Az MI-technológiák fejlődése a hordható eszközök területén is felélesztette a versenyt, a befektetők és a gyártók is mind azt a megoldást keresik, ami végre megtörheti az okostelefonok uralmát.
Hirdetés
 

A mesterséges intelligenciában sokan látták meg azt a lehetőséget, hogy a segítségével olyan eszközöket tervezhetnek, amelyek végre kihívást jelenthetnek a hosszú ideje uralkodó okostelefonokra. Az új hardveres versenyben a legtöbben már a hangalapú vezérlésre fogadnak, hogy ezzel megspórolják azokat a nagy kijelzőket, amelyek a készülékek árát és méreteit is meghatározták. Az új eszközök között ott vannak az okosszeművegek vagy a testen viselhető elektronikai eszközök (wearables) széles választéka, a fejlesztők pedig mindegyikkel olyan könnyű használhatóságra törekszenek, hogy szinte meg is feledkezzünk a létezésükről.

Az Axios nemrég közölt összeállítást azokról a gyártókról, melyek az utóbbi időben figyelmet kaptak ezen a területen. Közülük mi is beszámoltunk már a Humane nevű startupról, melynek megoldása akár az emberek tenyerére vetítve kezelné a telefonhívásokat egy kitűző segítségével, és mesterséges intelligenciával emelné a felhasználói élményt a következő szintre. Nemrég pedig az is kiderült, hogy a SoftBank és az OpenAI vezetője és az Apple termékek formavilágát évtizedekig meghatározó dizájnerrel, John Ive-val terveztetne a képernyőt (mint az ember-gép interakció eddigi alapkövét) túlhaladó eszközöket.

Soha vissza nem térő lehetőség

A cikkben az érintett vállalkozások felsorolása mellett arra is kitérnek, hogy az újszerű hardverterveket sosem könnyű megvalósítani a telefon általános jelenléte, beépített kamerái és mikrofonjai pedig a legtöbb felhasználónak bőven elegendő a mesterséges intelligencia lehetőségeinek kihasználásához. Ráadásul a hordható intelligens eszközök gyakran néznek ki úgy, mint hagyományos megfelelőik, ami biztonsági és adatvédelmi problémákat vet fel, ha a külvilág számára nem adnak egyértelmű jelzéseket a működésükről.

Érdemes persze figyelembe venni, hogy olyan óriások is nagyon érdeklődnek az okostelefonokat nyugdíjba küldő megoldások iránt, mint a Meta vagy az Amazon, hiszen ez jelentheti a nagy lehetőségüket a Google és az Apple régóta tartó duópóliumának megtörésére. Mint ismeretes, a Meta és az Amazon is próbálkozott már saját okostelefonokkal, de nem járt velük sikerrel, így az üzletág irányítása és digitális árukból vagy szolgáltatásokból származó bevételek jelentős része is az Apple-Google párosnál maradt. Az MI-technológia fejlődése és az erőforrásigényes számítási folyamatok felhőbe költözése viszont lehetőséget teremthet az olyan hardverek tervezésére, amelyek akár az okostelefonok dominanciája mellett is kialakíthatják saját piacukat.

Részletek az Axios összeállításában »

Piaci hírek

10 milliárd dollárt égetett el az Apple kísérlete

Nemrégiben derült ki, hogy Cupertinóban végleg felhagynak azzal a tervvel, hogy saját autót gyártsanak. Friss hírek szerint a kísérletezgetés még az Apple méretéhez képest sem volt filléres mulatság.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.