Az IBM kutatása alapján már majdnem olyan teljesítményre képes, mint az erre szakosodott emberek, de értelemszerűen sokkal gyorsabban dolgozik.
Hirdetés
 

Az OpenAI ChatGPT-je nem csak dolgozatokat vagy verseket, hanem meggyőző adathalász e-maileket is képes gyártani, méghozzá elképesztő sebességgel és mennyiségben – derül ki az IBM kutatói által közzétett tanulmányból. A szakemberek ebben részletesen leírják, hogyan terjesztettek ilyen üzeneteket egy valódi egészségügyi cégnél, és mire jutottak azt vizsgálva, hogy a ChatGPT által összeállított megtévesztő levelek mennyire hatékonyak a hozzáértő emberek által szerkesztett e-mailekhez képest.

A beszámolóból kiderül, hogy az IBM Security X-Force Red (a társaság etikus hekkeléssel foglalkozó szervezete) átlagosan 16 óra alatt épít fel egy adathalász támadást, ha nem számolunk az ahhoz szükséges infrastrukturális környezet felállításával. A ChatGPT-t ehhez képest öt egyszerű utasítással sikerült betrükközniük, hogy rendkívül meggyőző adathalász e-maileket hozzon létre annyi idő alatt, ameddig valaki elkészít egy csésze kávét – ez közel két munkanap megtakarítását jelenti minden ilyen esetben.

Innentől mozgásban kell maradnunk

Bár az X-Force kutatói egyelőre jobban értik a dolgukat a (nem kifejezetten erre tanított) mesterséges intelligenciánál, az általuk szerkesztett adathalász levelek 14 százalékos kattintási arányt értek el a ChatGPT 11 százalékos kattintási arányával szemben. Az időfaktort is figyelembe véve már erre sem lehet azt mondani, hogy az emberek egyértelmű győztesként kerültek ki a versenyből, a technológia fejlődésével pedig arra kell számítani, hogy a mesterséges intelligencia ebben is egyre kifinomultabbá és hatékonyabbá válik.

A tanulmány szerzői sem tehettek többet, mint hogy a kísérlet leírásával együtt tanácsokat adtak az ilyen jellegű támadások elleni védekezéshez. Ezek között szerepel például a telefonos ellenőrzés a legkisebb gyanús jelre (mint amilyen mondjuk az üzenetek hossza is lehet), a közeli barátokkal és családtagokkal közösen kiválasztott titkos jelszavak és általában az MI-vel kapcsolatos sztereotipiák elhagyása. A lényeg a folyamatos alkalmazkodás lesz egy olyan internethez, amit éppen eláraszt az MI által generált tartalom.

A kísérlet részletei az IBM odalán »

Biztonság

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.