Sajtóértesülések szerint nem kizárólag a Microsoft folytat tárgyalásokat a napokban amerikai szankciókkal sújtott kínai tulajdonú közösségi app megvásárlásáról.
Hirdetés
 

Ha egy vállalkozásért sorban állnak a kérők, az normál esetben több mint kellemes szituációt jelent a tulajdonosnak. A TikTok ügye azonban messze van a normálistól. A kínai ByteDance-nek ugyanis esze ágában sem volt eladni az óriási népszerűségre szert tett alkalmazást, ám Donald Trump keménykedése miatt lehet, hogy mégis erre kényszerül. Az viszont tény, hogy ha már így alakult, akkor nem árt a legjobb árat kipréselni az üzletből.

Belecsivitelnek?

A Wall Street Journal értesülései szerint a Twitter előzetes megbeszélésekbe kezdett a ByteDance-szel egy esetleges vásárlásról, amely a TikTok amerikai érdekeltségét érintené. Az a Microsoft mellett újabb kérő tűnt fel a rövid videókkal operáló közösségi hálózat körül. A tűzhöz közel álló informátorok szerint a Twitternél abban bíznak, hogy Redmondhoz képest jobbak az esélyeik azért, mert lényegesen kisebb a vállalat mérete.

Ez utóbbi valóban lényeges szempont lehet az esetleges versenyhatósági ámen elnyerésénél, ugyanakkor más megközelítésből pont, hogy nehézségeket szül. A Twitter jelenlegi piaci kapitalizációja ugyanis mindössze szűk 30 milliárd dollár, nem tud stabilan nyereséget termelni, mozdítható készpénzállománya pedig 7,8 milliárd dolláros szinten állt júniusban. Hogy mennyit ér külön a TikTok egyesült államokbeli része, az pontosan nem tudható, de becslések alapján elérheti a több 10 milliárd dollárt is. Ezek alapján egy ilyen ügylet végigviteléhez a Twitternek bizonyosan szüksége lenne befektetői segítségre és kölcsönfelvételre.

Az egyelőre tényleg csak pletyka szintjén emlegethető felvásárlással azonban igen nagyot is nyerhetne a mikroblogszolgáltató. A Twittert ugyanis valósággal agyon nyomja a nagy rivális Facebook. Ezen az egyenlőtlenségen tudna némileg javítani, ha sikerülne megszerezni a TikTok nagyjából 165 milliós amerikai felhasználói táborát.

Érdekesség egyébként, hogy hasonló tematikájú alkalmazással egyszer már próbálkozott a Twitter. A 2012-ben még a megjelenése előtt felvásárolt Vine azonban tűrhető indulás után végül gyorsan eltűnt a süllyesztőben. Vesztét az okozta, hogy az Instagram bevezette a rövid videók felvételének és posztolásának lehetőségét, ami rövid úton ki is végezte a Vine-t.

Még harcolnak

Mint az várható volt, sem maga a TikTok (és annak tulajdonosa, a ByteDance), sem a kínai kormány nem fogadta kitörő lelkesedéssel az amerikai elnök újabb intézkedését, amivel igyekszik visszaszorítani a távol-keleti szuperhatalom térnyerését. A hírek szerint a TikTok a szokásos nyilatkozatkörök mellett konkrét jogi lépéseket is tervez, amivel igyekszik minden lehetőséget megragadni azért, hogy végül mégse lépjen érvénybe a szeptember 20-ára kitűzött szigorú tiltó rendelkezés.

A Trump-adminisztráció ellen indított keresetet állítólag már kedden benyújthatják az Egyesült Államokban. A lapok azt is tudni vélik, hogy az ügyet Kaliforniában vinnék bíróság elé, ahol a TikTok amerikai központja van. A kínai cég állaspontja szerint Trump intézkedése két pontban is alkotmányellenesnek tekinthető. A beadványban érvként szerepel majd egyrészt, hogy a vállalat semmiféle érdemi egyeztetési lehetőséget nem kapott a kormányzattól arra, hogy eloszlathassa a megfogalmazott nemzetbiztonsági aggályokat, másrészt pedig az is, hogy az amerikai politikusok részéről sokszor hangoztatott biztonsági kockázatok minden alapot nélkülöznek, miközben az amerikai fél semmiféle érdemi bizonyítékot nem szolgáltatott a teóriája alátámasztására.

Közösség & HR

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.