A soha nem látott kereslet alaposan felpumpálta a technológiai szakemberek fizetését, mégis majdnem fele részük gondolja, hogy nem kompenzálják őket megfelelően.

A Dice legfrissebb Tech Salary Report jelentése szerint tavaly a technológiai szakemberek 61 százaléka kapott valamilyen fizetésemelést az Egyesült Államokban, szemben a 2020-as 52 százalékkal. A legnagyobb mértékben, több mint ötödével a webfejlesztők bére növekedett, a legmagasabb fizetéseket pedig értelemszerűen úgy is az IT-menedzsment viszi haza, hogy az ilyen beosztásban dolgozók fizetése átlagosan csak 6 százalékkal emelkedett 2020 és 2021 között.

Ennek alapján nem meglepő, hogy a technológiai alkalmazottak elégedettsége is emelkedett a korábbihoz viszonyítva. A Dice felmérésében résztvevő több mint 7200 ágazati munkavállaló 67 százaléka számolt be arról, hogy aktuálisan elégedett vagy nagyon elégedett a pénzével, míg egy évvel korábban ugyanez az arány 55,5 százalékos volt. A fizetésükkel elégedetlen dolgozók aránya ugyanakkor a 2020-as 30,2 százalékról 10,2 százalékra esett vissza.

Az emelkedő bérek és elégedettség ellenére azonban az is kiderül az új kutatásból, hogy a technológiai dolgozók így sem érzik adekvátnak az idejükért cserébe felkínált kompenzációt. A felmérésben résztvevők majdnem fele, 47,8 százaléka annak ellenére is alulfizetettnek érzi magát, hogy egy részük a fentiek értelmében jól kijön a havi díjazásából. Ez ráadásul ha nem is látványos, de jól látható 2 százalékos növekedést jelent a 2020-as adatokhoz képest.

A Dice magyarázata szerint mindebben több tényező is közrejátszik. Ezek közül a legfontosabb az a rendkívül alacsony munkanélküliségi ráta a technológiai szegmensben, ami a folyamatosan felbukkanó új állásajánlatokkal együtt arra készteti a szakembereket, hogy átértékeljék a helyzetüket. Amikor valaki kollégáin vagy saját példáján keresztül még magasabb a javadalmazást és egyéb előnyöket lát más helyeken, az őt is arra ösztönzi, hogy feladja jelenlegi szerepkörét.

A fizetés mellett más elvárások is erősödnek

A ZDNet riportjában a Dice vezérigazgatója kifejti, hogy a történelmi mélyponthoz közelítő technológiai munkanélküliségi ráta és a technológiai dolgozók iránti egekbe szökő kereslet speciális környezetet teremtett. A különböző szintű készségekkel és tapasztalatokkal rendelkező technológusokra olyan szervezetek vadásznak, amelyek megengedhetik maguknak, hogy prémiumot fizessenek, maguk is ösztönözve a fizetésekkel kapcsolatos elégedetlenséget.

A lap felidézi, hogy a nők körében külön is megnyilvánul ez az elégedetlenség: a Dice 2021-es Equality in Tech Report jelentése például kimutatta, hogy a nőknek nem csak 35 százaléka kevesli általánosságban a fizetését, de 49 százalékuk érzi magát alulfizetettnek a férfi kollágáihoz képest. Annak ellenére egyébként, hogy a technológusok így gondolkodnak, tízből heten mégsem lengették be az igényeiket a fizetésük legutóbbi felülvizsgálatukkor.

2021-re nézve a válaszadók 10 százaléka számolt be fizetéscsökkenésről, amire legelsősorban azért került sor, mert munkahelyet váltottak. A fizetés azonban ezen a területen sem minden, mert az olyan alapvető juttatásokról sem szabad megfeledkezni, mint amilyen a fizetett szabadság, az egis egyre inkább elvárják a rugalmas munkarendet, a továbbképzési és távmunka-ösztöndíjakat vagy a gyermekgondozási támogatásokat.

Decemberben egy másik kutatást is idéztünk, amelyből kiderült, hogy a hibrid modellben dolgozóknak ma már több mint a fele fontolná meg a munkahelyváltást, ha jelenlegi cégüknél megszüntetnék számukra ezt a lehetőséget. A távmunka pedig a legjobban fizetett állások körébe is beszivárog: egyes becslések szerint 2022 végére az ilyen beosztásoknak már legalább a negyed része lesz távolról is elérhető, különösen az olyan szakemberek esetében, akiknél már a pandémiát megelőzően is a technológiai és szervezési képességeken volt a hangsúly.

Közösség & HR

A falakon is átlátnak majd az izraeli katonák

Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.