Lapértesülések szerint több ezer dolgozót küld el a vállalat. Elsősorban az amerikai részlegek bánják a takarékoskodást.

Leépítésbe kezd az IBM. Először csak a dolgozók különböző fórumokon (pl. itt) közzétett posztjaiból derült ki a terv, de később a vállalat több lapnak hivatalosan is elismerte, hogy költségcsökkentési okokból elbocsátásokra kényszerül. A leépítés oka, hogy a vállalat teljesítménye erősen leromlott a koronavírus-játvány nyomán kialakult válság miatt.

Azt persze továbbra sem lehet tudni, hogy ténylegesen hány dolgozójától válik meg a Big Blue. A különböző fórumokon megjelentek vélemények szerint elérheti a húszezret a lapátra kerülők száma. Állítólag még olyan területeket is megtizedel a cég vezetése, mint az irdatlan pénzekből hat éve összerakott Watson üzletág.

A lépés élét a vállalat azzal kívánja tompítani, hogy a leépítés érintettjeinek jövő júniusig fizeti az egészségbiztosítását.

Így is óriási a létszám

A vállalat jó ideje szenved azzal, hogy idomuljon a felhővezérelte informatikai világhoz. Ennek az átalakulásnak a kísérőjelensége volt több elbocsátási hullám is. Mindezzel együtt a vezérigazgatói posztot az elmúlt nyolc évben betöltő Virginia "Ginni" Rometty csak részsikereket tudott elérni, például a Red Hat megvásárlásával. Most a részvényesek abban reménykedhetnek, hogy a Gini Romettyt – némileg a Microsoftnál 2013-ban lezajlott Ballmer–Nadella-váltásra hajazó módon – hivatalosan április elejétől követő vezér, Arvind Krishna, aki korábban a felhős és a kognitív szoftver üzletágért felelt, növekedési pályára állítja a vállalatot.

 
IBM: alkalmazottak száma 2006-2020
Infogram


Bár Krishna nyitottabbnak mutatkozik, mint elődje – például hajlandó szóbaállni elemzőkkel a legutóbbi negyedéves eredmények ismertetésekor –, abban folytatja a hagyományokat, hogy a humánpolitikai lépések részleteit nem hozza nyilvánosságra. Így például a leépítés mértékéről és az érintett területekről is csak a dolgozók anonim beszámolóiból lehet következtetni.

Ha igaz a húszezres becslés, az még az IBM léptékeivel is jelentősnek számít: a vállalat ugyanis globálisan mintegy 384 ezer munkavállalót foglalkoztat. (Mint több lap is emlékeztet rá, az eddigi legnagyobb csoportos leépítés a 90-es évek első felében történt, akkor 60 ezer embert küldtek el lényegében nem egészen egy év alatt.) Az elmúlt nyolc évben az átalakulások miatt egyébként mintegy 80 ezer fővel csökkent a vállalat összlétszáma. Az elmúlt másfél évtizedben a csúcs a 2012-es év, akkor 467 ezer alkalmazottja volt az IBM-nek.

Közösség & HR

Természetes regenerációt hozott az agy-gép interfész

Egy svájci kutatóközpontban szó szerint és átvitt értelemben is hatalmas lépést tett egy csigolyasérülés miatt lebénult páciens.
 
Hirdetés

Felhőköltségek optimalizálása a EURO ONE Számítástechnikai Zrt.-vel

Hogyan lehet költségoldalon megteremteni az egyensúlyt a különböző felhős konstrukciók között?

Az on-premise, cloud és hibrid rendszerek között egyértelmű győztest hirdetni nem lehet, de érdemes végig venni azokat a szempontokat, amik meghatározzák, milyen kiadásokkal kell számolni.

a melléklet támogatója az Euro One

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.