Ahol aztán tized annyi adót fizetnek, mint amennyit odahaza kellene.

Az Institute on Taxation and Economic Policy (ITEP) októberben közzétett beszámolója szerint az Egyesült Államok legnagyobb árbevételű társaságai, vagyis a Fortune 500-as listán szereplő cégek 2016-ban összesen 2,6 ezer milliárd dollárnyi kumulált nyereséget pumpáltak külföldi leányvállalataikba. A szövetségi és állami adószabályozással foglalkozó nonprofit think-tank becslése alapján a lista élén álló 10 vállalat egymagában is több mint ezer milliárd dollárnál tartott offshore cégeiben.

Az összes szervezet között az Apple, a Pfizer, a Microsoft és a General Electric a legnagyobb játékos. Ez a négy társaság adja a teljes becsült összeg negyedét, aminek egyébként a legfelső 30 szereplő jegyzi majdnem a 70 százalékát, közte egy nagy csomó techvállalattal.

Nehezen felfogható számok

Az ITEP ezzel együtt megállapítja, hogy a Fortune 500-as cégek közel háromnegyedének van valamilyen offshore leányvállalata: ez számszerűen azt jelenzi, hogy a 366 nagyvállalat 9.775 céget tart az általa adóraradicsomnak ítélt államokban. Utóbbiak közül persze a Kajmán-szigetek és Bermuda is népszerű, de a legmenőbb helynek Hollandia számít, ahol a Fortune 500-as mezőny több mint fele rendelkezik saját leányvállalattal, utána pedig Szingapúr, Hongkong, Luxemburg és Svájc következik.
 


forrás: Institute on Taxation and Economic Policy 2017


Az informatikai szektor igen előkelő helyet foglal el az ITEP képzeletbeli rangsorában. Az Apple eddig 246 milliárd dollárnyi eredményt vitt át offshore cégeibe, ami nagyságrendileg az éves magyar GDP duplája, vagyis elég sok pénz. Ezután a Microsoft következik 199 milliárddal, de a technológiai szektort a GE, az IBM, a Cisco, a Google-Alphabet, az Oracle, az Intel és a Qualcomm is képviseli a közvetlen élmezőnyben.

Nem teszik ki az ablakba

Ez nyilvánvalóan nem azt jelenti, hogy az amerikai nagyvállalatok ennyit spóroltak az otthoni, 35 százalékos társasági adó kikerülésével. Az Apple esetében például az ITEP adatai alapján a 246 milliárdnyi eredmény kitalicskázásával és a máshol igénybe vehető, tizedakkora adókulcsok kihasználásával 76,7 milliárd dollárt nem fizetett be odahaza. A beszámoló arra is felhívja a figyelmet, hogy a multik gyakran a szükségesnél is kevesebb adatot közölnek a külföldi leányaikról; az aktuális szabályozás értelmében ezen a területen olyan enyhe retorziókra számíthatnak, hogy sokszor többet ér nekik a rossz PR elkerülése.

A Google 2009-ben még 25 ilyen leányvállalatáról beszélt, de a következő évtől már csak kettőről volt szó a hazai felügyeletekhez leadott beszámolóiban, amelyek az Apple-hez hasonlóan Írországban működnek. Ez kívülről a szervezetek nagy részének felszámolását vagy konszolidációját jelentené, de a valóságban a Fortune 500-as társaságok offshore cégei javában működnek (a Google-Alphabet esetében az évtized eleji forgalom sokszorosával), sőt az ITEP szerint az amerikai jegybank és a tőzsdefelügyelet felé jelentett számuk nagyságrendbeli eltérést mutat.

Az ITEP azt is kiszámolta, hogy ha a Fotune 500-as cégek eddig összességében 752 milliárd dollárral több adót fizettek volna be, ha az adóparadicsomok átlagosnak vett, 6,1 százalékos társaságiadó-kulcsa helyett az amerikai szabályok szerint adóztak volna. Az ilyesminek nyilván kevés a gyakorlati jelentősége, de a nagyságrend azért elég beszédes – nem véletlen, hogy az ilyen módon elmaradó adó beszedése mára az Európai Unióban is vezető téma lett.
 


forrás: Institute on Taxation and Economic Policy 2017

Piaci hírek

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.