A szupervonatok műszaki állapotát jó ideje megbízhatóan monitorozó rendszert ültetné át a szatellitekre egy három szervezetet felölelő japán partnerség.

A legendásan pontos japán vasutak működéséhez elengedhetetlen a gépek megbízható üzemeltetése is. Az ezen a területen felhalmozódott tapasztalatokat most felvinnék az űrbe, hogy az ott működtetett műholdak állapotáról ugyanolyan pontos előrejelzések születhessenek.

A héten bejelentett együttműködés a japán nemzeti űrügynökség (JAXA), egy vasúttársaság (JR-West) valamint a szatellitflottát üzemeltető SKY Perfect JSAT között köttetett meg. A partnerség két előbbi tagja egyébként már másfél éve dolgozik közösen, hogy a vasútnál kifejlesztett és bizonyított mesterséges intelligencia alapú hibaelőrejelző technológiát átültesség az űrjárművekre.

A műholdakra specializálódott, most csatlakozó harmadik résztvevő szolgáltatja majd azt a know-how-t és adatfolyamot, ami elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy a szatellitek üzemeltetése is ugyanolyan olajozottá váljon, mint a puskagolyóként hasító Sinkanszen.

Az űrben is hódít az MI

Ahogy azt a témáról beszámoló Register megjegyzi, bőven nem ez az egyetlen olyan projekt az űrkutatásban, ahol erőteljesen számítanak a mesterséges intelligencia biztosította képességekre. A LeoLabs például MI-algoritmusokkal konvertálja ütközésjelzésekké az különböző érzékelők által begyűjtött adatokat, ami jól jön a műholdak üzemeltetőinek. A Neuraspace ugyancsak MI-t és gépi tanulást alkalmaz arra, hogy jelezze, amikor két műhold pályája veszélyesen közel kerülne egymáshoz.

Hogy az informatika ezen területe mennyire felértékelődött az űrkutatásban, azt jól jelzi az is, hogy a NASA épp a napokban nevezte ki első Chief Artificial Intelligence Officerét, azaz emelte csúcsvezetői rangra az MI-vel kapcsolatos feladatokat. Az USA űrügynökségénél azért ezzel párhuzamosan igyekeztek hangsúlyozni, hogy a szervezetnél nem most indul a munka, hiszen évtizedek óta igyekeznek kihasználni az MI-ben rejlő lehetőségeket.

(Fotó: Wikipédia)

Piaci hírek

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.