Ahol aztán tized annyi adót fizetnek, mint amennyit odahaza kellene.

Az Institute on Taxation and Economic Policy (ITEP) októberben közzétett beszámolója szerint az Egyesült Államok legnagyobb árbevételű társaságai, vagyis a Fortune 500-as listán szereplő cégek 2016-ban összesen 2,6 ezer milliárd dollárnyi kumulált nyereséget pumpáltak külföldi leányvállalataikba. A szövetségi és állami adószabályozással foglalkozó nonprofit think-tank becslése alapján a lista élén álló 10 vállalat egymagában is több mint ezer milliárd dollárnál tartott offshore cégeiben.

Az összes szervezet között az Apple, a Pfizer, a Microsoft és a General Electric a legnagyobb játékos. Ez a négy társaság adja a teljes becsült összeg negyedét, aminek egyébként a legfelső 30 szereplő jegyzi majdnem a 70 százalékát, közte egy nagy csomó techvállalattal.

Nehezen felfogható számok

Az ITEP ezzel együtt megállapítja, hogy a Fortune 500-as cégek közel háromnegyedének van valamilyen offshore leányvállalata: ez számszerűen azt jelenzi, hogy a 366 nagyvállalat 9.775 céget tart az általa adóraradicsomnak ítélt államokban. Utóbbiak közül persze a Kajmán-szigetek és Bermuda is népszerű, de a legmenőbb helynek Hollandia számít, ahol a Fortune 500-as mezőny több mint fele rendelkezik saját leányvállalattal, utána pedig Szingapúr, Hongkong, Luxemburg és Svájc következik.
 


forrás: Institute on Taxation and Economic Policy 2017


Az informatikai szektor igen előkelő helyet foglal el az ITEP képzeletbeli rangsorában. Az Apple eddig 246 milliárd dollárnyi eredményt vitt át offshore cégeibe, ami nagyságrendileg az éves magyar GDP duplája, vagyis elég sok pénz. Ezután a Microsoft következik 199 milliárddal, de a technológiai szektort a GE, az IBM, a Cisco, a Google-Alphabet, az Oracle, az Intel és a Qualcomm is képviseli a közvetlen élmezőnyben.

Nem teszik ki az ablakba

Ez nyilvánvalóan nem azt jelenti, hogy az amerikai nagyvállalatok ennyit spóroltak az otthoni, 35 százalékos társasági adó kikerülésével. Az Apple esetében például az ITEP adatai alapján a 246 milliárdnyi eredmény kitalicskázásával és a máshol igénybe vehető, tizedakkora adókulcsok kihasználásával 76,7 milliárd dollárt nem fizetett be odahaza. A beszámoló arra is felhívja a figyelmet, hogy a multik gyakran a szükségesnél is kevesebb adatot közölnek a külföldi leányaikról; az aktuális szabályozás értelmében ezen a területen olyan enyhe retorziókra számíthatnak, hogy sokszor többet ér nekik a rossz PR elkerülése.

A Google 2009-ben még 25 ilyen leányvállalatáról beszélt, de a következő évtől már csak kettőről volt szó a hazai felügyeletekhez leadott beszámolóiban, amelyek az Apple-hez hasonlóan Írországban működnek. Ez kívülről a szervezetek nagy részének felszámolását vagy konszolidációját jelentené, de a valóságban a Fortune 500-as társaságok offshore cégei javában működnek (a Google-Alphabet esetében az évtized eleji forgalom sokszorosával), sőt az ITEP szerint az amerikai jegybank és a tőzsdefelügyelet felé jelentett számuk nagyságrendbeli eltérést mutat.

Az ITEP azt is kiszámolta, hogy ha a Fotune 500-as cégek eddig összességében 752 milliárd dollárral több adót fizettek volna be, ha az adóparadicsomok átlagosnak vett, 6,1 százalékos társaságiadó-kulcsa helyett az amerikai szabályok szerint adóztak volna. Az ilyesminek nyilván kevés a gyakorlati jelentősége, de a nagyságrend azért elég beszédes – nem véletlen, hogy az ilyen módon elmaradó adó beszedése mára az Európai Unióban is vezető téma lett.
 


forrás: Institute on Taxation and Economic Policy 2017

Piaci hírek

Politikusfegyelmező funkciót próbálgatnak a Twitternél

A közösségi platform olyan megoldásokon dolgozik, amelyek akár a közösségi visszacsatoláson keresztül erősebb kontextusba helyezné a tartalmakat, és azt is megakadályozná, hogy trollok vagy pártaktivisták rohanjanak le egy-egy topikot.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.