Annyira gyenge eredményeket produkált tavaly a dél-koreai vállalat, hogy a vezetőknek át kellett állniuk vészhelyzeti működésre.

Ez nem kísérlet, hanem hatékonyságjavító intézkedés: a Samsung átáll a hatnapos munkahétre. A The Korean Economic Daily nemzetközi kiadása szerint a jövő héttől életbe lépő megnövelt munkaidő a vállalat minden szegmensében a gyártási és értékesítési részlegekre egyaránt, de kizárólag a vezetőkre vonatkozik. Az új munkarendet első körben csak három üzleti egységnél (Samsung Display, Samsung Electro-Mechanics, Samsung SDS) léptetik életbe, de fokozatosan a többinél is bevezetik.

Az óriásvállalat ezzel reagált a csalódást keltő 2023-as üzleti eredményekre. Itt a csoporton belül a főbűnös a Samsung Electronics. A menedzsment úgy véli, a vészhelyzeti működésre átállás jobban segíti üzleti bizonytalanságok hatékony kezelését. Ezek a bizonytalanságok csak részben a pénzügyi eredmények következményei.

A Samsung komoly kockázatokat lát a nemzetközi gazdasági folyamatokban is, többek között a növekvő hitelkamatokban, az olajár emelkedésében, a koreai valuta gyors leértékelődésében, valamint az elhúzódó ukrajnai háborúban és a közel-keleti feszültségek fokozódásában. Ezért átvizsgálják a teljes csoport üzleti stratégiáját, és módosíthatják, hogy jobban alkalmazkodjon a változó üzleti környezethez.

A hatnapos munkahéttel egyfajta pszichés nyomást akarnak gyakorolni a vezetőkre, hogy jobban átérezzék a válsághelyzetet. A menedzsment szerint ez majd arra serkenti őket, hogy mindet megtegyenek a válság leküzdéséért, mondta egy Samsung-vezető a koreai lapnak.

Volt, aki önként bement plusz egy napra

A vezető pozícióban dolgozók vállalat iránti elkötelezettségét jelzi, hogy a kiterjedt Samsung-birodalom több részlegénél sok vezető már január óta önként vállalta, hogy heti hat napot dolgozik. A kulcsrészlegeknél viszont ezt mostantól kötelező. A The Korea Economic Daily értesülései szerint az alkalmazottaktól nem várható el, hogy kövessék munkahelyi vezetőik példáját. (A Samsung egyébként csak 2003-ban vezette be az ötnapos munkahetet.)

A csúcsvezetés szigora amúgy érthető: 2023-ban a Samsung Electronics félvezető üzletágának 15 ezermilliárd won (kb. 11 milliárd dollár) volt a működési vesztesége. A félvezetőgyártás a Device Solutions részleg alá tartozik, amely a Samsung bevételének mintegy 80 százalékát adja.

A hatnapos munkarendet annak ellenére vezették be, hogy a vállalat félvezetőgyártó részlege öt negyedév után ismét nyereséges: az idei első negyedévben éves összevetésben több mint tízszeresére nőtt a működési eredménye.

Közösség & HR

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.