A vállalat teljesítménye a távmunkára kényszerülő alkalmazottak miatt is jelentősen csökkenhetett.

Ismét csökkent az IBM bevétele. Tavaly év végén hosszú szünet után ugyan növekedett a vállalat, ám a koronavírus-járvány nyomán kialakult válság mindent visszafordított. A vállalat eredményei minden szegmensben elmaradtak az elemzői várakozásoktól.

A CNBC megjegyzi, hogy a vállalat gyengébb teljesítménye azzal is összefügghet, hogy a cég sok munkatársát küldte távmunkára.

A felhő nőtt vagy a Red Hat?

A vállalat negyedéves pénzügyi beszámolója szerint éves összevetésben 3,4 százalékkal kevesebb (17,6 milliárd dollár) lett az összbevétel, mint az előző év hasonló időszakában. Ezt ráadásul úgy sikerült összehozni, hogy a zászlóshajónak tekinthető és a bevételek mintegy harmadát (5,2 milliárd dollár) adó cloud és kognitív szoftverek üzletág 7 százalékot tudott nőni. A vállalat vezetése a befektetőknek készített prezentációban külön kiemeli, hogy önmagában a felhő erős, 23 százalékos növekedést produkált.

A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy az üzletág bevételének ötödét, közel 1,1 milliárd dollárt a Red Hat hozta össze, ez 18 százalékkal több az egy évvel korábbi bevételeinél. Az IBM jó üzletet csinált a tavaly nyáron lezárt felvásárlással, mert az open source megoldásokat szállító, és továbbra is részleges önállóságot élvező vállalat töretlen lendülettel növekszik.

A bevétel csökkenését elsősorban az hozta, hogy a legnagyobb üzletég, a globális technológiai szolgáltatások csak 6,5 milliárd dollárt termelt, ami 4 százalékkal kevesebbet, mint egy éve. Ennek kb. háromnegyede az infrastruktúra- és felhőszolgáltatásokból jön össze, ami 4 százalékkal csökkent, míg a maradék negyedet adó technológiai támogatás mínusz 5 százalékkal zára az év első három hónapját.

A globális üzleti szolgáltatások üzletág bevétele ellenben jelen helyzetben is tudott nőni, még ha csak szemmel nem látható mértékben is. Ezt a szegmenst az itt elkönyvelt 4,1 milliárd dollár bevétel több mint felét adó tanácsadás húzta fel 5 százalékos növekedésével.

A rendszerek néven futó szegmens (hardver, operációs rendszerek) 1,4 milliárd bevételt hozott, ami 4 százalékos plusz a tavalyi azonos negyedévhez képest. Ezt most elsősorban a hardver vitte 10 százalékos bevételnövekedésével, azon belül is Z sorozatú System szerverekre, azaz a mainframe-ekre és a storage-okra volt nagy kereslet. A Z termékvonal önmagában 59 százalékkal több bevételt termelt, mint egy éve.

 
IBM Revenue 2018-2020
Infogram


A főbb piacok gyengélkedtek

A bevételek régiónkénti alakulása azt mutatja, hogy elsősorban az IBM két fő piaca, az amerikai és az EMEA gyengesége határozta meg a negyedéves teljesítményt. Az amerikai (8,2 milliárd) és az EMEA (5,5 milliárd) régió egyaránt 4 százalékkal, míg az ázsiai (3,9 milliárd) 2 százalékkal esett vissza.

Az eredmények közzététele utáni elemzői konferenciahívás újdonsága volt, hogy azon a vállalat vezetését Ginni Romettytől hivatalosan április elején átvevő új vezérigazgató, Arvind Krishna is részt vett Jim Kavanaugh pénzügyi vezető mellett. Ez azért volt nagy dolog, mert Rometty évek óta negligálta ezeket a tájékoztatókat. Ezzel szemben Krishna ígéretet tett arra, hogy továbbra is személyesen tájékoztatja az elemzőket.

A konferenciahíváson Kavanaugh azt mondta, hogy a negyedév az elvárásaiknak megfelelően alakult. A megtorpanás márciusban következett be a járványügyi helyzet eszkalálódása miatt. Ez különösen a szoftverértékesít sújtotta, mert nagyon sok ügylet lezárása pont a negyedév két utolsó hetére esett volna.

Krishna elsősorban a jövőről beszélt. Mint mondta, fő célja a vállalat értékének növelése. Ez a technológia szempontjából azt jelenti, hogy a portfóliót jobban össze kívánja hangolni a hibrid felhővel és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos piaci igények kielégítésééhez. Ez további felvásárlásokat és akár a korábbiakhoz hasonló profiltisztító eladásokat is hozhat – mondta a vezérigazgató.

Piaci hírek

Így néz ki a tízszarvúak új toplistája

A május végi adatok alapján már 24 olyan startup működik világszerte, amelynek értékelése a 10 milliárd dollárt is meghaladja, közöttük mindössze egyetlen európai vállalkozással.
 
Hirdetés

Ingyenesen tesztelhető a MasterCloud, a felhőszolgáltatások új generációja

A Servergarden új terméke az ország legnagyobb teljesítménysűrűségű, ultramodern adatközpontjában szolgálja ki a stabil, jövőálló megoldásokat kereső vállalkozásokat.

A tavaly elfogadott új Wi-Fi szabványtól az ipar is sokat vár. Terjedésének csak jót tesz a közben berobbant 5G.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének I. fázisa

A két geo-redundáns GSM-R központhoz kapcsolódó több mint 150 kültéri és 30 beltéri bázisállomás mintegy 1000 km hosszú vasútvonalat fed le.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.