Elon Musk szerint minden fundamentális akadály elhárult az 5-ös szintű önvezető technológia megvalósítása előtt, ami már ebben az évben a Tesla rendelkezésére állhat.

A Tesla nagyon közel került ahhoz, hogy a járművek irányításáért felelős technológiája elérje az 5-ös szintű önvezetőképességet – jelentette ki egy videóüzenetben a vállalat vezérigazgatója, Elon Musk a sanghaji World Artificial Intelligence Conference (WAIC) megnyitóján. Musk ennek értelmében nagyon bízik benne, hogy lehetővé válik a teljes autonómia megvalósítása, méghozzá nagyon hamar: mostani értékelése szerint a technológiai szint meghaladásához szükséges alapvető funkcionalitás még ebben az évben a Tesla rendelkezésére áll majd.

Az International Society of Automotive Engineers (SAE) 0-tól 5-ig sorolja különböző szintekre az önvezető autók technológiai kereteit, amit a gyakorlatban már nemzetközi szabványként kezelnek. Közülük a SAE 2 és SAE 3 a megszokott kisegítő lehetőségeken túlmutató eszközöket biztosít, mint amilyen mondjuk a sávtartást segítő rendszer, és bizonyos tekintetben képes aktívan irányítani a vezetést. A SAE 4 már az emberi beavatkozás lehetőségével, a SAE 5 pedig anélkül is teljes autonómiát feltételez a járművek közlekedésében.

Bár a hagyományos autóipari cégek és piacra újonnan belépő technológiai vállalatok is dollármilliárdokat költenek az autonóm járműrendszerek fejlesztésére, a legtöbben úgy gondolják, hogy a megbízható, a gyakorlatban is alkalmazható megoldások bevezetése még hosszú időt vesz majd igénybe. A Daimler például már tavaly ősszel közölte, hogy ezen a területen a szállítójárműveket tekinti a fő csapásnak, mivel a robot taxik vagy az önvezető személyautók esetében sokkal küzdelmesebb lesz a biztonságos megoldások forgalomba hozatala, mint ahogy korábban gondolták.

A Teslának még a problémái sem ugyanolyanok

Az aggályok általában az elszabadult költségekről és a szabályozói oldalon megjelenő újabb buktatókról szólnak. Ma már egyébként mérnöki szempontból is nagyobb kihívásnak tartják az urbanizált környezetben tökéletes biztonsággal közlekedő autonóm járművek megtervezését, mint ahogy néhány éve elképzelték. A piac ehhez képest már zsúfolt, így a teljes körű bevezetések ebben a tekintetben is kifejezetten tőkeigényesek lesznek, a befektetések megtérülése pedig még nagyon nehezen jósolható meg.

A szegmens úttörőjének számító Tesla helyzete persze akkor sem hasonlítható össze teljesen a saját bevallásuk szerint is komoly lemaradásban lévő versenytársakkal, ha a fenti nehézségeket nekik is ugyanúgy le kell küzdeniük, és ha Musk optimizmusa sokszor bizonyul túlzónak. A WAIC konferencián viszont már úgy fogalmazott, hogy az 5-ös szintű autonómia (Full Self Driving) kifejlesztése előtt már nem lát semmilyen fundamentális akadályt, bár rengeteg kisebb kihívással kell még szembenézniük.

A legnagyobb falat a való életben felmerülő helyzetek kezelése, ami Musk szerint annyira összetett problémákhoz vezet, hogy azokat a szimulációk nem képesek lefedni. A Tesla versenyelőnye többek között a külön FSD egységben, a mesterséges neurális hálózatot futtató és tanulásra is képes Hardware 3 rendszerekben, illetve az adatok elemzéséhez és a betanításhoz fejlesztett Dojo szuperszámítógépben rejlik, ami máshol egyelőre nem látható vertikális integrációt biztosít a Tesla technológiájában.

A társaság piaci kapitalizációja már a 250 milliárd dolláros szintet is átlépte, amivel a Toyotát maga mögé utasítva a világ legértékesebb autógyártója lett, és az előző hónapban már majdnem 15 ezer darab, Kínában gyártott Model 3 szedánt sikerült értékesítenie.

Cloud & big data

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.