Az AWS is feltette a régi lemezt: ha minden vállalati folyamat a felhőben fut, a dolgozónak minek kellene bármi egy asztali jelfogón kívül?

Vékonyklienst mutatott be az Amazon Web Services (AWS). A WorkSpaces Thin Client nem teljesen új fejlesztés. Az alapot az Amazon streamingeszköze, a Fire TV Cube adja. Ezt alakították át úgy, hogy képes legyen kiszolgálni az AWS desktop-as-a-service szolgáltatásának igényeit.

Arm, Android, egyszerűség, olcsóság

A hardver egy az egyben Fire TV Cube: nyolcmagos Arm-alapú Amlogic POP1-G SoC hajtja, ami mellé 2 gigabájt LPDDR4 RAM került. Van benne értelemszerűen 10/100 Ethernet, de csatlakozó csak a legszükségesebb: USB-A 2.0, HDMI 2.1, minden másra ott a Bluetooth. Mindez 195 dollár (kevesebb mint 70 ezer forint), sokkal olcsóbb, mintha valaki vesz egy olcsó laptopot és hozzá egy operációs rendszert, írja Jeff Barr, az AWS evangelistája a vállalati blogban. Viszont: ha valakinek több csatlakozóra lenne szüksége, akkor plusz 85 dollárért (kb. 30 ezer forint) vehet egy hubot, amivel kap még egy HDMI-t és négy USB-portot. A kocka vékonykliens operációs rendszere – ahogy a streaming eszközé is – az Android egy módosított változata.

De akkor hol a különbség a Fire TV Cube-hoz képest? Az egyedi firmware-ben. Vállalati környezetben ugyanis egyetlen feladata van a firmware-nek: biztonságos kapcsolatot kell biztosítani a vékonykliens és az AWS-ben futó desktop között. A készülék olyannyira belesimul a felhős ajánlatokba, hogy az Amazon Business házhoz is szállítja, árát pedig az ügyfél AWS-számlájához csapják.

A WorkSpaces Thin Clientnél egyébként a legfontosabb szempont az olcsóság volt (alacsony ár és karbantartási költség) – ezért is használták fel Fire TV Cube-ot alapként, ahhoz ugyanis már a gyártókapacitások is kiépültek.

A vékonykliens egyelőre csak néhány AWS-szolgáltatással működik együtt, pl. streamelt virtuális desktopot és browser-as-a-service-t kínál. A telepítése állítólag öt perc, mert még a felhasználó hitelesítő adatait és jogosultságait is beállítják az eszköz kiküldése előtt. A vállalat távlati terve, hogy más virutális desktop szolgáltatások támogatására is alkalmassá teszi a vékonykliensét.

A készülék egyelőre csak USA-ban érhető el. De jövő év elejétől Európában is a kínálat része lesz.

A felhő sem hozta el a vékonykliensek aranykorát

Amikor a 2010-es években berobbant a felhős piac, a piackutatók azt jósolták, hogy végre megtalálja a helyét a vékonykliens a vállalatok IT-infrastruktúrájában. Ez a jóslat azonban nem vált be, sőt az évtized közepére jelentősen csökkent a kereslet.

A piackutatók évről évre rendre megírják, hogy a vékonykliens-piac kilátásai pozitívak. Indoklásuk logikus: a vállalatoknál a nagy monolit rendszerek helyét átveszik a webes üzleti appok, így az alkalmazottaknak csupán egy böngészőre van szükségük a munkához. Ehhez képest 2022-ben a globális piacot mindösszesen 1,5-1,6 milliárd dollárra becsülték. A vezető szálltók (pl. HP, Dell, Fujitsu) bevételeinek töredéke származik a vékonyklienseikből. De természetesen a piacelemzők továbbra is a kereslet növekedését jósolják.

Az AWS stratégiáján érezhető: mintha a cég tanult volna a piac korábbi reakcióiból. A WorkSpaces Thin Clienttel olyan ügyfelekre lőnek, melyeknél felhasználók nagy tömege ül képernyő (és nem számítógép!) előtt, és nagy a fluktuáció. Tipikusan ilyenek például a call centerek. Az AWS egy felmérése szerint ezeknek a cégeknek a tapasztalata az, hogy ha távmunkásaiknak laptopot adnak, a gépek több mint kétharmadát soha nem látják viszont. A vékonykliens viszont a mögöttes felhőszolgáltatás nélkül semmit sem ér, olcsóbb, mint egy laptop, és adatot sem képes tárolni.

(Nyitókép: Amazon)

Cloud & big data

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.