Az MI-technológiák fejlődése a hordható eszközök területén is felélesztette a versenyt, a befektetők és a gyártók is mind azt a megoldást keresik, ami végre megtörheti az okostelefonok uralmát.

A mesterséges intelligenciában sokan látták meg azt a lehetőséget, hogy a segítségével olyan eszközöket tervezhetnek, amelyek végre kihívást jelenthetnek a hosszú ideje uralkodó okostelefonokra. Az új hardveres versenyben a legtöbben már a hangalapú vezérlésre fogadnak, hogy ezzel megspórolják azokat a nagy kijelzőket, amelyek a készülékek árát és méreteit is meghatározták. Az új eszközök között ott vannak az okosszeművegek vagy a testen viselhető elektronikai eszközök (wearables) széles választéka, a fejlesztők pedig mindegyikkel olyan könnyű használhatóságra törekszenek, hogy szinte meg is feledkezzünk a létezésükről.

Az Axios nemrég közölt összeállítást azokról a gyártókról, melyek az utóbbi időben figyelmet kaptak ezen a területen. Közülük mi is beszámoltunk már a Humane nevű startupról, melynek megoldása akár az emberek tenyerére vetítve kezelné a telefonhívásokat egy kitűző segítségével, és mesterséges intelligenciával emelné a felhasználói élményt a következő szintre. Nemrég pedig az is kiderült, hogy a SoftBank és az OpenAI vezetője és az Apple termékek formavilágát évtizedekig meghatározó dizájnerrel, John Ive-val terveztetne a képernyőt (mint az ember-gép interakció eddigi alapkövét) túlhaladó eszközöket.

Soha vissza nem térő lehetőség

A cikkben az érintett vállalkozások felsorolása mellett arra is kitérnek, hogy az újszerű hardverterveket sosem könnyű megvalósítani a telefon általános jelenléte, beépített kamerái és mikrofonjai pedig a legtöbb felhasználónak bőven elegendő a mesterséges intelligencia lehetőségeinek kihasználásához. Ráadásul a hordható intelligens eszközök gyakran néznek ki úgy, mint hagyományos megfelelőik, ami biztonsági és adatvédelmi problémákat vet fel, ha a külvilág számára nem adnak egyértelmű jelzéseket a működésükről.

Érdemes persze figyelembe venni, hogy olyan óriások is nagyon érdeklődnek az okostelefonokat nyugdíjba küldő megoldások iránt, mint a Meta vagy az Amazon, hiszen ez jelentheti a nagy lehetőségüket a Google és az Apple régóta tartó duópóliumának megtörésére. Mint ismeretes, a Meta és az Amazon is próbálkozott már saját okostelefonokkal, de nem járt velük sikerrel, így az üzletág irányítása és digitális árukból vagy szolgáltatásokból származó bevételek jelentős része is az Apple-Google párosnál maradt. Az MI-technológia fejlődése és az erőforrásigényes számítási folyamatok felhőbe költözése viszont lehetőséget teremthet az olyan hardverek tervezésére, amelyek akár az okostelefonok dominanciája mellett is kialakíthatják saját piacukat.

Részletek az Axios összeállításában »

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.