A SoftBank csoport egyelőre nem alkot maradandót a 100 milliárd dolláros Vision Fund alappal, bár az ígéretek szerint éppen most fordul meg a korábbi trend.

Újabb negyedéves eredményeket közölt a japán SoftBank csoport 100 milliárd dolláros Vision Fund alapja, amely technológiai startupok hosszabb távú befektetéseivel próbál nagyot szakítani a mesterséges intelligencia, az IoT vagy a robotizáció jövőjét meghatározó platformokon. A tőkealap, amelyben a japán, szaúdi vagy egyesült arab emírségekbeli támogatók mellett technológiai nagyvállalatok is részesedéssel rendelkeznek, bőkezűen szórja az esetenként milliárdos befektetéseket, hogy az ígéretesnek tartott vállalkozások gyorsabban növekedjenek versenytársaiknál, és végül a lehető legmagasabb megtérülést hozzák a korai befektetőiknek.

Ahogy arról az utóbbi időben mi is többször beszámoltunk, a Vision Fund stratégiája mostanában nem tűnik kifejezetten eredményesnek. Bár a SoftBank néhány éve még hatalmasat kaszált az Alibaba felfutásával, ezt azóta még csak megközelíteni sem sikerült más cégekkel. A WeWork co-working szolgáltató például kifejezetten katasztrofális projektnek bizonyult, miután a tőkealap 10 milliárd dollárnál is értékesebb befektetését másik milliárdos tőkeinjekcióval volt kénytelen megvédeni a teljes összeomlástól. Az Uberbe fektetett 7,7 milliárd dollár is csak veszteséget termel, legújabban pedig a kínai befektetésekről (ByteDance, Sensetime stb.) vált világossá, hogy egyelőre nem hozzák az elvárt eredményeket.

Az agresszív stratégia kudarcát jelzi, hogy a Vision Fund szerepvállalásait egyesek már indikátornak tekintik a piac telítődésére, és a Reuters tavaly már arról írt, hogy a Vision Fund kínai tevékenységében jelentősen visszavette a befektetési célpontok értékét, a korábbi 2-300 millió dollár helyett az 50 milliós szinten keresgélve. A SoftBankot és annak vezérigazgatója egyre gyakrabban találják meg a sietősnek tartott, rossz megfontolásokra épített döntések miatt, ami egyebek mellett a második, ugyancsak 100 milliárd dolláros nagyságrendű Vision Fund alap felállítását is hátráltatja a partnerek fokozódó óvatossága miatt.

Szerencsére mindenki a Sprinttel foglalkozik

A SoftBank szerdán tette közzé harmadik negyedéves eredményeit, amelyekkel ismét sikerült alulmúlni a piaci várakozásokat: éves összehasonlításban a csoportszintű működési eredmény 99 százaléka elolvadt, nem utolsósorban a Vision Fund veszteségei miatt. A Reuters összeállítása alapján a tőkealapnak több mint 225 milliárd jenes, vagyis 2 milliárd dollárnak megfelelő mínuszt sikerült összehoznia, szemben az egy évvel korábbi 176 milliárd jenes profittal. A SoftBank így mindössze 2,6 milliárd jen (23 millió dollár) nyereséggel zárta a pénzügyi időszakot, míg tavaly ugyanebben az időszakban 438 milliárd jent mutathattak fel, köszönhetően éppen az Alibaba másodlagos részvénykibocsátásának.

A hírügynökség riportjából kiderül, hogy a Vision Fund december végéig 88 cégbe összesen 74,6 milliárd dollárt invesztált, ennek értékét pedig az év végén 79,8 milliárdra becsülték. Miután a WeWork befektetései önmagában is közel 9 milliárd dolláros veszteséget hoztak augusztus-szeptember környékén, a Vision Fund elkezdte ráncba szedni a portfólióját: annak érdekében, hogy erősítse a benne szereplő üzleti modellek egyáltalán nem nyilvánvaló életképességét, több vállalatnál is költségcsökkentést és elbocsátásokat kezdeményezett.

Hogy a SoftBank papírjai mindennek ellenére erősödni tudtak a szerdai kereskedésben, annak egyrészt az az oka, hogy az amerikai szövetségi bíróság éppen most ejtette a trösztellenes kifogásokat a T-Mobile-Sprint-összeolvadással kapcsolatban. A SoftBank tulajdonában lévő és nehézségekkel küzdő Sprint 2017 óta húzódó ügye ezzel új fejezethez érkezett, és a SoftBank részvényei is hét hónapos rekordot döntöttek; ennek ellenére a konglomerátumban nagyjából 3 milliárd dollárnyi részesedéssel rendelkező Elliott Management például egy 20 milliárd dolláros, saját részvények visszavásárlását célzó programon lobbizik.

A SoftBank ennek ellenére arról beszél, hogy éppen ezekben a pillanatokban fordul meg a szél, és a Vision Fund listázott befektetéseinek értéke az utóbbi időban stabilan növekszik; a Reuters által idézett elemzők (akik a harmadik pénzügyi negyedéves előrejelzésekkel is alaposan mellélőttek) ehhez hozzáteszik, hogy a SoftBank valós teljesítményét éppen azért nagyon nehéz megállapítani, mert a tőkealap belső értékeléseiről nem közölnek információkat.

Piaci hírek

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.