Egyelőre csak lapértesülések szólnak a dologról, de szakértők szerint már így is lehet, hogy túl későn szánnák el magukat a korlátozásokra.

Németország is azt tervezi, hogy megtiltja az ottani távközlési szolgáltatóknak a kínai Huawei és ZTE által gyártott egyes komponensek használatát az 5G-hálózatokban – számolt be róla kormáyzati forrásokra hivatkozva a Zeit Online. A tilalom ezek szerint a hálózatokba már beépített alkatrészeket is magában foglalhat, így az üzemeltetőknek el kell távolítaniuk és ki kell cserélniük azokat. A német kormány, amely jelenleg legfontosabb kereskedelmi partnereként éppen a Kínával fennálló kapcsolatának szélesebb körű újraértékelésén dolgozik, nem válaszolt azonnal a lap megjegyzéskérésre, mint ahogy az érintett gyártók sem kívántak találgatásokra reagálni.

A Reuters tudósításában megszólaló szakértők úgy látják, hogy ezzel a német vezetés végre komolyan venné a Kínával kapcsolatos nemzetbiztonsági kockázatokat, de az évekig húzódó gatyázás eredményeként a német 5G-hálózat már nagyban függ a kínai beszállítóktól, így minimum évekbe telne egy ehhez hasonló korlátozás gyakorlati megvalósítása. Európa számos országában egyébként még mindig zajlik az ilyen irányú távközlési politika kialakítása, eddig csak az Egyesült Királyságban és Svédországban hoztak szabályokat a Huaweitől és a ZTE-től származó, kritikus 5G-s hálózati berendezések beszerzése és alkalmazása ellen.

Nincsenek oda a kellemetlen döntésekért

Mint ismeretes, a kínai szállítóknak a kínai állami szolgálatokhoz fűződő szoros kapcsolata sokak szerint azzal a kockázattal jár, hogy utóbbiakat "beágyazzák" a jövő mobilhálózataiba. A Huawei, a ZTE és a kínai kormány természetesen visszautasítja az ilyen állításokat, és hivatalosan a nyugati versenytársak támogatására irányuló törekvéseket lát a nemzetbiztonsági döntések hátterében. A német vezetést viszont korábban már számos kritika ért, miután az EU, sőt saját szövetségi minisztériumainak figyelmeztetése ellenére is zöld utat adott a kínai állami tulajdonú Cosco befektetésének egy hamburgi konténerkikötő üzemeltetésébe, és egy darabig úgy nézett ki, hogy engedélyezi a mikrocsipeket gyártó Elmos dortmundi gyárának kínai felvásárlását is.

Az még nem világos, hogy a német hatóságok pontosan milyen hálózati összetevőket fognak meghatározni. A Zeit Online szerint a kiberbiztonsági ügynökség és a belügyminisztérium hónapok óta vizsgálta, hogy vannak-e olyan összetevők a gyorsan fejlődő 5G-hálózatokban, amelyek tényleg veszélyeztethetik azok biztonságát. Bár a vizsgálat hivatalosan még nem zárult le, a lap úgy tudja, hogy az eredmény már így is egyértelmű volt. A Reuters ugyanakkor kiemeli, hogy a német kormány még a múlt hónapban sem tudott válaszolni egy parlamenti kérdésre, amelyik arról szólt, hogy a szolgáltatók hány Huawei-gyártású vezérlőeszközt használnak 5G-s infrastruktúrájukban.

Piaci hírek

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.