A hazai alapítású, nemzetközileg is jegyzett cloud szolgáltató az új többségi tulajdonos támogatásával folytatná terjeszkedését.

A felek csütörtöki bejelentése szerint a Swiss Post július 6-án többségi részesedést vásárolt a Tresorit felhőszolgáltatóban. A magyar-svájci informatikai cég a végpontok közötti titkosítás alkalmazásával, elsősorban a vállalati felhasználókra szabott szolgáltatáscsomagokon keresztül teszi lehetővé a fájlok biztonságos tárolását és megosztását. Ennek során nem csak különféle biztonsági funkciókat és megfelelőségi szinteket nyújt, de ő maga sem fér hozzá az ügyfelek fájljaihoz, titkosító kulcsaihoz vagy jelszavaihoz, amelyeket így nem is lehet képes mások (praktikusan a hatóságok) rendelkezésére bocsátani.

A felvásárlás feltételeit nem hozzák nyilvánosságra, de a kommentárok kiemelik, hogy a 2013 óta részvénytársasági formában működő, és egyebek mellett a svájci nemzeti postaszolgáltatásokért is felelős Swiss Post forgalma az utóbbi években folyamatosan csökkent. A társaság ennek megfelelően igyekszik új bevételi forrásokat találni, a Tresorit felvásárlásával pedig tovább gazdagítja egyre bővülő digitális termékportfólióját, amelyben már szerepel például digitális levélszekrény (ePost) alkalmazás, titkosított levelezés vagy akár a kézbesítő drónokkal való kísérletezés is.

A 2011-ben, a BME CrySyS Adat- és Rendszerbiztonság Laboratóriumából induló Tresorit eddigi története során nagyjából 18 millió dollárnak (mai árfolyamon majdnem 5,5 milliárd forintnak) megfelelő befektetői tőkét szerzett, legutóbbi befektetési körét még 2018-ban zárta. A vállalkozás mára világszerte ismert és elismert márkává fejlődött az alternatív és biztonságos tárhelyszolgáltatók között, köszönhetően világos fejlesztési elképzeléseinek és annak, hogy az elsők között lépett színre a "zero access" end-to-end (végponttól végpontig történő) titkosítással, amelyből mára kvázi-szabvány lett a konzumer és a vállalati piac erre érzékeny részén is.

Tőzsdézés helyett stratégiai befektetés

A felvásárlásról szóló közleményekből kiderül, hogy a Tresorit önálló egység marad a Swiss Post csoporton belül, és zavartalanul kiszolgálja majd a továbbiakban is az Európai Unióban, az Egyesült Királyságban vagy az USA-ban működő ügyfeleit. Ez azt is jelenti, hogy a jelenlegi menedzsment (benne az alapítókkal), a brand és a cég szolgáltatásai is változatlanok maradnak. A bejelentés alapján a Swiss Post és a Tresorit együttműködéséből a személyes információ védelmére koncentráló digitális szolgáltatások születnek majd, amelyek az üzleti és magánfelhasználóknak is lehetővé teszik adataik biztonságos és privát kezelését.

A Tresorit egyébként a saját közlése szerint már 10 ezernél is több ügyféllel rendelkezik világszerte, a mostani felvásárlás és a Swiss Post márka pedig hozzájárul további erősödéséhez legfontosabb piacain, így Németországban, Ausztriában vagy kézenfekvő módon Svájcban. A TechCrunch beszámolója a társaság egyik alapítóját és vezérigazgatóját, Lám Istvánt is idézi azzal kapcsolatban, hogy a Tresorit üzleti fejlődésének ezen a pontján miért az értékesítés mellett döntöttek ahelyett, hogy mondjuk a tőzsdei megjelenéssel és nyilvános részvénykibocsátással próbálkoztak volna.

Ebből kiderült, hogy a cég legutóbbi és legértékesebb, három évvel ezelőtti befektetési körének életciklusa mostanában fut ki. Bár a részvénykibocsátás is szerepelt a terveik között, sőt 3-4 éven belül reálissá válhatott volna, Lám István olyan megbízható brandnek nevezte a Swiss Postot, amelynek alapértékei és az adatvédelemről alkotott jövőképe 100 százalékban megegyezik a Tresorit küldetésével, és amellyel a mostani akvizíción keresztül léphetnek hosszú távú stratégiai partnerségre. A lapnak a Swiss Post egyik igazgatósági tagja is nyilatkozott, aki az end-to-end titkosítás évtizedes úttörőjének nevezte a Tresoritot, kiemelve, hogy a felvásárlás stratégiailag is fontos kompetenciákat nyit meg a társaság előtt.

A TechCrunch riportja kitér rá, hogy Svájc, ahol a Tresorit központja is működik, továbbra is fontos központja a magánélet védelmére koncentráló technológiai startupoknak és szolgáltatásoknak, köszönhetően az ország adatvédelmi szabályozásával szerzett hagyományos hírnevének. Bár az állami szervezetek megfigyelésekkel kapcsolatos eszköztára az utóbbi években ott is bővült, hasonlóan a világ összes többi részéhez, a végponttól végpontig történő titkosítás jelentőségét ez csak még jobban kiemeli, hiszen ez konkrét technológiai akadályt jelenthet a magánéletbe való állami beavatkozással szemben.

Piaci hírek

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.