Akinek redszeresen kell gyerekeket rávenni arra, hogy pakoljanak össze a szobájukban játék után, az fogja értékelni igazán ezeket a japán automatákat.

A különböző autonóm működésre képes rendszerek és háztartási robotok már számos területen megkönnyíthetik az életét annak, aki hajlandó és képes ilyesmire áldozni. A robotporszívók például már megfizethető kategóriába értek, mint ahogy a kamerás megfigyelőrendszerek, vagy éppen a világításért, háttérzenéért felelős okos vezérlők is. A nemrégiben bemutatott rendrakó robotok viszont valószínűleg egy ideig nem terjednek el tömegesen, bár a kisgyerekes családok többségénél igény az bizonyára lenne a munkájukra.

Nincs több Lego-akna

Tapasztaltabb felnőttek különös óvatossággal lépnek be egy gyerekszobába, mert tudják, hogy a parlagon hagyott játékdarabok fájdalmas meglepetéseket képesek okozni a zokniban közlekedőknek. A japán Preferred Networks héten bemutatott robotjaival viszont megszűnnek ezek a veszélyek (és még a szülők idegei sem károsodnak a rendrakás miatt kirobbant veszekedés miatt).

A kamerás érzékelőknek és a mélytanuló algoritmusnak köszönhetően a kis házi gólemek lassan, de szisztematikusan képesek felszámolni mindenféle anomáliát. A tárgyakat beazonosítva azok a megfelelő helyre kerülnek: az építőkocka a vödörbe, a széthagyott cipő a párja mellé a falhoz. A leírás szerint a tanulásra képes robotok a gazdák szóbeli utasításait is képesek felfogni és követni.

 

Ahogy a fenti, húszszoros sebességre gyorsított felvételből is látszik, a gépek valóban egész ügyesen tevékenykednek, de a gyakorlati felhasználásukat kicsit nehezíti, hogy egyelőre ezt meglehetősen lassan teszik. Pedig a cég nem csak a technológiai képességeik megcsillogtatására álltak elő a gépekkel, hanem kifejezetten kereskedelmi forgalomba szánják őket. Igaz, egyelőre a japán vállalat sem közölte, hogy ezt pontosan mikor és milyen áron tervezi piacra a dobni a dolgos, de lassúcska robotokat.

Cloud & big data

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.