Az örökös licencek kivezetése után újabb radikális változásokra készülhetnek az ügyfelek. Azaz nem készülhetnek, mert nem tudnak semmit. Így ölt testet a VMware by Broadcom.

Egymást követik a radikális átszervezések a VMware-nél, mióta a Broadcom megszerezte a vállalatot. Úgy tűnik Hock Tan Broadcom-vezér más üzleti modellben látja a szoftvervállalat sikerét, mint ahogy az működött eddigi története során. Első lépésként a szofvervállalatot négy divízióra bontva (VMware Cloud Foundation, Tanzu, Software-Defined Edge, Application Networking and Security) integrálták a Broadcom-divíziók közé. Azonnali hatállyal leállították az örökös licencek értékesítését, valamint egyszerűsítették a portfóliót.

Ezzel párhuzamosan megszüntették a VMware saját channel-programját. A korábbi megoldásszolgáltatókat/viszonteladókat februártól átviszik a Broadcom rendszerébe, de valószínűleg nem az összeset, mert oda már csak meghívásos alapon lehet majd bekerülni. Most ugyanerre a sorsra jutnak a CSP-k (Cloud Services Provider) is egy a The Register birtokába került levél szerint.

A Broadcom az ünnepek előtt tájékoztatta levélben a CSP-ket, hogy április végén megszűnik a VMware Partner Connect Program, amely lehetővé teszi kisebb felhőszolgáltatók számára is, hogy VMware-alapú felhőszolgáltatást értékesítsenek. Arról azonban nem esik szó a tájékoztatásban, hogy ügyfeleikkel mi történik, azokat májustól ki fogja kiszolgálni.

A tájékoztató szerint a CSP-k májustól a Broadcom Expert Advantage Partner Programhoz csatlakozhatnak, ám ez is meghívásos rendszerű, azaz majd a Broadcom dönti el, ki csatlakozhat és ki nem. A vállalat azt ígéri, hogy a követelményei egyszerűbbek és előnyösebbek is lesznek, mint a korábbi programé.

Ez azonban kevés vigasz a programból kiszorulóknak. A brit lapnak nyilatkozó egyik CSP arra panaszkodott, hogy a levélen kívül semmiféle információt nem kaptak a Broadcomtól: sem azt nem tudják, hogy bekerülhetnek-e a programba, sem azt, hogy mit tegyenek ügyfeleik, ha a CSP elveszíti jogát a VMware felhőszolgáltatások üzemeltetésére. A nyilatkozó szerint nagyon sok hozzá hasonló szolgáltató lehet világszerte. Korábban ugyanis csak a megszűnő programon keresztül lehetett multi-tenant VMware-alapú felhőszolgáltatást kínálni.

Csak a nagyvállalati ügyfelek érdekesek?

Az érintett CSP-k pesszimisták. Az a pletyka járja körükben, hogy a Broadcomot csak a legnagyobb és legjövedelmezőbb ügyfelek megtartása érdekli, és meg akar szabadulni a kisebb felhasználóktól – és persze az őket kiszolgáló kisebb szolgáltatóktól. Szintén nem erősítette meg egyetlen érdekelt sem, hogy legfeljebb a legnagyobb CSP-k tíz százaléka kap meghívást az új programba.

Elemzők szerint minden jel arra utal, hogy a Broadcom minden fölösleget le akar választani új szerzeményéről, hogy a portfólióban csak jelentős nyereséget hozó termékek maradjanak. Azt sem tartják kizártnak, hogy már ez év folyamán el fognak engedni olyan termékeket, melyek nem termelnek magas profitot. Ugyanez a racionalizálás érvényesül az értékesítési csatornáknál: egy nagy csatorna működtetése is lehet ugyanis költséges – bár nem olyan drága, mint egy közvetlen értékesítési csapat működtetése, mondta a brit lapnak egy elemző.

Azt mindenki biztosra veszi, hogy április 30. után sok kisebb CSP elveszíti VMware-üzemeltetési jogát, ahogy azt is, hogy ügyfeleiknek egy része erről mit sem tud. A Broadcom lépésének azonban más szinten is lehet visszhangja. Az Európai Uniót ugyanis azzal győzködte a vállalat a VMware felvásárlásának jóváhagyásáról, hogy azzal nő majd a verseny a felhőpiacon. Az eddigi történések azonban nem feltétlenül ebbe az irányba mutatnak.

(Kép: Broadcom)

Cloud & big data

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.