Egy katonai célú fejlesztésekkel foglalkozó kutatóintézet új csipszabadalma nyomán ismét be lehet kukkantani a Nagy Fal mögé.

Amióta Kína az amerikai szankciók miatt nem jut hozzá a legfejlettebb félvezető-technológiákhoz, felgyorsultak a belső fejlesztések. De hogy hol tart a kínai félvezetőipar, arra most már legfeljebb következtetni lehet az itt-ott kiszivárgó információmorzsákból. Ilyen forrás volt például a Huawei új csúcstelefonja, a Mate 60 Pro. Egy a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg hadtudományi akadémiája által jegyzett szabadalom nyomán a Reuters megpróbálta összerakni, mi történt az elmúlt időszakban a kínai félvezetőiparban.

A szabadalom RISC-V szabványra épül, amely sokoldalú: alkalmas fejlett okostelefon-csipek tervezésére éppúgy, mint mesterséges intelligenciához használható nagy teljesítményű feldolgozó egységekhez vagy autókba. És van még egy nagy előnye: nyílt forráskódú, és emiatt geopolitikailag semleges (a problémával az open source szoftverek kapcsán tavaly januárban foglalkoztunk bővebben.)

A Reuters alaposabban is utánanézett RISC-V kínai karrierjének. Nyilvánosan elérhető dokumentumok szerint állami szervezetek, kutatóintézetek 2018 és 2023 között legalább 50 millió dollárt költöttek RISC-V-s projektekre. Persze ez aprópénz ahhoz képest, ami az x86 és az Arm architektúra fejlesztéseire megy, de a kínai nyelvű tudományos publikációk, szabadalmak, kutatócsoportok és cégek nyilatkozatai alapján az eredmények így is reménykeltőek. A pekingi kormány állítólag komolyan bízik abban, hogy sikerül megtörnie az x86–Arm duopóliumot.

Olcsón gyártható, könnyen módosítható

A RISC-V nemcsak ingyenesen használható és szabadon módosítható, hanem egyszerűbb is a felépítése, mint az az Armé és az x86-é. Egyes esetekben még az Arm csipeknél is energiahatékonyabb.

A kínai félvezetőipar pedig erős is a technológiában: 2022-ben a globálisan gyártott mintegy 10 milliárd RISC-V szabványú csip felét ők gyártották, olvasható a China Daily egy tavaly nyáron közölt összeállításában. Sok startup állt rá a fejlesztésére, és ehhez eddig összesen közel 1,2 milliárd dollárnyi befektetést kaptak. A Reutersnek egy pekingi félvezetőipari cég képviselője azt nyilatkozta, hogy globálisan a kínai RISC-V ökoszisztéma a legérettebb, mert a kormánynak és az iparnak is érdeke, hogy pótolják az amerikai szankciók miatt kieső technológiákat.

A szabadalmak számából egyébként jól nyomon követhető, hogyan az amerikai szankciók hogyan segítették a RISC-V térnyerését: a Anaqua adatbázisa, az AcclaimIP szerint 2018-ban még csak 10 szabadalmat publikáltak Kínában, tavaly már 1061-et. Az USA-ban eddig összesen kb. 2000, Kínában pedig 2500 szabadalom született.

Kínában egyébként az Arm architektúra dominál, amely egyelőre jobb teljesítménymutatókkal rendelkezik, mint a RISC-V, de a különbség egyre csökken. Utóbbi csipek gyakorlati hasznosítása pedig egyre szélesebb körű. A Dongfeng Motor erre az architektúrára építette az autói elektronikai rendszereit vezérlő csipjét. De megjelent a fejlesztések hátterében a hadsereg is: egyre több szabadalmat jegyeznek a hozzá köthető kutatóintézetek és fejlesztőlaborok. A Beihang Egyetemen, ahol repülőgép- és rakétafejlesztéseken is dolgoznak, két éve radarjeleket feldolgozó RISC-V csipet mutattak be. De van kibervédelemre használható csip, és készül nagy teljesítményű PC-s csip is.

Egyelőre a RISC-V nem veszélyezteti az x86 és Arm dominanciáját, de ez gyorsan változhat, mert a csipgyártóknak vonzó lehet a RISC-V alacsony fejlesztési és gyártási költsége, energiahatékonysága, is az is, hogy könnyen testre szabható.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.