Lapértesülések szerint több ezer dolgozót küld el a vállalat. Elsősorban az amerikai részlegek bánják a takarékoskodást.

Leépítésbe kezd az IBM. Először csak a dolgozók különböző fórumokon (pl. itt) közzétett posztjaiból derült ki a terv, de később a vállalat több lapnak hivatalosan is elismerte, hogy költségcsökkentési okokból elbocsátásokra kényszerül. A leépítés oka, hogy a vállalat teljesítménye erősen leromlott a koronavírus-játvány nyomán kialakult válság miatt.

Azt persze továbbra sem lehet tudni, hogy ténylegesen hány dolgozójától válik meg a Big Blue. A különböző fórumokon megjelentek vélemények szerint elérheti a húszezret a lapátra kerülők száma. Állítólag még olyan területeket is megtizedel a cég vezetése, mint az irdatlan pénzekből hat éve összerakott Watson üzletág.

A lépés élét a vállalat azzal kívánja tompítani, hogy a leépítés érintettjeinek jövő júniusig fizeti az egészségbiztosítását.

Így is óriási a létszám

A vállalat jó ideje szenved azzal, hogy idomuljon a felhővezérelte informatikai világhoz. Ennek az átalakulásnak a kísérőjelensége volt több elbocsátási hullám is. Mindezzel együtt a vezérigazgatói posztot az elmúlt nyolc évben betöltő Virginia "Ginni" Rometty csak részsikereket tudott elérni, például a Red Hat megvásárlásával. Most a részvényesek abban reménykedhetnek, hogy a Gini Romettyt – némileg a Microsoftnál 2013-ban lezajlott Ballmer–Nadella-váltásra hajazó módon – hivatalosan április elejétől követő vezér, Arvind Krishna, aki korábban a felhős és a kognitív szoftver üzletágért felelt, növekedési pályára állítja a vállalatot.

 
IBM: alkalmazottak száma 2006-2020
Infogram


Bár Krishna nyitottabbnak mutatkozik, mint elődje – például hajlandó szóbaállni elemzőkkel a legutóbbi negyedéves eredmények ismertetésekor –, abban folytatja a hagyományokat, hogy a humánpolitikai lépések részleteit nem hozza nyilvánosságra. Így például a leépítés mértékéről és az érintett területekről is csak a dolgozók anonim beszámolóiból lehet következtetni.

Ha igaz a húszezres becslés, az még az IBM léptékeivel is jelentősnek számít: a vállalat ugyanis globálisan mintegy 384 ezer munkavállalót foglalkoztat. (Mint több lap is emlékeztet rá, az eddigi legnagyobb csoportos leépítés a 90-es évek első felében történt, akkor 60 ezer embert küldtek el lényegében nem egészen egy év alatt.) Az elmúlt nyolc évben az átalakulások miatt egyébként mintegy 80 ezer fővel csökkent a vállalat összlétszáma. Az elmúlt másfél évtizedben a csúcs a 2012-es év, akkor 467 ezer alkalmazottja volt az IBM-nek.

Közösség & HR

Nem sok mindenkit érdekel az Apple szuperszemüvege

A beszámolók alapján elolvadt az érdeklődés a Vision Pro headsetek iránt, az Apple néhány üzletében szinte nem is keresik a gyártó legújabb hardveres termékét.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.