A világ telekommunikációs vállalatainak többségéhez hasonlóan a Magyar Telekom is erős évet zárt, az Rendszerintegráció/IT üzletág azonban szenvedett.

A bevételét és a profitját is növelte a Magyar Telekom 2020-ban. A tegnap kiadott negyedik negyedéves és éves pénzügyi jelentése szerint még a tervezettnél és az elemzői várakozásoknál is jobbak a vállalat eredményei. A pénznek azonban lesz helye: a 2020 márciusában lezavart frekvenciaaukción több mint 54 milliárdért vásárolt, míg idén januárban 43 milliárdba került a 900 és 1800 MHz-es csomagok megújítása. Az elnyert frekvenciák fejlesztéseket is generálnak.

Erős a készülékértékesítés

Ami a negyedik negyedévet illeti: a bevételek 3,6, az EBITDA 8,6, az adózott eredmény pedig 22,9 százalékkal nőtt éves összevetésben. A negyedév bevétele 188,9 milliárd forint lett szemben az egy évvel korábbi 182,3 milliárddal. Az EBIDTA 62,6 milliárd (tavaly 57,6 milliárd), a működési eredmény 25,9 milliárd (tavaly kereken 20 milliárd), a profit pedig 16 milliárd a tavalyi 13 milliárddal szemben.

Éves szinten a bevétel növekedése szerényebb volt, 0,9 százalék. 2020-ban 673 milliárd forintot termelt a vállalat, míg 2019-ben 666,7 milliárdot. Az EBITDA viszont 2,5 százalékkal nőtt, 197,6 milliárdról 202,6 milliárdra.

A vállalat szerint a jó eredményekhez a vezetékes és a mobilszolgáltatások bevételeinek növekedése is hozzájárult, emellett nőtt a készülékértékesítés is. Bár a piac telített, a vállalat érdemben tudta növelni ügyfélszámát. Egész évet nézve a vezetékes szélessávú előfizetések száma 7,5 százalékkal, a TV-előfizetéseké 6,9 százalékkal nőtt, sőt még a mobilelőfizetéseket is sikerült gyarapítani 1,1 százalékkal.

A tavaly tavaszi és őszi lezárásoknak köszönhető, hogy a mobiladat-forgalom minden korábbinál magasabbra emelkedett: a negyedik negyedévben elérte az előfizetésenkénti 6,4 GB/hó átlagos. Az egész évet nézve 47 százalékkal lett magasabb, mint 2019-ben. Ebben komoly szerepe lehetett annak is, hogy az év folyamán a vállalat egyes ügyfeleinek ingyenesen biztosított korlátlan adatcsomagot 30 napra az előfizetett csomagtól függetlenül. Ettől függetlenül a mobilüzlet bevételei 3,6 százalékkal nőttek, amihez az adatforgalom is hozzájárult a készülékértékesítés mellett.

A vezetékes bevételek 5,4 százalékkal nőttek. Ezt a szegmenst a szélessávú internet, a TV- és a készülékértékesítés hajtotta. Összességében egyébként 2020-ban már a vállalat bevételeinek ötöde származott készülékértékesítésből.

Szenved a T-Systems

A rendszerintegráció/IT üzletágban (ez elsősorban a T-Systemset jelenti) a vállalat annak örülhetett, hogy a negyedik negyedévben – ami ezen a piacon jellemzően a legerősebb szokott lenni –, tudta hozni a 2019-es szintet, 33 milliárd forintot. Ezt azonban csak úgy sikerült elérni, hogy a vállalat Észak-Macedóniában elnyert egy jelentős hardverszállítási projektet. Csak a magyar piacot nézve viszont 2,9 százalék volt a csökkenés.

 
Magyar Telekom: bevételek alakulása
Infogram


De még ez is eredmény az egész évhez képest: az üzletág bevételei ugyanis éves szinten 10,2 százalékkal csökkentek (89,5 milliárd forint). Mint a vállalat közleménye fogalmaz: "a magyarországi közszféra számára végzett alacsonyabb implementációs projekt volumen miatt, melyet nem tudtak ellensúlyozni az észak-macedóniai testre szabott projektekből származó magasabb bevételek". (Tavaly a jelentősebb állami tendereket már rendre a 4iG vitte.)

Ami az idei évet illeti, a menedzsment, a tavalyihoz hasonló CAPEX mellett 1-2 százalékos növekedést vár a bevételben és az EBITDA-ban is.

Piaci hírek

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.