot és Full Self-Driving megoldások súlyos baleset- és sérülésveszélyt okoztak, sőt több halálos balesetnek is lehetséges előidézői lehettek.

A keresetben a Reuters tudósítása alapján felidézik, hogy a Tesla részvényeinek árfolyama többször is visszaesett, ahogy ezekben az ügyekben újabb információk kerültek nyilvánosságra. Ilyen volt többek között, amikor az amerikai közúti közlekedésbiztonságot felügyelő hivatal (National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA) elkezdte vizsgálni a járműgyártó technológiáit, vagy amikor elterjedt, hogy már az amerikai tőzsdefelügyelet is szemügyre vette Musk állításait az Autopilot képességeiről.

Felháborodtak, hogy a Teslán bukni is lehet

A legutóbbi jelentősebb árfolyamcsökkenés oka is az volt, hogy február közepén az NHTSA több mint 360 ezer autó visszahívására szólította fel a Teslát az önvezető szoftverek baleseti kockézataira hivatkozva. (Ez praktikusan egy vezeték nélküli, automatikus szoftverfrissítést jelent, amelyről a tulajdonosok tulajdonosok állítólag április 15-ig kapnak értesítést.) A társaság akkor beleegyezett a visszahívásba, bár hivatalosan nem értett egyet az hatóság értékelésével, és a mostani csoportos keresetet sem kommentálta.

A felperesek szerint ugyanakkor jogellenes cselekmények és mulasztások vezettek oda, hogy a vállalat törzsrészvényeinek piaci értékének rohamos csökkent, és már értéküknek csaknem felét elvesztették a 2021. novemberi csúcshoz képest. Közben Elon Musk, aki célfotóval újra a világ leggazdagabb embere, a tervek szerint március 1-jén a Tesla befektetői napján népszerűsíti majd a vállalat mesterséges intelligencia-képességeit, és arról is tájékoztatást ad, hogy miként tervezi járműkínálatának további bővítését.

Piaci hírek

Külső appok és dolgozók is hullanak a Redditnél

A közösségi fórum igyekszik egyenesbe rakni magát a várható tőzsdére lépés előtt, de a folyamat messze nem fájdalommentes.
 
Hirdetés

Sokkolja a magyar cégeket, hogy ilyen támogatás is létezik

Mennyibe kerülhet, hogy a hoszting szolgáltató éjjel-nappal 60 másodpercen belül felvegye nekünk a telefont, és vezető rendszergazdái azonnal foglalkozzanak a problémánkkal? A vshosting~ szerint nem is biztos, hogy annyira sokba.

Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.