Egyelőre csak lapértesülések szólnak a dologról, de szakértők szerint már így is lehet, hogy túl későn szánnák el magukat a korlátozásokra.

Németország is azt tervezi, hogy megtiltja az ottani távközlési szolgáltatóknak a kínai Huawei és ZTE által gyártott egyes komponensek használatát az 5G-hálózatokban – számolt be róla kormáyzati forrásokra hivatkozva a Zeit Online. A tilalom ezek szerint a hálózatokba már beépített alkatrészeket is magában foglalhat, így az üzemeltetőknek el kell távolítaniuk és ki kell cserélniük azokat. A német kormány, amely jelenleg legfontosabb kereskedelmi partnereként éppen a Kínával fennálló kapcsolatának szélesebb körű újraértékelésén dolgozik, nem válaszolt azonnal a lap megjegyzéskérésre, mint ahogy az érintett gyártók sem kívántak találgatásokra reagálni.

A Reuters tudósításában megszólaló szakértők úgy látják, hogy ezzel a német vezetés végre komolyan venné a Kínával kapcsolatos nemzetbiztonsági kockázatokat, de az évekig húzódó gatyázás eredményeként a német 5G-hálózat már nagyban függ a kínai beszállítóktól, így minimum évekbe telne egy ehhez hasonló korlátozás gyakorlati megvalósítása. Európa számos országában egyébként még mindig zajlik az ilyen irányú távközlési politika kialakítása, eddig csak az Egyesült Királyságban és Svédországban hoztak szabályokat a Huaweitől és a ZTE-től származó, kritikus 5G-s hálózati berendezések beszerzése és alkalmazása ellen.

Nincsenek oda a kellemetlen döntésekért

Mint ismeretes, a kínai szállítóknak a kínai állami szolgálatokhoz fűződő szoros kapcsolata sokak szerint azzal a kockázattal jár, hogy utóbbiakat "beágyazzák" a jövő mobilhálózataiba. A Huawei, a ZTE és a kínai kormány természetesen visszautasítja az ilyen állításokat, és hivatalosan a nyugati versenytársak támogatására irányuló törekvéseket lát a nemzetbiztonsági döntések hátterében. A német vezetést viszont korábban már számos kritika ért, miután az EU, sőt saját szövetségi minisztériumainak figyelmeztetése ellenére is zöld utat adott a kínai állami tulajdonú Cosco befektetésének egy hamburgi konténerkikötő üzemeltetésébe, és egy darabig úgy nézett ki, hogy engedélyezi a mikrocsipeket gyártó Elmos dortmundi gyárának kínai felvásárlását is.

Az még nem világos, hogy a német hatóságok pontosan milyen hálózati összetevőket fognak meghatározni. A Zeit Online szerint a kiberbiztonsági ügynökség és a belügyminisztérium hónapok óta vizsgálta, hogy vannak-e olyan összetevők a gyorsan fejlődő 5G-hálózatokban, amelyek tényleg veszélyeztethetik azok biztonságát. Bár a vizsgálat hivatalosan még nem zárult le, a lap úgy tudja, hogy az eredmény már így is egyértelmű volt. A Reuters ugyanakkor kiemeli, hogy a német kormány még a múlt hónapban sem tudott válaszolni egy parlamenti kérdésre, amelyik arról szólt, hogy a szolgáltatók hány Huawei-gyártású vezérlőeszközt használnak 5G-s infrastruktúrájukban.

Piaci hírek

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.