Van hozzá frekvenciája, és ma átadta első budapesti bázisállomást is. Már idén elindulhat a kereskedelmi szolgáltatás.
Hirdetés
 

Felavatta Budapest első állandó, élő 5G bázisállomását a Vodafone, aminek képességeit két 5G-s készülék közötti videóhívással, valamint egy 5G kapcsolaton keresztül távvezérelt autóval demonstrálták. Az eseményre mindenkit meghívott a vállalat, aki számít: képviseltette magát az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Budapest főpolgármesteri hivatala és Ferencváros is (lásd a nyitóképet).

Saját épületről, saját frekvencián

A bázisállomást a vállalat IX. kerületi székházának tetején telepítettét hasonló technológiával, mint a hét elején átadott ZalaZONE területére építettet. Mint Ahmed Elsayed, a Vodafone Magyarország Műszaki vezérigazgató-helyettese mondta, mindkét állomás non-standalone szabvány szerint működik, azaz a cég már meglévő 4G-s állomásaira épül.

A Vodafone nagy előnye a másik két operátorral szemben, hogy van saját 5G-s frekvenciája, a 2016-os frekvenciatenderen a 3400-3600 MHz-es alsó FDD-sávban hat alapblokk (60 MHz) hasznosítási jogát szerezte meg. A héten bekapcsolt bázisállomások elméleti maximális letöltési sebessége meghaladhatja az 1 Gbit/s-ot, a késleltetés pedig 10 milliszekundum alá is csökkenhet.

Az eseményen Budai J. Gergő vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettes arról beszélt, hogy a Vodafone mielőbb szeretné elérhetővé tenni a legújabb generációs technológiát. Budai utal arra is, hogy akár már idén elindíthatják a kereskedelmi 5G-s szolgáltatást.

Az Egyesült Királyságban június elején indulnak

A vállalat egyébként a közelmúltban jelentette be, hogy az Egyesült Királyságban július 3-ától indítja el a kereskedelmi szolgáltatását első körben hét nagyvárosban. Az év végéig azonban további 12 várost kapcsolnak be a hálózatba.

A vállalat közleménye szerint a briteknél a magánszemélyek és a céges előfizetők is a 4G-s árért kapják az 5G-s szolgáltatást. Emellett a nyár folyamán lehetővé teszik az 5G-s roamingot is, melybe első körben az Egyesült Királyság mellett Németország, Olaszország és Spanyolország kapcsolódhat be.

Az 5G-s szolgáltatás indításához a Vodafone eredetileg a Xiaomi Mi MIX 3 5G és az itthoni demóhoz is használt Samsung S10 5G készülékek mellett a Huawei Mate 20 X és Mate X készülékeket kínálta, de az amerikai  szankciók okozta bizonytalanságok miatt utóbbi készülékeket kivette az ajánlatából.

A nyitképen a virtuális szalagátvágás pillanata látható. A képen balról jobbra Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese,  Bácskai János, Ferencváros polgármestere, Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója, Szeneczey Balázs, Budapest városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettese, Aranyosné dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója, valamint Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium  Infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára

Mobilitás

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.