Miközben az óriásvállalatok vezérei épp a túlhatalmukkal kapcsolatos szenátusi meghallgatásra készülnek, a részvényeik árfolyama egyre komolyabb magasságokba ér.

Az eredeti tervek szerint most hétfőn tartották volna az Egyesült Államokban azt a szenátusi meghallgatást, amelyre a legnagyobb technológiai vállalkozások első embereit várják. A cégvezérek számára bizonyosan nem kellemes kérdezz-felelek ugyanakkor nem marad el, csak szerdára halasztották. Az informatikai világ legbefolyásosabb alakjainak azért kell elzarándokolni az amerikai törvényhozókhoz, hogy ott megpróbálják bebizonyítani, nem folytatnak versenyellenes praktikákat. Az Amazon, a Facebook és az Alphabet (Google) mellett az Apple vezérigazgatójának küldött meghívót a bizottság.

Túl mindenen

Hogy mekkora hatalomra és befolyásra tettek szert ezek a vállalkozások az utóbbi években, arra remek példával szolgál egy múlt heti tőzsdei elemzés. A CNBC gyűjtéséből kiderült, hogy a Microsoft és a Tesla mellett pont a fenti négy cég alkotja azt a hatost jelenleg, amelyek együttes piaci értéke gyakorlatilag ugyanannyi, mint a Nasdaq 100-as index további, közel száz szereplőjének az értéke. Ez a tőzsdei kosár bár nem kizárólag, de túlnyomórészt technológiai vállalatok részvényeire épül, így az is elmondható, hogy az említett nagyvállalatok a szektoron belül is igen domináns pozícióra tettek szert.

 

A 6 legnagyobb vállalat részesedése a Nasdaq 100 indexben
Infogram


A legsikeresebb technológiai vállalatok nem idén váltak csillagászati értékű cégekké, ám az elmúlt időszak tendenciáját nemhogy visszavetette volna a koronavírus, hanem egyenesen felerősítette. A márciusban tapasztalható kezdeti sokkot követően a szektor legjobbjai kivétel nélkül emelkedésbe kezdtek, köszönhetően annak, hogy a tömeges távmunka és az otthoni tanulás egyaránt erősítették a digitalizáció szerepét a világban. A tőzsdei rali ráadásul simán folytatódhat még az elkövetkező napokban, hiszen a cégek gyorsjelentéseire váró elemzők szerint a publikálandó második negyedéves számok sem lesznek különösebben rosszak, pedig ez volt a járvány legkritikusabb időszaka eddig. (Mindezt alátámasztja egyébként az SAP frissen kiadott jelentése is.)

Hogy milyen kimagaslóan teljesít akár válság, akár "normál ügymenet" idején az IT, arról a Nasdaq 100 elmúlt évtizedben hozott eredményei szolgáltatnak némi bizonyítékkal. Az index 2011 óta közel meghatszorozta az értékét, míg például az S&P 500 csak háromszorozni tudott, a 2700 vállalat eredményeit összesítő Nasdaq Composite pedig 388 százalékos pluszt tud felmutatni. Szinte már riasztó, hogy utóbbi indexet alapul véve sem romlik nagyságrendekkel az említett "nagy hatos" részesedése, hiszen cégérték alapján ez a féltucat cég adja a kosár 41 százalékát.

Piaci hírek

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.