A Workstation Pro és Fusion Pro desktop hypervizorok üzleti, fizetős felhasználói viszont nem fognak örülni a változásoknak.

Még mindig nem fejezte be a VMware átfazonírozását a Broadcom. A tavaly decemberben megkezdett átalakítás része volt az is, hogy a vállalat eladja végfelhasználói portfólióját a KKR-nek.

De ettől még maradnak olyan termékei, melyeket egyéni felhasználók is tudnak használni. Ezek közé tartozik a Workstation Pro és a Fusion Pro. A vállalat a héten jelentette be, hogy a két terméket mostantól kétféle licencmodellben kínálja: személyes használatra ingyenes lesz, üzleti használatra pedig fizetős.

A Workstation Pro windowsos vagy linuxos PC-ken, a Fusion Pro pedig az Intel vagy az Apple saját, M sorozatú processzoraival szerelt Maceken használható. Mindkét szoftver ugyanarra alkalmas: virtuális gépet lehet létrehozni vele helyi számítógépen egy másik operációs rendszer futtatásához vagy sandbox környezetet kialakításához.

Bevezetés a VMware-virtualizációba

A VMware bejegyzése a lépést azzal magyarázza, hogy a két desktopterméknek fontos szerepe volt és van is a cég virtualizációs technológiájának a megismertetésében. Sokak számára ez a két megoldás volt a "kapudrog" a vSphere-hez. Emellett mindkettőt a mai napig széles körben használják alkalmazások fejlesztéséhez és teszteléséhez.

A két szoftver ingyenes és a fizetős változata teljesen azonos, előbbi felületén azonban megjelenik egy figyelmeztető szöveg, hogy a termék kizárólag személyes használatra engedélyezett.

A csomag ingyenes változata egy regisztráció után a support.broadcom.com címről tölthetők le. Az üzleti előfizetés (örökös licenc értelemszerűen már nem) viszont csak Broadcom Advantage partnereken keresztül szerezhető be 120 dollár éves előfizetési díj ellenében.

A módosítás hatásának az érzékeltetéséhez egyetlen adat: jelenleg a Workstation 17 Pro örökös licencéért 195 dollárt kell fizetni. A VMware egyébként az ingyenes verzióval meglehetősen keveset kockáztat: valószínűleg nem rohangálnak tömegével a világban a desktopjukon virtualizálni kívánó felhasználók.

Előfizetés és árukapcsolás

Mint korábban megírtuk, a Broadcom a VMware felvásárlása után először rapid módon megszüntette az örökös lincenceket, majd átfazonírozta és három csomagra egyszerűsítette a portfóliót. Ezekkel a módosításokkal a kisebb cégek lényegében ki is szorultak a VMware ügyfélköréből. A koncepcióváltás része volt az is, hogy a Broadcom piacra dobta a szoftvergyártó végfelhasználói portfólióját.

A változásokat azonban sok ügyfél és VMware-partner kifogásolta. Panaszaik nyomán EU-s vizsgálat indult.

Cloud & big data

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.